Grupul german de detergenți Dalli a anunțat că până la finalul acestui an va renunța la fabrica pe care o deține în Timișoara. Decizia face parte din strategia de regândire de businessului pe termen mediu și vine la șapte ani de la preluarea fabricii de la Procter & Gamble.
dalli-group, la nivel eurpean cel mai mare producător de bunuri de consum cu o focusare clară pe afacerile prvind mărcile și producția de mărci comerciale în Europa în segmentele de îngrijire personală şi de îngrijire a casei, reacționează la condițiile dificile de pe piață în branșa bunurilor de consum și își realinează activitățile pentru viitor, arată compania într-un comunicat publicat recent. Astfel, producătorul planifică o serie de măsuri în contextul modificărilor trendurilor pe piață, mai ales în sectorul mărcilor comerciale, precum și din cauze creșterii prețurilor la materii prime și la energie. Obiectivul, arată compania, „este de a profita din nou de întregul potențial al societății și de a consolida poziția de lider european ca producător de mărci de calitate și mărci comerciale de calitate, în domeniile Personal Care și Home Care. Presiunea prețului a condus în branșă la o creștere a concurenței“.
Compania plănuiește să se concentreze pe viitor pe categoriile aflate în creștere și să renunțe controlat la categorii de produse nerentabile, cum sunt detergenții de spălat vase, produsele de îngrijire a casei, precum și parțial produsele de îngrijire a părului și a corpului.
„În consencință locațile din Stolberg, Flörsheim-Dalsheim, Heerde și Hoensbroek vor fi consolidate. dalli-group planifică să înceteze pas cu pas activitatea de la locația Warth, până la sfârșitul anului 2022, după care va închide fabrica. Și în Timișoara este planificat ca producția dalli să fie predată până la data de 31.12.2022, fie prin vânzare sau prin închidere. Pentru locația Westerburg compania verifică posibilitățile de întrebuințare și orientare pe viitor“, spune compania în comunicatul citat.
Fabrica Dalli de la Timişoara are în jur de 200 de angajaţi, compania germană fiind prezentă aici din 2015, după ce în 2014 a preluat această întreprindere de la grupul Procter&Gamble, care o deţinea încă din 1995. Fabrica este una de tradiţie, anterior fiind cunoscută ca Detergenţi SA Timişoara.
Grupul german Dalli, cel mai important producător de detergent din România, face un pas important în strategia sa de dezvoltare durabilă și mută cele mai multe livrări din România către Germania și Belgia pe tren.
Pentru acest proiect de transport intermodal, dalli colaborează cu austriecii de la LKW Walter. Sunt până la opt curse pe săptămână pe ruta feroviară Curtici, România, Duisburg, respectiv Herne, Germania. Distanța dintre cele două hub-uri intermodale este de circa 1,500 de km. În acest fel, Dalli economisește 4.700 tone CO2, arată LKW Walter.
Această ultima colaborare consolidează parteneriatul deja existent între cele două companii, Dalli folosind deja conexiunea intermodală a LKW WALTER între Viena și Herne din 2016. Trecerea transporturilor noastre pe calea ferată este o parte importantă a strategiei noastre de durabilitate”, a declarat Theo Göbbels, Logistics Manager Dalli.
„Acționăm în mod responsabil din punct de vedere ecologic pentru protecția mediului.” Acest principiu este pus în practică de ani de zile în mod consecvent în logistica, producția și concepția produselor dalli. Toate măsurile de sustenabilitate sunt concepute astfel încât să cuprindă întregul ciclu de viață al produselor. Implementarea măsurilor sale relevante pentru mediu este verificată la intervale de timp regulate în cadrul dalli prin audituri interne și externe efectuate de oficii de certificare independente sau de autorități. „Pe lângă certificările regulate conform standardelor de mediu și energie recunoscute la nivel internațional, precum și participarea activă la inițiative de sustenabilitate, standardele
referitoare la produse, ca de ex. standardul RSPO SCC pentru ulei sustenabil din (sâmburi de) palmier sau standardul NaTrue pentru produse cosmetice naturale certificate, sunt de asemenea implementate. Pe lângă acestea, prin evitarea utilizării plasticului, dalli stabilește, de asemenea, standarde în dezvoltarea de ambalaje ecologice care respectă mediul. Printre altele, prin introducerea unui ambalaj pentru pastile de detergent, confecționat integral din carton, și care dispune de un dispozitiv de siguranță împotriva accesului copiilor, unic în Germania până în prezent“, arată compania într-un comunicat.
Grupul dalli a intrat pe piaţa locală la finalul lui 2014, după preluarea fabrica P&G de la Timişoara. În 2019, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, compania a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 389 milioane de lei și un profit brut de peste 9,3 milioane de lei.
În cadrul inițiativei de sustenabilitate „Green Transport”, LKW Walter reduce emisiile de CO2 cu mai mult de 393.000 de tone anual numai prin soluțiile de transport intermodale.
02.10.2020
Ultimul număr: Decembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit