Organizata pe fondul unui an marcat de seceta si de scaderea productiei agricole, cea de-a saptea conferinta „Mediafax Talks about Agriculture” a reunit luna trecuta atat reprezentanti ai autoritatilor, cat si ai asociatiilor producatorilor agricoli si tinerilor fermieri. In acest cadru, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a tinut un discurs optimist, anuntand, pe de o parte, atingerea unui grad onorant de 50% al absorbtiei de fonduri prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), iar pe de alta, faptul ca reprezentantii ministerului se lupta la nivel european ca noua Politica Agricola Comuna (PAC) sa reduca dezavantajele competitionale ale fermierilor romani in raport cu cei din alte state UE si sa revizuiasca actualele criterii care stau la baza alocarilor financiare.
Pentru ca noua reforma la nivel european sa reflecte realitatea actuala, Romania solicita Comisiei Europene recalcularea alocarilor financiare. „In momentul aderarii, pentru Romania a fost luata in calcul o suprafata agricola de sapte milioane de hectare. Solicitam ca in perioada 2014-2020 sa se ia in considerare o suprafata agricola de 12 milioane de hectare pentru calculul alocarilor financiare”, a precizat Daniel Constantin.
Pe de alta parte, se doreste ca plata care se va acorda pe suprafata sa creasca din 2014, in prezent Romaniei alocandu-i-se ca suma de referinta 75% din media Uniunii Europene. „Propunem ca de la 1 ianuarie 2014 decalajul dintre suma primita de un fermier din Romania si unul european sa fie mai mare cu doua treimi din diferenta de pana la 100%, astfel incat, intr-o perioada cat mai scurta de timp, Romania sa recupereze acea diferenta care creeaza un dezavantaj competitional in raport cu fermierii din UE”, a mai afirmat ministrul, explicand ca in Romania un fermier primeste 180 de euro/ha, dintr-o medie europeana calculata la 270 de euro/ha.
In plus, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, a declarat ca Romania ar putea sa introduca din 2014, tot in urma negocierii Politicii Agricole Comune, plati directe la hectar, diferentiate pe regiuni, care sa ofere o mai mare flexibilitate a finantarii si sa poata sustine agricultura in anumite zone defavorizate.
Am absorbit 50% din fonduri prin dezvoltare rurala
In perioada 2007-2013, Romaniei i s-a alocat un pachet financiar de 13,5 miliarde de euro, din care 8,5 miliarde prin Programul National de Dezvoltare Rurala, cu un grad actual de absorbtie de 50%, si cinci miliarde de euro plati directe. „Este un grad de absorbtie destul de ridicat, daca ne raportam la celelalte programe. Dar, daca ne uitam la gradul de absorbtie pe dezvoltare rurala al celorlalte tari din UE, mai avem foarte mult de lucru”, a spus Daniel Constantin, adaugand: „pentru dezvoltarea rurala, 50% inseamna peste patru miliarde de euro platiti catre fermieri si rambursati de Comisia Europeana, iar pe zona de plati directe, din 2007 si pana in prezent, au fost deja virati catre …
02.10.2020
Ultimul număr: Decembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit