Dezvoltatorii români de locuințe, alături de retailerii germani, precum Kaufland și Lidl, au fost cei mai activi cumpărători de terenuri în zona București – Ilfov pe parcursul anului 2020, potrivit raportului Bucharest Land Marketbeat realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Datele centralizate cu privire la 27 de tranzacții cu terenuri de dimensiuni medii și mari indică faptul că volumul investițiilor realizate în terenuri s-a ridicat la 194 milioane de euro în 2020, în scădere cu 6,5% față de anul precedent. Piața terenurilor a fost afectată de perioada celor două luni în care a fost instaurată starea de urgență, dar și de starea de expectativă a dezvoltatorilor de birouri sau de hoteluri, care au fost mai puțin activi. Suprafața cumulată a terenurilor tranzacționate se ridică la circa 1.930.000 de m2 (193 de hectare), cele mai mari terenuri fiind achiziționate de către Dedeman, care a securizat un lot de 64 de hectare în Ștefănești, în apropierea parcului logistic WDP Park 2, respectiv SIF Banat Crișana, care a cumpărat platforma industrială IMGB din Berceni, de 54 ha.
Ponderea cumpărătorilor cu capital românesc s-a dublat față de anul precedent, până la 81%, iar focusul s-a mutat dinspre hub-urile de birouri, care au fost printre cele mai active în ultimii ani, către zonele periferice, unde valorile de tranzacționare sunt mai mici. Impredictibilitatea cadrului legislativ general, dar și local, afectează imaginea pieței în special prin prisma investitorilor străini, care de-a lungul ultimilor 20 de ani au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea tuturor segmentelor pieței imobiliare. „Piața de terenuri din București nu a fost niciodată lipsită de efervescență, astfel că după impactul amânării intempestive a deciziei de ridicare a plafonului pentru un TVA redus, dezvoltatorii au parte de noi surprize, respectiv suspendarea PUZ-urilor coordonatoare pentru cele 5 sectoare în care aceste regulamente urbanistice mai erau valabile.
Apreciem buna intenție a autorităților de a se asigura de luarea unor decizii corecte din toate punctele de vedere, dar este foarte important să se țină cont și de impactul economic al unor astfel de decizii și, mai mult, de impactul de imagine, pentru că astfel de decizii afectează stabilitatea pieței imobiliare din România”, a declarat Alexandru Mitrache, Head of Transactions, Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox. Această măsură ar putea favoriza dezvoltatorii locali, care sunt mai flexibili și mai bine ancorați în mediul legislativ și urbanistic din România, iar piața ar putea primi un nou impuls pozitiv în cazul revenirii asupra deciziei de amânare a aplicării cotei reduse de TVA la apartamentele noi cu prețuri de până la 140.000 de euro.
„Pe de altă parte, considerăm că această decizie poate favoriza investitorii locali serioși, care, cunoscând piața, au luat mereu în calcul elaborarea unor planuri zonale individuale, independente de cele coordonatoare ale primăriilor, pentru a preîntâmpina astfel de situații. Așadar, nici măcar această decizie nu ar trebui să aibă un impact real aspura dinamicii pieței, ci poate în cel mai rău caz va afecta planurile acelor proprietari care urmăreau speculativ aprobarea PUZ-urilor coordonatoare pentru a solicita un preț mai mare la vânzarea terenurilor. Proiectele bine gândite au luat mereu în calcul toate etapele normale de autorizare, atât ca timp, cât și în ceea ce privește costurile. Sperăm însă la o revenire asupra deciziei de creștere a plafonului pentru aplicarea TVA-ului de 5% la vânzările de apartamente, măsură care ar stimula mai mult piața rezidențială și economia conexă, de la constructori și furnizori, până la băncile finanțatoare, actori care au o contribuție semnificativă la bugetul de stat”, a adăugat Alexandru Mitrache.
În ciuda contextului pandemic, rata șomajului calculată la nivelul Bucureștiului a rămas constantă la nivelul de 1,2% pe parcursul întregului an 2020, în timp ce salariul mediu net a crescut, în lei, cu 7,6% în decembrie 2020 față de luna similară a anului precedent. Mai mult, numărul de tranzacții cu unități individuale (în special locuințe) a crescut cu 5% pe parcursul anului 2020 în regiunea București – Ilfov, interesul pentru locuințe mai spațioase din a doua jumătate a anului compensând semi-blocajul din perioada de lockdown.
Gheorghe Axinte, sofer angajat la Dedeman SRL, este castigatorul competitiei Optifuel Challenge, organizate de Renault Trucks Romania pe 21 septembrie la Sibiu. Intrecerea s-a dat intre 22 de soferi profesionisti angajati in mare parte ai firmelor de transport cu cele mai mari parcuri auto din Romania si a vizat obtinerea celui mai mic consum de combustibil pe un traseu de 37 km, care a cuprins atat portiuni de autostrada (soseaua de centura a Sibiului), cat si drum regional, cu multe curbe si conditii de deal si vale, care sa poata face departajarea intre concurenti.
Gheorghe Axinte, de 35 de ani, a obtinut un consum de 28,2 litri la 100 km, devansandu-i pe Valeria Iova, de la Dumagas Transport (locul al doilea), care a inregistrat un consum de 31,6 l la 100 km, si Sandu Ionut, de la Com Divers Auto Ro, clasat al treilea, cu un consum de 33,8 l la 100 km.
Castigatorul competitiei Renault Trucks Optifuel Challenge va reprezenta Romania in finala europeana care se va desfasura la Sevilia, la finalul lunii octombrie, la care premiile constau intr-un Renault Twizy pentru sofer, respectiv un camion Renault Premium cu toate cheltuielile incluse pentru o perioada de un an pentru compania de transport la care acesta lucreaza.
Competitorii au avut la dispozitie doua camioane Premium Route Optifuel de 430 CP identic construite, care au fost cuplate la doua semiremorci Krone cu prelata, incarcate cu 19,2 t de marfa.
„Competitia a fost foarte stransa, toti concurentii fiind bine pregatiti. Trebuie sa recunosc ca m-a ajutat foarte mult cursul de conducere economica pe care l-am urmat anul trecut cu Marius Teodorescu. Traseul nu a fost dificil, dar am avut emotii. Dezavantajul meu a fost cutia automata cu care a fost echipat camionul de concurs, pentru ca eu nu am mai condus camion cu cutie automata”, a declarat Gheorghe Axinte.
Avantajul, in schimb, este ca Axinte conduce de trei ani numai camioane Renault Trucks si numai pe intern. Desi ceilalti soferi au glumit pe seama consumului mic inregistrat de castigator, spunand ca ceilalti colegi nu-l vor primi foarte „prieteneste” dupa concurs, Gheorghe ii contrazice, declarandu-ne ca toti colegii s-au bucurat pentru rezultat, cu atat mai mult cu cat conducerea economica este o preocupare pentru toti soferii Dedeman.
Pe de alta parte, soferul castigator admite ca „acest consum a fost unul pentru concurs, pentru ca, sincer, in viata de zi cu zi este foarte greu de realizat un asemenea consum. Pentru ca un camion sa fie rentabil pentru compania de transport, acesta trebuie sa aiba un rulaj mare, lucru care nu se poate realiza mergand la consum. 28,2 l/100 km este un consum ideal si nu poate fi atins pe orice drum si cu orice masina. Eu de trei ani conduc un Renault Premium cu cutie manuala, dar consumul inregistrat in mod obisnuit este mult mai mare decat cel pe care l-am avut la concurs, cu cutie automata. Asta e, tehnologia avansata isi spune cuvantul. Pentru Sevilia ma simt pregatit, dar sper sa-mi pot stapani …
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit