In primele patru luni ale acestui an, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 1.782 de milioane de euro, cu 21% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit BNR.
Majorarea cu 17% a deficitului pe partea de bunuri (de la 5,05 la 5,93 de miliarde de euro) a fost atenuata de cresterea cu 18% a soldului pozitiv pe partea de servicii (de la 2,57 la 3,04 miliarde de euro). Pe segmentul combinat de bunuri si servicii deficitul s-a majorat de la circa -2,47 la 2,9 miliarde de euro. Scaderi consemnate pe soldurile pozitive s-au inregistrat la serviciile de transport (de la 1.435 pana la 1.288 de milioane de euro si peste 10%) si la cele de prelucrare a bunurilor aflate in proprietatea tertilor (-21%).
A ajutat si cresterea consistenta (+230%) consemnata pe segmentul de venituri primare (venituri din munca, venituri din investitii in active financiare – investitii directe, de portofoliu si alte investitii – si alte venituri primare – impozite, subventii), unde soldul a evoluat de la 185 la 612 milioane de euro, precum si performanta mult mai buna pe partea de venituri secundare, care include transferurile romanilor plecati la munca in strainatate (+498 de milioane de euro, fata de numai +34 de milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut).
Pe fundalul pandemiei, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri fata de cheltuieli de profil) a coborat la doar 51% in primele patru luni ale anului. Astfel, minusul rezultat pe acest segment critic al serviciilor (-505 milioane de euro) a fost aproape de aceeasi amplitudine cu efectul pozitiv al veniturilor primare, consemneaza cursdeguvernare.ro.