Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Specialiștii în logistică cred că războiul este cauza principală a congestiei și a creșterii costurilor, așa cum vede situația George Aparaschiței, Regional Manger Euroccoper, companie care operează un depozit de 5.200 m2 și o platformă exterioară de aproximativ 10.000 m2 în Portul Constanța Nord.

„Războiul a afectat întreg sectorul de supply chain cauzând blocaje, limitarea capacității, precum și majorarea semnificativă a tarifelor de transport, energie sau combustibil care sunt în continuă creștere“, a declarat George Aparaschiței (foto). „S-a ajuns la momentul în care nu există suficientă capacitate, nici de transport, nici de depozitare și nici echipe disponibile pentru manipulări“, a continuat managerul. Cu privire la birocrația portuară, George Aparaschiței admite că „activitatea se desfășoară mai greu“ în această perioadă, „dar funcționează în limite optime“, iar controalele trebuie menținute la un nivel ridicat.

În prezent, Euroccoper operează 20-30% mărfuri spot ce aveau ca destinație inițială Odessa, cea mai mare cantitate fiind destinată Republicii Moldova, în timp ce majoritatea contractelor logistice sunt încheiate cu case de expediții. Compania continuă să caute soluții pentru optimizarea calității serviciilor de depozitare, operare și distribuție la nivel internațional a mărfurilor, în vederea eliberării containerelor partenerilor la prețuri competitive, după cum a mai menționat managerul regional. Acesta nu vede neapărat o tendință speculativă în piața locală din port în privința mărfurilor spot, creșterile de tarif fiind mai degrabă o consecință a creșterii costurilor de operare ca urmare a scumpirii energiei și a carburantului. „Congestia portuară a pus în dificultate cei mai mulți dintre operatorii portuari, care trebuie sa își implementeze noi politici de dezvoltare structurală și operațională a serviciilor odată cu creșterea traficului de mărfuri.“, a mai spus Regional Manager-ul Euroccoper.