Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Primul transport cu o navă semiautonomă a avut loc pe 15 februarie între portul Zeebrugge și portul Anvers. Proiectul este rezultatul colaborării dintre Seafar, Citymesh și nava Deseo.

Seafar a dezvoltat tehnologia ce permite operarea de la distanță și care ar putea duce astfel la implementarea automatizării în transportul maritim de marfă. Totul se face dintr-un centru de control centralizat, unde operatorii au la dispoziție o gamă de sisteme de înaltă tehnologie bazate pe inteligență artificială, fuziunea senzorilor și detectarea obiectelor pentru a asigura o navigare sigură. Astfel, Seafar dorește să facă posibilă navigația automată și autonomă, monitorizând operațiunile navei de la un Centru de control Shore și intervenind manual acolo unde este necesar. Rezultatul duce la un grad de siguranță echivalent cu navigația convențională.

Comunicare: fiabilă și stabilă

Citymesh oferă o legătură fiabilă și stabilă de comunicație între navă și centrul de control Shore, utilizând o rețea WiFi hibridă, LTE / 5G privată și o rețea publică 4G. În acest fel, nava semi-autonomă rămâne conectată chiar dacă navighează. Proiectul poate demonstra că o navă, susținută de un centru de control la țărm, poate naviga cu un echipaj limitat. Navigarea cu un echipaj redus cu sprijinul unui SCC (Shore Control Center) este primul pas către o navigație autonomă.

În colaborare cu mai multe departamente de stat, Autoritatea nautică comună a emis o licență pentru testarea tehnologiei și a proceselor. „Pentru a garanta siguranța tuturor utilizatorilor căilor navigabile, au fost elaborate condițiile pentru o astfel de testare”, explică Rebecca Andries de la Autoritatea nautică comună. „De exemplu, un echipaj experimentat navighează și el, iar dacă este nevoie poate prelua imediat controlul. Western Scheldt este unul dintre cele mai aglomerate râuri din lume, siguranța este primordială.”

Impact

Scopul acestui proiect și al colaborării este legat de validarea posibilităților de navigație autonomă, precum și de a implica autoritățile în dezvoltarea unor noi metode de navigație. Conceptul de navigație autonomă poate fi răspunsul la problema forței de muncă. În plus, oferă posibilitatea de a crește competitivitatea transportului pe apă. Proiectul este, de asemenea, și un test pentru dezvoltarea unei noi generații de nave automate și ecologice.