Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comitetul Național Rutier din Franța (CNR) a publicat recent un studiu referitor la perspectivele economice și costurile de transport rutier, de unde rezultă că transportul rutier de mărfuri din Franța a început să încetinească în primul trimestru din 2022, fiind cu 5% mai slab ca tone-kilometru decât trimestrul precedent și urmând tendința economiei generale. Însă managerii de transport intervievați în perioada aprilie-august 2022 consideră că activitatea lor merge bine, peste media pe termen lung.

Companiile de transport se confruntă cu dificultăți majore, mai puțin în relația cu clienții lor, cât cu furnizorii, câtă vreme toate cheltuielile cresc, mai ales cele pentru carburant – motorina folosită de firmele de transport din Franța costă acum cu 38,8% mai mult decât în decembrie 2021.

Problemele de aprovizionare din industria auto afectează și vehiculele grele și de aceea investițiile firmelor de transport sunt sporadice nu pentru că ele au dificultăți în a investi, ci din cauza incapacității producătorilor de a livra camioane într-un termen rezonabil, la prețul anunțat.

În analiza costurilor de transport realizată de CNR trebuie ținut cont de faptul că criteriile de referință pentru combustibilii folosiți în transportul rutier de mărfuri publicate de Comitet nu includ ajutoarele excepționale pentru achiziționarea de combustibili, în vigoare de la 27 martie 2022.

Pentru ultimul an, costurile din transportul rutier de mărfuri din Franța au înregistrat, conform calculelor CNR, o creștere semnificativă, de 17,6% în august 2022 față de august 2021 în cazul camioanelor pe motorină care fac transport regional și de 18,1% al celor pentru transport pe distanțe lungi și cu 31,5% în iulie 2022 față de iulie 2021 pentru cele cu LNG și CNG care merg pe distanțe lungi și cu 30,8% ale celor care fac transport regional. Iar celelalte costuri au crescut față de vara lui 2021 cu o medie cuprinsă între 5,6% (pentru transport pe distanțe lungi cu vehicule pe motorină și LNG) și 6% (transport regional cu vehicule pe CNG).

Prețul mediu al motorinei fără TVA a înregistrat o creștere record pentru 12 luni, de 44,6% între august 2021 și august 2022, iar CNG costă cu 107,6% mai mult decât în iulie 2021 și cu 19,5% mai mult decât în decembrie 2021, vârful fiind atins în aprilie 2022.

Întreținerea vehiculelor diesel s-a scumpit cu 7% într-un an și include trei componente: întreținere-reparații (care costă acum cu 6,2% mai mult), anvelope (+3,2%) și AdBlue (+60%). Iar întreținerea vehiculelor pe CNG, care nu au nevoie de AdBlue, s-a scumpit cu 5,4% în ultimul an.

Taxele de drum ale firmelor franceze de transport rutier de marfă au fost în medie cu 2% mai mari față de august 2021, iar costurile cu șoferii, cu 7,5% mai mari pentru transport pe distanțe lungi și cu 7,4% mai mari pentru regional, indemnizațiile pentru cheltuielile de deplasare fiind majorate cu 3% în martie 2022.

Prețurile camioanelor au crescut în medie cu 11% în ultimul an, dar contribuția lor la creșterea costurilor de transport este mai mică, deoarece și rata de înnoire a parcurilor a fost mai mică decât de obicei (16%). Iar asigurările s-au scumpit cu 2,2% de la 1 ianuarie 2022. Costurile administrative au crescut cu +6,8% în ultimul an, din cauza creșterii costurilor cu personalul administrativ (+7,5%), a costurilor spațiilor și a costurilor cu serviciile (+5%) În ceea ce privește transportul de pasageri, acesta a beneficiat în 2022 de redresarea treptată a turismului, dar indicele de activitate se afla încă, la sfârșitul primului trimestru, cu 10 puncte sub nivelul său de dinainte de criza covid. Și aici costurile au crescut mult: motorina cu 26,8% între decembrie 2021 și august 2022 și celelalte costuri cu 6%.

Comitetul Național Rutier din Franța (CNR) a analizat atent, în urma unei anchete realizate în rândul transportatorilor din august 2019 încoace, costurile de funcționate a camioanelor grele pe gaz, al căror număr se ridică la peste 7.000, deoarece gazul a apărut în ultimii ani ca cea mai simplă și frecventă alternativă la motorină.

Prin consultarea site-ului CNR (www.cnr.fr) se pot accesa prețurile LNG și CNG și se poate costata că prețul mediu al camioanelor este de 130.457 de euro pentru LNG și 113.152 de euro pentru CNG (valori pentru achiziția vehiculelor noi în decembrie 2021, excluzând ajutorul financiar primit pentru cumpărarea acestora) și că întreținerea/repararea lor costă 6,6 cenți/km în cazul LNG și 6,7 cenți/km în cazul CNG.

În ceea ce privește condițiile de funcționare, consumul mediu de gaz este de 27,2 kg/100 km pentru LNG (pe distanțe lungi) și de 30,7 g/100 km pentru CNG (parcurs regional). Iar pentru a face comparații cu vehiculele grele pe motorină CNR se referă la rentabilitatea unui camion CNG în comparație cu un camion diesel în funcție prețul combustibilului, kilometrajul anual și prețul de achiziție a vehiculului.

Înainte de 2021, 1 kg de gaz era în medie cu 16,34 cenți mai ieftin decât 1 l de motorină, astfel că, în funcție și de consum, costul de transport era cu 7,8% mai mic, pe tonă-kilometru, la un kilometraj anual mare, în cazul unui camion pe gaz decât al unuia diesel.

Dar creșterea fără precedent a prețurilor la gaze, care a început la jumătatea lui 2021 și a fost în medie de 50% față de 2020, amplificată și mai mult odată cu izbucnirea războiului din Ucraina (când s-a ajuns la o creștere medie de 72% față de perioada similară din 2021), a bulversat balanța, deoarece motorina s-a scumpit mai puțin rapid. În decembrie 2021, un kilogram de gaz comprimat costa cu 54,30 de cenți mai mult decât 1 l de motorină, deci transportul costa, pe tonă-kilometru, cu 7,2% mai mult decât în cazul unui camion diesel, pentru curse regionale. Pentru profitabilitate mai mare cu un camion greu CNG era nevoie ca acesta să parcurgă cu 21.350 km/an mai mult decât cel diesel.

Deoarece nimeni nu are capacitatea de a prezice evoluția prețurilor gazului și motorinei, CNR evaluează în studiul său o gamă largă de situații, ceea ce duce la avantaj competitiv uneori pentru CNG, alteori pentru diesel, în funcție de scenariu.

În ceea ce privește camioanele grele pe LNG, și ele au probleme de rentabilitate comparativ cu cele diesel, deoarece prețul autotractorului este din start mult mai mare, deci kilometrajul anual trebuie să se ridice la o valoare imposibil de atins în practică în condițiile economice actuale. Dar 60% dintre transportatorii chestionați au declarat că principalii clienți au fost de acord cu un preț mai mare decât pentru un camion diesel, ceea ce arată că unele firme chiar sunt preocupate de mediu. 

Pe site-ul CNR mai apar informații precise despre autonomie (care este în medie de 928 km în cazul LNG și 432 km pentru CNG), timp mediu de realimentare (circa 18 minute), timp mediu de așteptare la stație (mai puțin de un sfert de oră) și distanța medie față de benzinăria cea mai apropiată de depozit (41 km în cazul LNG și 10 km pentru CNG).

CNR mai subliniază că decizia de a achiziționa un camion greu pe gaz este legată în 70% din cazuri de un stimulent din partea expeditorilor, dar că principalul client și-a asumat un angajament durabil doar în 60-67% din cazuri. Pentru achizițiile de CNG, 85% dintre transportatorii chestionați au cel puțin un contract cu un furnizor de gaze. Operatorii chestionați utilizează o clauză de combustibil în 6 din 10 cazuri pe distanțe lungi (pentru LNG) și în 8 din 10 cazuri în curse regionale (CNG), mult mai puțin la camioanele diesel, unde se ajunge la 96%.