Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Haos la frontiere după ce o parte din DSP-urile locale continuă se emită decizii de carantinare a șoferilor profesioniști! Asta deși DSU, printr-o adresă semnată de Raed Arafat, a trimis o informare în data de 18 decembrie prin care sunt exceptați toți șoferii de vehicule de peste 2,4 tone de la măsura carantinării.

Șoferii și transportatorii continuă să primească decizii de carantinare. Se întâmplă la punctul de trecere Borș și Petea, unde „DSP-ul face ce vrea“, după cum acuză managerii companiilor de transport. Astfel, vineri, 17 decembrie, prin HCNSU 115/2021 CNSU a stabilit noi reguli de aplicare a măsurii carantinei, iar sâmbătă, 18 decembrie, Raed Arafat a semnat un document oficial trimis către Poliția de Frontieră, Institutul Național de Sănătate Publică și Direcțiile Județene de Sănătate Publică, prin care arată că „se vor aplica prin asimilare, pentru toți conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu masa mai mare de 2,4 t indiferent din zona din care sosesc, excepțiile de la măsura carantinei prevăzute la pct. 6, lit. h din Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 111/2021“. Aplicabilitatea deciziei semnate de Raed Arafat este 18.12, data semnării deciziei. Cu toate acestea, șoferii care trec la vama Borș continuă să primească decizii de carantinare pentru 14 zile (Vezi facsimil).

„Doamna de la DSP i-a spus șoferului ca la ei nu sunt ajunse măsuri de aplicare a hotărârii respective așa că ea aplică ce este în vigoare. Ne luptăm cu morile de vânt. La Borș continuă se carantineze. La fel și la Petea“, a transmis un transportator.

Documentele la care facem referire pot fi consultate AICI și AICI.

Așa cum am mai scris în urmă cu o săptămână, Direcția de Sănătate Publică a confirmat faptul că șoferii profesioniști care intră în țară din state aflate în zone galbene și roșii vor intra în carantină timp de 14 zile, întocmai ca și ceilalți cetățeni, dacă nu prezintă un Certificat de vaccinare sau un test PCR COVID negativ efectuat cu maximum 72 de ore înainte.

Deși s-a încercat o sensibilizare a grupărilor politice pe tema acordării de derogări pentru șoferii profesioniști la măsura de carantinare, așa cum a fost până la 1 iulie, politicienii nu au manifestat deschidere către această propunere, motivând că șoferii au avut la dispoziție 6 luni până acum să se vaccineze, inclusiv cu vaccinul Johnson, care se aplică într-o singură doză, eliminând astfel lipsa predctibilității curselor de transport pentru a efectua rapelul în cazul altor tipuri de vaccin.

Partidele politice aflate la guvernare susțin campania de vaccinare în contextul general, astfel că nu doresc luarea unor măsuri de protecție pentru cei care nu vor să se vaccineze. Cel mult, este posibilă înființarea de centre de vaccinare în punctele de frontieră, lucru care nu elimină, însă, carantina imediat după vaccinare, dacă șoferii revin din țări cu risc epidemiologic.

Șoferii sunt nevoiți, astfel, să plătească prețul interesului mic pentru vaccinare manifestat de români, puțin peste 30% din populația României fiind vaccinată, cu mult sub procentul din alte state europene care au o medie de 50-70% din populație vaccinată cel puțin cu o doză.

Poate de aceea în cele mai multe țări europene nu s-a pus problema exceptării șoferilor de la regulile generale de carantinare în cazul revenirii în țară din zone de risc. Sigur, mai avem informații despre Slovenia, unde noile reglementări în vigoare din 15 iulie prevăd obligativitatea prezentării certificatului digital, așa numitul pașaportul verde, prin care se atestă că persoana în cauză a fost vaccinată, a unui test negativ PCR sau a recuperării după infecția cu COVID. Totuși, Guvernul sloven a decis că va exista o perioadă de tranziție până în 15 august 2021, în care lucrătorii din transportul internațional şi persoanele aflate doar în tranzit prin Slovenia să fie exceptate de la obligația carantinei sau a prezentării unei dovezi de vaccinare/recuperare după COVID/test negativ.

Reamintim că oficialii Comisiei Europene cunosc problema impunerii carantinei asupra șoferilor angajați la companiile românești și a trimis un răspuns oficial potrivit căruia orice măsură care nu este în linie cu principiile funcționării Culoarelor Verzi – implementate anul trecut de către statele membre și Comisie – va afecta buna funcționare a pieței unice. „În același timp, punctul de vedere al Comisiei asupra măsurilor care nu sunt în linie cu sistemul Culoarelor Verzi, este că acestea riscă buna funcționare a pieței unice. În linie cu prevederile Culoarelor Verzi, testarea și carantinarea șoferilor profesioniști ar trebui evitate pentru a asigura funcționarea neîntreruptă a lanțurilor de aprovizionare“, se arată în răspunsul Comisiei.

Asociațiile patronale ale transportatorilor din România au în vedere acțiuni de protest față de impunerea măsurii carantinării șoferilor profesioniști, care cresc costurile operatorilor români și le scad capacitatea de a răspunde acordurilor comerciale încheiate cu clienții pe termen lung.