Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În ciuda scăderii consumului şi a crizei din domeniul automotive, Quehenberger Logistics a reuşit să îşi menţină aproape constantă cifra de afaceri în 2024 (73 de milioane de euro) în condiţiile unei contracţii moderate a profitului (de la 6,34 milioane de euro în 2023 la 5,4 milioane de euro),  ceea ce i-au garantat din nou primul loc în topul eficienţei operatorilor de logistică contractuală din România, clasament realizat anual de revista Tranzit.

Scăderile de activitate cu unii clienţi au fost compensate de proiecte noi sau extinderi în alte segmente, în special retailul de fashion, Quehenberger Logistics operand în România circa 310.000 m2 în Bucureşti, Timișoara, Cluj, Constanța, Oradea, Arad şi, mai nou, Ploieşti.

Unul dintre atuurile Quehenberger Logistics îl reprezintă capacitatea companiei de a integra şi dezvolta/customiza sisteme IT ale clienţilor în propriul sistem digital într-un timp cât mai scurt.

Pe locul al doilea s-a clasat IDL Bucharest, care operează deja o suprafaţă de depozitare similară cu cea operată de liderul Quehenberger Logististic – 308.000 m2 – însă lucrează mai ales în retail, inclusiv cu temperatură controlată. ID Logistics a înregistrat o creştere semnificativă a cifrei de afaceri în 2024, ajungând la 48,6 milioane de euro de la 37 de milioane de euro în 2023, în condiţiile în care profitul a crescut uşor, de la 1,7 la 2,1 milioane de euro.

Rata de profitabilitate a ID Logistics este de 4,5%, uşor mai mica decât a Quehenberger Logistics – 4,8%. Ambele companii şi-au dezvoltat în ultimii ani şi diviziile de expediţii rutier, însă activitatea de logistică contractuală a rămas principala activitate şi sursă de venit.

O altă companie care şi-a dezvoltat în ultimii ani activitatea de distribuţie de bunuri la temperatură controlată, Yusen Logistics, şi-a crescut business-ul de Contract Logistics, fiind, anul acesta pe locul al treilea în clasamentul întocmit de revista Tranzit

Yusen Logistics a înregistrat o creştere cu două cifre a cifrei de afaceri în 2024, în condiţiile în care şi profitul a crescut, de asemenea.

Cu peste 200.000 m2 de depozite în operare, Yusen Logistics se detaşează ca unul dintre operatorii principali din România de Contract Logistics – depozitare, procesare comenzi şi distribuţie – crescând, de asemenea, şi pe segmente precum intermodal şi transport maritim şi aerian.

Tot cu o suprafaţă de depozitare de 200.000 m2 în operare, DSV Solution a obţinut anul acesta o menţiune în clasamentul celor mai eficienţi operatori de Contract Logistics din România. Şi DSV Solution operează şi în domeniul temperaturii controlate, circa 12.000 m2, la fel ca ID Logistics şi Yusen Logistics, primii doi operatori operând deja suprafeţe mari de depozite refrigerate şi congelate.

2024 este primul an în care veniturile DSV Solution provin doar din servicii de Contract Logistics, după separarea, din 2023, de operaţiunile DSV Road. Şi, chiar dacă oficial cifra de afaceri pe 2024 pare mai mică decât în 2023, care conţine parţial şi o parte din veniturile DSV Road, în realitate atât cifra de afaceri (de peste 190 de milioane de lei), cât şi profitul (de circa 5.500.000 lei) sunt mai mari decât cele înregistrate în anul anterior. Creşterea provine mai ales din câştigarea de noi contracte, fiind premise de creştere şi în anul în curs, când DSV Solutions a anunţatînceperea colaborării cu un nou client în judeţul Timiş, pentru care compania operează un spaţiu de depozitare de 80.000 m2 cu 250 FTEs.

Quehenberger Logistics ROU câștigă pentru al doilea an consecutiv premiul de eficiență în Contract Logistics în fața Gebruder Weiss, ambele cu un punctaj semnificativ mai mare comparativ cu următoarele trei clasate Yusen Logistics, IDL Bucharest şi DSV Solutions.

Companiile care s-au luptat pentru locul întâi au avut în 2021 aceeaşi rată a profitului net (0,04%), profitul din exploatare fiind mai mare în cazul Quehenberger Logistics ROU.

2022 a fost un an bun pentru ambele companii, în cazul Quehenberger Logistics fiind înregistrată o creștere a cifrei de afaceri cu 38% față de 2021 și o dublare a profitului net, pe fondul unei activități intense de e-commerce în primele 7 luni ale lui 2022.

Compania câştigătoare opereză şi cea mai mare suprafaţă de depozitare din România, 305.500 m2, față de 60.000 m2 operați de GebruderWeiss. Compania cu capital austriac reuşeşte să realizeze indicatori financiari foarte buni, asta şi datorită activităţii de distribuţie pe care o realizează pentru clienţii săi de depozitare. Spre deosebire de Gebruder Weiss, care operează multe spații proprii, Quehenberger are toate spațiile închiriate lucrând, în multe cazuri, în facilitățile deținute sau închiriate chiar de clienții lor.

Suprafeţe mari opereză şi Yusen Logistics (220.000 m2), IDL Bucharest (200.000 m2) şi DSV Solutions (118.500 m2).

Topul companiilor cu activitate importantă de Contract Logistics este completat de H.Essers Logistics și H.Essers Distribuție, Kuehne + Nagel, Schenker Logistics Romania, cargo-partner & Expediții și IB Cargo.

Rezultate excelente a obținut Internațional Alexander Logistic, singura firmă cu capital românesc care, după punctajul acordat de revista Tranzit, se situează pe locul al 7-lea în clasamentul general, cu doar 30.000 de metri pătrați de depozitare operați. Fiind firma de Contract Logistics cu capital românesc cu cele mai bune rezultate pe 2021/2022, compania cu sediul central în Arad a primit premiul I de eficiență în Contract Logistics la categoria firme cu capital românesc.

Dintre firmele de expediții cu cele mai mari active, topul este condus de Schenker Logistics România, Gebruder Weiss și Transmec, care depăşesc 40-60 milioane de euro active totale – depozite, terminale și autovehicule. Pe de altă parte multe firme light-asset apar cu active de circa 15-18 milioane de euro în sisteme IT și echipamente. Dacă ne uităm la total active minus datorii curente, clasamentul este similar cu valori de 30-40 milioane de euro (2 cazuri) şi până la 1,2 milioane de euro. În top total companii cu activități anexe în sectorul transporturilor rutiere, companiile care fac contract logistics ies ușor în evidență față de cele care fac doar servicii de intermediere de transport din valorile mai mici ale salariului mediu brut per angajat, care variază în cazul firmelor analizate între 1000 şi 2.800 de euro pe lună. La acest capitol ies din tipare cele câteva companii care au flotă proprie şi care au şi mulţi şoferi angajaţi. Salariul mediu brut al şoferilor, plăţiţi şi cu indemnizaţii zilnice, trage în jos media salarială per companie. Companiile care au preponderent acitivități de expediții au salarii medii brute mult mai mari.