Cu prilejul Zilei Mondiale a Transportului Durabil, sărbătorită anual pe 26 Noiembrie și în contextul unor schimbări economice și legislative majore la nivel global și local, Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) atrage atenția asupra problemelor îngrijorătoare înregistrate în 2024, la nivelul pieței auto din România.
Analiza înmatriculărilor auto realizată de APIA din primele 10 luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, evidențiază necesitatea unor măsuri rapide și eficiente pentru a asigura sustenabilitatea industriei, protecția mediului și sănătatea publică.
Potrivit datelor centralizate, perioada ianuarie-octombrie 2024 a fost marcată de o creștere alarmantă a înmatriculărilor de autoturisme rulate (+10,73%), care au ajuns la 282.352 de unități, reprezentând 69% din totalul pieței auto din România. Însă, îngrijorarea ar fi că 65% dintre acestea sunt vehicule mai vechi de 10 ani, având un impact semnificativ asupra calității aerului și a siguranței rutiere.
În paralel, înmatriculările de autoturisme noi au urcat cu doar +3,6% (125.400 de unități), iar segmentul vehiculelor electrice noi a înregistrat un declin sever, de -33,6%, marcând o scădere mai moderată la nivel european de doar -4,9%.
„Creșterea alarmantă a importurilor de autoturisme rulate vechi și declinul vânzărilor de mașini electrice noi reprezintă o direcție greșită pentru România. Scăderea dramatică de -33,6% din sectorul BEV este o consecință directă a reducerii bruște a valorii subvențiilor oferite prin programul Rabla Plus, contrar recomandărilor APIA. 2025 va fi un an crucial, iar noii decidenți politici trebuie să vină cu măsuri rapide și eficiente pentru a susține tranziția către mobilitatea sustenabilă și pentru a alinia piața auto locală la obiectivele europene de mediu.”,
a declarat Dan Vardie, Președintele APIA.
Analiza APIA a primelor 10 luni din 2024 a fost realizată cu ajutorul CarS – singura platformă online de raportare pentru piața auto din România, care prelucrează datele DGPCI de înmatriculări pentru autovehicule noi și rulate.
APIA va continua să fie un partener activ al Guvernului și al industriei auto în tranziția spre durabilitate. În acest scop, luna trecută, a organizat principalul eveniment auto al anului, „Forumul Mobilității Sustenabile și Accesibile – ediția globală”. De asemenea, s-a adus „acasă” viziunea și expertiza liderilor din principalele piețe auto din lume: SUA, China, Australia, UK, Europa și s-a facilitat dezbateri valoroase despre sustenabilitate, electrificare și inovație în mobilitate. Forumul APIA a devenit un punct de reper pentru viitoarele conferințe din industrie, atât pe plan local, cât și internațional.
„Am fost onorați să participăm la evenimentele APIA de la București: Forumul Mobilității și Gala Aniversară APIA 30 de ani. Conferința, deschisă de Prim-ministrul României, a fost extrem de valoroasă, ne-a oferit ocazia unor dezbateri internaționale constructive și consider că ar putea servi drept model pentru viitoarele adunări generale ale OICA”,
a declarat Francois Roudier, Secretar General al Organizației Internaționale a Constructorilor de Automobile (OICA).
Perspectivele globale prezentate la eveniment pot fi accesate în documentul PDF sau pe înregistrarea discursurilor de pe scena Forumului APIA.
Forumul „24 Trends for 2024” a încheiat cu succes finalul celei de-a treia serii, consolidându-și rolul ca o inițiativă de referință pentru promovarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de Națiunile Unite, integrate în legislația privind domeniul ESG, emisă la nivelul Uniunii Europene, ținte pe care România s-a angajat să le îndeplinească până în 2030.
Evenimentul organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și Digi24, în parteneriat cu Asociația Națională a Antreprenorilor (ANAA), în perioada 18-22 noiembrie și desfășurat în platoul Digi24, a fost moderat cu succes de Teodora Tompea și Cosmin Prelipceanu. Pe parcursul celor trei serii, forumul a reunit peste 190 de participanți, incluzând experți, miniștri, lideri din mediul privat, reprezentanți ai organismelor internaționale și ai societății civile. Scopul a fost analizarea unui spectru amplu de probleme și elaborarea unor măsuri cu aplicabilitate rapidă. Acestea au inclus inițiative de amendare a cadrului legislativ actual și identificarea unor pârghii de accelerare a schimbării.
Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată unanim de România împreună cu toate statele membre ONU în 2015, stabilește un angajament global remarcabil de 17 Obiective Globale pentru Dezvoltare Durabilă (ODD). În cadrul primei serii a forumului 24 Trends for 2024, organizată în mai, s-au format grupuri de lucru axate pe fiscalitate, agricultură și sănătate, care au conturat direcții clare pentru fiecare actor implicat. Forumul a abordat sustenabilitatea printr-o prismă amplă, luând în considerare impactul social, economic și de mediu. Au fost desfășurate 15 dezbateri și peste 30 de ore de discuții transmise în direct, care a atras mii de priviri și gânduri.
Prima serie de dezbateri din mai a pus în lumină cinci nuclee esențiale pentru viitorul României: energie, agricultură, sănătate, economie circulară și finanțare. Discuțiile s-au concentrat pe identificarea strategiilor inovatoare pentru tranziția către sustenabilitate, optimizarea resurselor și crearea unui cadru solid pentru creștere economică și bunăstare. Scopul acestora a fost transformarea provocărilor actuale în oportunități de dezvoltare.
Securitatea națională ca temă centrală de reflecție și acțiune a reprezentat o premieră pentru mediul de afaceri, introdusă în cea de a doua serie de dezbateri din cadrul forumului „24 Trends for 2024”. Temele abordate în septembrie au inclus inovația energetică, siguranța alimentară, dezvoltarea capitalului uman și egalitatea de gen, subliniind importanța responsabilității colective și individuale. Liderii de opinie, experții și reprezentanții sectorului privat au subliniat necesitatea unor acțiuni strategice, investiții sustenabile și colaborări interdisciplinare. Mesajul cheie al seriei a fost că un viitor rezilient depinde de investiții continue în educație, echitate, sustenabilitate și promovarea inovației și solidarității între toți actorii societății.
Ultima serie a forumului „24 Trends for 2024”, desfășurată până pe 22 noiembrie, a fost dedicată pe identificarea soluțiilor inovatoare pentru marile provocări ale prezentului și viitorului. Pe parcursul a cinci zile tematice, evenimentul a abordat subiecte, precum apărarea națională, biodiversitatea, demografia, orașele inteligente și educația. Forumul a reunit experți din diverse domenii, oficiali guvernamentali și lideri ai societății civile, subliniind importanța colaborării dintre sectorul public și privat și necesitatea investițiilor strategice în sustenabilitate, inovație și reziliență socială. Rezultatul a fost conturarea unor idei transformatoare și angajamente concrete, menite să poziționeze România pe un parcurs solid în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru 2030 și perioada următoare.
„Forumul 24 Trends for 2024 are rolul unei oglinzi puse în fața realităților și potențialului României. Trăim vremuri ale paradoxului – globalizarea ne conectează, dar creează inegalități adânci. Problemele de mediu devin din ce în ce mai presante, dar încă ne lipsește curajul să le tratăm ca pe urgențe. În acest context, România trebuie să privească dincolo de ambițiile mărunte și să își asume rolul unei societăți care știe să răspundă provocărilor contemporane prin soluții concrete.
Dezvoltarea durabilă este o promisiune pe care o facem generațiilor viitoare, o promisiune care cere asumare, viziune și colaborare. Sunt recunoscătoare pentru fiecare idee, dezbatere și inițiativă care s-a cristalizat în aceste zile, fiind convinsă că acest forum va rămâne un pilon pentru progresul României. Trebuie să rămânem o națiune unită, iar soluțiile noastre trebuie să fie rapide, echitabile și durabile.
Încheierea forumului nu este un punct final. Este mai degrabă o invitație deschisă pentru toți cei care vor să construiască o Românie care să țină pasul cu vremurile, și să devină un exemplu.
«24 Trends for 2024» ne-a arătat că avem ideile, resursele și oamenii necesari pentru această schimbare. Acum, depinde de fiecare dintre noi să transformăm aceste idei în acțiuni. Pentru că, în definitiv, viitorul nu va fi decât ceea ce alegem să construim astăzi.
CONAF și DIGI și-au asumat o misiune necesară și curajoasă într-un an complicat al României. Anul 2024 reprezintă un an al conștientizării problemelor sociale tale, dar și al oportunităților și șanselor pe care le are România în etapa următoare. Parteneriatul nostru a vizat un cadru de dialog completat cu lideri și experți guvernamentali, dar și din mediul privat. Valoarea reală a dezbaterilor a vizat depolitizarea dialogului în schimbul câștigului pozitiv în conștientizarea cetățeanului. Avem încrederea că o asemenea inițiativă potențează România în ceea ce privește diversitatea politicilor pentru dezvoltarea durabilă necesară fiecăruia dintre noi.
Mulțumesc echipei Digi 24 pentru parteneriat și pentru profesionalismul cu care au contribuit la succesul acestui forum. Implicarea lor a fost esențială pentru consolidarea impactului inițiativei noastre comune.”,
a declarat președinta CONAF, Cristina CHIRIAC.
02.10.2020
Ultimul număr: Decembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit