Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

La numai o săptămână de la momentul părăsirii pieței unice și uniunii vamale de către Regatul Unit încep să se vadă consecințele asupra mișcării bunurilor și comerțului.

Furnizorul de servicii de coletărie DPD a suspendat temporar livrările din Marea Britanie către continentul european și Irlanda din cauza birocrației vamale sporite. În consecință, 20% din colete, trimise fără declarație vamală corespunzătoare, ar trebui returnate expeditorilor.

Există, de asemenea, dificultăți și pentru retailerii din industria textilă ale căror bunuri sunt adesea fabricate în Asia. Conform Acordului, hainele și accesoriile din, de exemplu, Bangladesh sau Cambodgia, vor fi supuse taxelor vamale dacă sunt livrate din Regatul Unit pe insula Irlanda sau pe continent. Pe lângă Irlanda, membră a UE, noile norme se aplică și Irlandei de Nord, parte a Regatului Unit. În consecință, companiile John Lewis și TK-Maxx au suspendat temporar livrările către Irlanda de Nord, iar Debenhams și-a scos magazinul online din Irlanda de pe internet.

Există, de asemenea, probleme pentru exportatorii de pește și fructe de mare, care acum trebuie să completeze declarații elaborate. În plus, există și probleme cu sistemele informatice și confuzie cu privire la noile reglementări, iar în cazul în care mărfurile perisabile nu pot fi exportate la timp, acestea trebuie aruncate. “Am putea vedea într-un interval foarte scurt de timp distrugerea unei industrii vechi de secole care reprezintă o parte semnificativă a economiei Scoției”, a declarat Donna Fordyce, directorul Seafood Association din Scoția.

Și în Irlanda de Nord, consumatorii simt deja efectele Brexitului în supermarketuri, oamenii ajungând să se plângă de rafturile goale. În special în cazul produselor proaspete apar perturbări ale lanțului de aprovizionare. Companiile nu sunt sigure ce formulare sunt necesare pentru import și atunci preferă să își amâne livrările, în special când e vorba despre produse proaspete.