Angajatorii devin din ce în ce mai preocupați de adaptarea angajaților la transformările rapide de pe piața muncii, în contextul în care tehnologia evoluează constant, pare că devine un real obstacol pentru tot mai mulți dintre aceștia. Conform celui mai recent sondaj realizat de eJobs.ro, 67,6% dintre angajatori consideră că principala provocare este lipsa de flexibilitate a angajaților, care nu înțeleg ritmul rapid al schimbărilor. De asemenea, 58,8% sunt nemulțumiți pentru că angajații și candidații nu sunt dispuși să învețe lucruri noi, iar 45,6% consideră că nu au suficiente competențe digitale.
33,8% dintre angajatori consideră că nu sunt suficient de creativi, iar 22,1% menționează că angajații și candidații nu sunt familiarizați cu instrumentele de inteligență artificială. De asemenea, o altă provocare este dificultatea de a lucra într-un mediu cu expunere internațională.
„Pe acest fond, trei sferturi dintre angajatorii participanți la sondaj au răspuns că dezvoltarea continuă a angajaților este foarte importantă în compania din care fac parte. 9,9% cred că este importantă, dar nu reprezintă o prioritate și la fel de mulți că, deși este foarte importantă, nu au un buget alocat în acest scop. În cazul celor care au buget dedicat, programele de training și formare profesională sunt incluse în pachetele de beneficii extrasalariale.”, a precizat Raluca Dumitra, Head of Marketing, în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
La întrebarea care sunt cunoștințele considerate că vor fi cele mai căutate în următorii 5 ani, 62,7% dintre angajatori au pus pe primul loc abilitățile digitale, 54,7% au menționat competențele tehnice specifice postului, iar 49% au inclus în top comportamentul, atitudinea, adaptabilitatea și compatibilitatea cu jobul și compania. De asemenea, 29,3% cred că utilizarea la un nivel avansat a instrumentelor de inteligență artificială va fi importantă, iar 24% subliniază importanța cunoașterii cel puțin a unei limbi străine.
Angajatorii recunosc necesitatea cunoștințelor a programelor de dezvoltare profesională continuă, ca fiind esențiale pentru creșterea productivității și adaptarea angajaților la tehnologie, dar și pentru că reprezintă un instrument foarte util în retenția talentelor. Astfel, 47% dintre respondenți oferă angajaților cursuri anuale sau programe de dezvoltare profesională, în funcție de nevoile fiecăruia. Totuși, 15,2% investesc doar în departamentele care au legătură cu core business-ul companiei, iar 7,6% se concentrează pe supraspecializarea talentelor cheie.
„Foarte interesant este faptul că, deși părea să existe o pasare a responsabilității între angajați și angajatori asupra ideii de susținere financiară a programelor de dezvoltare profesională, companiile își asumă rolul de «investitor». Astfel, 66% dintre respondenți sunt de acord că angajatorul ar trebui să fie cel care să suporte costurile programelor de dezvoltare profesională a angajaților, respectiv participarea acestora la training-uri interne, cursuri externe, programe de mentorat și coaching sau participări la conferințe de profil.”, a menționat Raluca Dumitra. Sondajul, realizat în luna septembrie, a implicat un eșantion de 400 de angajatori, incluzând specialiști în resurse umane, manageri de HR, manageri de echipă și antreprenori.
Potrivit unui nou studiu realizat de eJobs, cea mai de încredere platformă de locuri de muncă din România, joburile de șofer au fost printre cele mai căutate, cu 54.000 de interogări pe site de la începutul acestui an, ceea ce a evidențiat interesul major al candidaților pentru poziții, precum șoferi de categorie B, șoferi de tir și de distribuție.
De asemenea, a doua meserie căutată în rândul candidaților a fost cea de asistenții medicali cu 20.000 de interogări pe eJobs.ro, urmată de operatorii de call-center cu 17.000 de căutări, contabili și specialiștii în resurse umane cu 11.000 de căutări fiecare. Cuvintele cheie „remote” și „acasă” se află pe locul al cincilea, fiind utilizate în peste 9.000 de căutări de către candidați în acest an.
„Lunile ianuarie și februarie au venit cu o creștere de 5% a numărului total de aplicări comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce ne arată că piața este îndeaproape urmărită de candidați și că se află în căutări active pentru un nou loc de muncă. De altfel, ne așteptam la această dinamică a pieței, în condițiile în care un sondaj derulat spre finalul anului trecut ne arăta că 56% dintre candidații respondenți aveau în plan o schimbare de job pentru 2024.”,
a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
Conform datelor de la Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net pentru șoferi variază între 3.500 și peste 10.000 de lei în cazul șoferilor de tir care operează curse internaționale. Asistenții medicali se situează în jurul valorii de 4.800 de lei, în timp ce operatorii call-center au un salariu mediu net de 3.500 de lei. Media salarială pentru un contabil este în medie de 4.500 de lei lunar, iar specialiștii în resurse umane aproximativ 4.200 de lei. Aceste cifre reprezintă medii salariale luate în considerare la nivel național și pentru diferite nivele de experiență ale angajaților în respectivele domenii.
La momentul actual, pe eJobs.ro se regăsesc 25.000 de locuri de muncă disponibile. Acestea includ 3.500 de poziții pentru șoferi, 4.700 pentru asistenți medicali, 500 pentru contabili și 1.700 pentru specialiști în resurse umane. De asemenea, se oferă 1.000 de locuri de muncă cu opțiunea de lucru la distanță (remote).
„Un loc important îl ocupă în continuare locurile ce permit munca de acasă, acestea adunând nu doar un număr mare de căutări, ci și o cotă de 13,9% din totalul de aplicări aferente lunilor ianuarie și februarie, respectiv 240.000 de aplicări. Referitor exclusiv la numărul de căutări din platformă, vorbim despre 9.000 de interogări pentru termenii „acasă” și „remote”. Alte poziții care au generat peste 5.000 de căutări în parte au fost cele de manager, inginer, economist, agent de vânzări ori lucrător comercial.”,
adaugă Bogdan Badea.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit