Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Elveția a renunțat la controlul pașapoartelor de pe aeroporturile sale pentru călătorii care zboară către și dinspre Bulgaria și România, în urma deciziei Uniunii Europene de a include cele două țări în “air and sea Schengen”.

Guvernul elvețian, în aliniere cu UE, a fost de acord să abandoneze controalele, la frontierele aeriene și maritime pentru cetățenii Bulgariei și României, după cum a raportat radioul elvețian „Swissinfo”, relatat de novinite.

Elveția, ca membru al zonei Schengen, va urma decizia UE, iar Bulgaria și România vor putea emite vize Schengen. Decizia a fost influențată și de experiența Croației, care a aderat la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023, fără a provoca creșteri semnificative ale imigrației. Atât Bulgaria, cât și România, au intensificat măsurile împotriva migrației ilegale, respectând legislația europeană și procesând cererile în țara de sosire a migranților.

Potrivit Oficiului Federal pentru Vamă și Securitate a Frontierei, Elveția schimbă sistemul de colectare a taxelor de drum pentru vehiculele grele de marfă cu sistemul de plată HVF, până la finalul anului.

În prezent, Elveția folosește două sisteme de colectare a taxelor, unul manual cu terminale de procesare la staționarea în frontiere, iar al doilea un sistem digital SET/EETS (European Electronic Toll Service), introdus în 2021.

Conform anunțului, serviciul manual va fi înlocuit treptat până la finalul anului.

Prin urmare, vehiculele grele de marfă vor trebui să aibe la bord echipamentul corespunzător și ar trebui să contacteze furnizorii de carduri de carburant, cât mai curând posibil. Cei care folosesc deja acest serviciu în alte țări pentru facturarea serviciilor de taxare, vor trebui să își extindă pachetul de servicii existent pentru Elveția (HVF).

Noul serviciu implementat are ca obiectiv reducerea timpilor de așteptare la frontiere, dar și posibilele erori ale șoferilor în timpul declarării manuale.