Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cei care credeau că fluxurile internaționale de mărfuri către și dinspre Marea Britanie s-au stabilizat ar putea să-și numere puii înainte de a ecloza, după cum se spune. Deși au trecut aproape doi ani de când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 1 februarie 2020, tulburările legate de Brexit nu s-au încheiat încă. Modificările la reglementările vamale anterioare sunt introduse treptat cu noi formalități în curs de desfășurare în 2022.

Începând cu 1 ianuarie 2022, au intrat în vigoare modificări suplimentare ale regulilor de desfășurare a inspecțiilor la frontieră între Regatul Unit și Uniunea Europeană. Potrivit Małgorzatei Matwiejuk, Managerul Agenției Vamale AsstrA din Koroszczyn, Polonia, modificările planificate vor afecta în principal exporturile de alimente, plante și produse de origine vegetală, precum și declarațiile de siguranță la importul în Regatul Unit.

Aici expertul AsstrA descrie schimbările planificate în mai multe etape.

Începând cu 1 ianuarie 2022

„În prima fază a modificărilor, vor fi introduse declarații și controale vamale complete, dar trebuie să ne amintim că Declarațiile de Siguranță și Securitate nu vor fi necesare până la 1 iulie 2022. Este important de menționat că transportatorii care transportă mărfuri prin porturile din Marea Britanie folosind serviciul de circulație a vehiculului de mărfuri trebuie să fie înregistrat corespunzător”, spune Małgorzata Matwiejuk.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că importatorii britanici de produse vegetale și animale – inclusiv sisteme alimentare și furajere – și produse non-animale cu risc ridicat sunt în continuare obligați să notifice în prealabil transporturile lor. Mai mult, vor fi, de asemenea, necesare documente care să ateste originea unui astfel de produs.

Începând cu 1 iulie 2022

Ce ne așteaptă în a doua jumătate? Expertul AsstrA insistă pe mai multă certificare, documentare, verificare a identității și inspecții fizice pentru subproduse de origine animală, plante și produse vegetale, carne și produse din carne, mărfuri cu risc ridicat și furajele non-animale. În plus, mărfurile care intră în țară vor putea face acest lucru doar prin punctele de control de frontieră desemnate.

„Inspecția animalelor vii va avea loc la punctele de control de frontieră desemnate care au capacități operaționale adecvate la punctul de intrare. Dacă un post de control nu are în prezent astfel de capacități, inspecțiile vor fi efectuate într-un alt port de intrare  existent. Mai multe puncte de control la frontieră vor fi operaționale în timp. De la 1 iulie 2022, controalele vor începe la punctele de control interioare din Sevington și punctele de control desemnate din aeroporturi”, continuă Managerul Agenției Vamale AsstrA din Koroszczyn.

În plus, va exista o interdicție a importurilor de produse interzise sau restricționate de pe piața din Marea Britanie, adică carne de vită, porc, miel, oaie și capră măcinată la rece; păsări de curte măcinate refrigerate sau congelate, păsări separate mecanic de ratite sau vânat, ouă neclasate și produse din carne crudă refrigerate.

Din 1 septembrie 2022

În acest interval de timp, industria trebuie să fie pregătită să verifice certificările și să fie supusă inspecțiilor fizice pentru toate produsele lactate.

De la 1 noiembrie 2022

La sfârșitul acestui an, vor fi introduse, de asemenea, monitorizarea certificatelor și inspecțiile fizice pentru toate produsele de origine animală, inclusiv produsele compozite și produsele din pește.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că marcajele CE vor fi recunoscute în Marea Britanie pentru o perioadă extinsă, până la 1 ianuarie 2023. Un marcaj CE pe un produs indică faptul că acesta îndeplinește cerințele directivelor europene. Acesta asigură consumatorului siguranța produsului. „Cerințele de bază privind siguranța produselor nu diferă de reglementările europene și cel mai probabil nu se vor schimba în următorii ani”, subliniază Małgorzata Matwiejuk. „Aceasta înseamnă că produsele care îndeplinesc cerințele standardelor europene relevante și au marcaj CE vor îndeplini, de asemenea, standardele desemnate ale Regatului Unit.”