Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ucraina este un exportator al celor mai importante cereale pentru piețele agricole, și anume grâu și porumb, precum și al semințelor oleaginoase, al semințelor de floarea-soarelui și al uleiului de floarea-soarelui. În invadarea Ucrainei, rușii au adoptat, de asemenea, tactica de a folosi foametea ca instrument de război, așa că distrug terenurile agricole, mașinile agricole, fură cereale și chiar nave cu cereale, blochează porturile și împiedică exporturile de cereale pe piețele globale.

Din păcate, acordul de la Istanbul, salutat la nivel internațional, nu a schimbat prea multe în această privință până în prezent, exporturile de cereale peste Marea Neagră nu au pornit în masă și se pare că nu este deloc ușor să facă această operațiune logistică complexă pe deplin operațională.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a declarat luni seara că exporturile de produse agricole cheie au scăzut cu aproape jumătate de la începutul invaziei rusești de la începutul acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2021, relatează Reuters.

Exporturile agricole contabilizate în perioada 24 februarie – 15 august 2022 s-au înjumătățit de la 19,5 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut la 10 milioane de tone, potrivit datelor ministerului. În această perioadă, Ucraina a exportat 3,8 milioane de tone de porumb, 1,4 milioane de tone de semințe de floarea-soarelui, aproape 1 milion de tone de ulei de floarea-soarelui și aproximativ 640.000 de tone de grâu.

Recolta, distrusă sistematic de ruși, va avea și ea de suferit. Unele câmpuri au fost chiar minate, au informat companiile agricole ucrainene. Prin urmare, previziunile indică, ca și în cazul exporturilor, că în acest sezon Ucraina va obține puțin peste jumătate din rezultatul de anul trecut – recolta de cereale va scădea la aproximativ 50 de milioane de tone, de la un record de 86 de milioane de tone în 2021.

Ucraina a ajuns la un acord cu Rusia prin medierea Turciei și a ONU, pe 23 iulie au semnat la Istanbul 2 acorduri analoge privind activarea și protecția transportului de materii prime agricole pe Marea Neagră. Trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, la Odesa, Cernomorsk și Yuzhno, au fost apoi deblocate. Cu toate acestea, în ciuda speranțelor, exporturile nu au crescut într-un ritm rapid. Există încă multă incertitudine în ceea ce privește siguranța navelor pe mare și, din păcate, și în ceea ce privește calitatea cerealelor, în special a celor depozitate timp de mai multe luni pe navele blocate în porturi. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care prima navă care a părăsit Odessa după încheierea acordului nu a fost primită în Liban.