Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ford Trucks a intrat pe piața din Elveția, ca parte a strategiei sale de expansiune globală, oferind vehicule eficiente și avansate din punct de vedere tehnologic, precum F-Max și noua serie F-Line. Elveția reprezintă o piață cheie pentru planul producătorului turc de a-și crește prezența în Europa de Vest.

Ford Trucks a încheiat în acest sens un parteneriat cu BF Import AG, o subsidiară a Auto AG Group, companie cu peste 100 de ani de experiență pe piața elvețiană. După lansarea oficială, operațiunile vor începe în cinci locații strategice în 2024. Rețeaua de dealeri urmează să se consolideze și mai mult, anul viitor, cu peste opt locații până la sfârșitul lui 2025.

Transportatorii elvețieni vor fi interesați în special de tractorul F-Max, precum și de noua serie F-Line, care se remarcă prin tehnologia de conectivitate și caracteristicile avansate de siguranță.

Colaborarea cu BF Import AG este importantă pentru investițiile Ford Trucks și din perspectiva transportului cu emisii zero. Elveția, care are un potențial puternic pentru vehiculele electrice, va fi una dintre țările de pionierat în acest sens, acolo urmând să fie livrat primul camion electric proiectat de Ford Trucks, care va fi intra în producția de serie până în 2025.

Vicepreședintele Ford Trucks, Emrah Duman, a declarat: „Suntem încântați să colaborăm cu BF Import AG, un nume respectat pe piața elvețiană, pe măsură ce ne extindem prezența în Europa. Strategia noastră se concentrează pe valorificarea portofoliului puternic de produse și a rețelei de dealeri, pentru a oferi valoare și eficiență excepționale. Fiind un brand aflat în fruntea mobilității viitoare, rămânem angajați să îmbunătățim operațiunile clienților noștri elvețieni prin tehnologie avansată și eficiență.”

Selim Yazıcı, director general al regiunii DACH (Germania, Austria și Elveția), a adăugat: „Elveția este o piață strategică în planurile noastre de creștere în Europa. Odată cu începerea operațiunilor în Elveția, clienții internaționali ai Ford Trucks vor beneficia acum de serviciile oferite de centrele autorizate Ford Trucks. Elveția este în fruntea transformării în electrificare, cu sisteme avansate în infrastructura vehiculelor electrice, dezvoltări de infrastructură H2 și stimulente aferente. Vom continua să oferim soluții creative și eficiente clienților noștri de pe piața elvețiană, în parteneriat cu BF Import AG, să ne îmbunătățim abordarea centrată pe clienți și să ne consolidăm și mai mult poziția în sectorul transporturilor. Dorim să ne impunem ca o marcă de camioane distinctă în regiune.”

Ford Trucks are în plan să se extindă și în țările scandinave până în 2029. Angajat să obțină zero emisii în producția de vehicule comerciale grele până în 2040 pentru a reduce efectele schimbărilor climatice, compania își continuă activitatea privind motoarele cu hidrogen, precum și electrificarea, care este obiectivul său principal pe termen scurt.

Gheorghe Vlase, unul dintre transportatorii care au ajuns, de-a lungul carierei lor, la o flotă în jur de 200 de camioane, atât în transportul de mărfuri generale, dar şi în distribuţie regională şi transport specializat cu cisterne, a fost prezent la TTA cu o ediţie înnoită a autotractorului maro chihlimbar cu semiremorcă cu prelată în aceleaşi nuanţe purtând chipul poetului Mihai Eminescu cu versuri din poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie…” – numai că autotractorul nu mai e o Scanie ediţie limitată Dark Amber, ci un Ford Trucks F-Max, cu care Gheorghe Vlase, care este și un experimentat conducător auto, vrea să probeze atât calităţile camionului produs în Turcia şi comercializat în prezent în toată Europa, cât şi importanţa condusului economic şi eficient, cu efecte remarcabile în consumul de combustibil, cât şi la nivelul cheltuielilor de service.

Pasionat până la obsesie al conducerii economice și eficiente, Gheorghe Vlase a demarat acum câteva luni un proiect împreună cu AIC Trucks, prin care își propune să demonstreze rentabilitatea camioanelor Ford Trucks pe termen lung. Tocmai din acest motiv, test-ul de anduranță este realizat și monitorizat pe parcursul mai multor luni.

În prima jumătate de an, camionul testat va fi condus exclusiv pe rute interne, fiind înregistrate vitezele de deplasare, topografia și dificultatea traseelor în diferite zone ale țării, fiecare cu specificitatea ei. Apoi, următoarele șase luni, vehiculul va ieși și pe Comunitate, pentru a se vedea performanțele de conducere pe drumurile mai bune din Europa de vest.

Întreg testul va fi documentat lunar, cu informații intermediare despre condus și mici filme difuzate pe rețelele sociale, astfel încât toți cei care doresc să urmărească parcursul vehiculului să o poată face.

Gigi Vlase și-a ales pentru acest test un Ford F-Max, de 480 CP, în configurație standard, tocmai pentru a demonstra faptul că pentru a face performanță în planul consumului nu este nevoie de echipări speciale. „Ford Trucks este un brand relativ nou pe piața din România și mărturisesc că, la început, am avut aceleași prejudecăți și neîncredere în capacitățile vehiculului, ca mulți alți colegi din piață. Am încercat însă produsul, chiar vechiul model T, și, după ce am văzut că mi-a scăzut consumul de carburant cu 12-13% față de ceea ce conduceam zilnic, m-am hotărât să acord mai multă atenție acestui camion. În plus, am fost impresionat și de alte funcții și sisteme, cum ar fi retarderul, foarte puternic și eficient.“

Primele săptămâni au fost de acomodare cu vehiculului, după care, pe măsură că au fost deprinse și accesate toate funcțiile, cifrele de consum au început să arate din ce în ce mai bine. În prima lună de test, media de încărcare a fost 19,8 t, iar consumul – realizat exclusiv pe intern – se apropia de 27 l/100 km.

„Relieful din România este foarte diferit și mult mai complex decât în alte țări. Găsești toate formele de relief, dar și toate tipurile de drumuri, din păcate, multe de proastă calitate. Este adevărat, începe să se simtă o îmbunătățire a covorului asfaltic în mai multe zone“, a precizat Gheorghe Vlase.

În lunile următoare ale testului de anduranță, rezultatele de consum au început să se îmbunătățescă și mai mult. „Pot spune că am înregistrat economii de câte 400 l/lună comparativ cu ce aveam anterior. În stilul acesta, în cinci ani, economia realizată acoperă aproximativ jumătate din prețul de achiziție al camionului nou. Trebuie însă să fii receptiv la nou și să vrei să înțelegi particularitățile fiecărui vehicul în parte. Un exemplu simplu este acela că funcția cruise-control are la Ford Trucks o particularitate față de alte mărci, pe care dacă o folosești așa cum trebuie poate să te ajute mult la consum. Astăzi, la cinci luni de la începerea testului de anduranță, pot spune că vehiculul se comportă excepțional: am parcurs 41.000 km, iar consumul mediu pentru toată perioada este între 26 și 26,4 l/100 km, la o medie de tonaj de 20 t per cursă. De asemenea, consumul de AdBlue este de circa 1,2-1,3 l/100 km, mult mai mic decât al unor branduri consacrate care au redus consumul de combustibil, dar l-au crescut pe cel de AdBlue. Practic, consumul de AdBlue la Ford Trucks F-Max este comparabil cu nivelul de la Euro 5.“ F-Max folosit la testul de anduranță este echipat cu transmisie ZF TraXon, cu 12 trepte, însă noile camioane Ford Trucks dispun acum de o cutie de viteze nouă, cu 16 trepte, care poate fi exploatată și mai bine pentru un consum optim de combustibil. Instruirea șoferilor este însă vitală, pentru a putea exploata la maximum beneficiile noilor tehnologii, tot mai performante.