Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pe 13 martie, ministrul olandez de externe, Stef Blok, si ministrul comertului exterior, Sigrid Kaag, au vizitat terminalul de feribot DFDS din Vlaardingen. Acesta este un hub important pentru schimburile comerciale Marea Britanie.
Vizita oficiala a avut drept scop inspectarea sistemului Portbase pentru porturile olandeze si pentru terminalele de feribot in vederea urgentarii pregatirilor pentru Brexit.

„Avem nevoie ca solutiile pentru Brexit sa vina de la Londra“, a subliniat Stef Blok. „Continuam sa ne pregatim pentru un scenariu de Brexit fara acord“, a completat acesta. In timpul vizitei, cei doi ministri au subliniat importanta pe care transportatorii si expeditorii trebuie sa o acorde pregatirilor pentru Brexit. Acestia sunt sfatuiti sa se alature cat mai curand posibil sistemului Portbase. Chiar si dupa Brexit, sistemul le va permite sa mentina un flux rapid al incarcarilor pe feribot. Operatorii de feribot vor face in curand sistemul Portbase obligatoriu pentru a minimiza intarzierile in porturile olandeze. Dupa Brexit, miscarea libera a oamenilor si marfurilor in schimburile UK cu UE se va termina, astfel formalitatile vamale la granita devin obligatorii.
„Am facut tot ce am putut pentru a ne pregati pentru Brexit, dar lantul logistic nu se opereste la granita tarii noastre. Transportatorii si expeditorii altor state trebuie sa stie ce trebuie facut pentru a putea continua sa-si transporte marfurile din UK prin porturile olandeze fara bataie de cap“, a explicat Sigrid Kaag.
Portbase a fost dezvoltat de operatorii de feribot, Administratia Vamilor, grupuri de interes si Autoritatile Portuare din Amsterdam si Rotterdam pentru a se asigura ca marfurile pot tranzita porturile olandeze rapid si facil, chiar si dupa Brexit. La fel ca sistemele deja existente in terminalele de containere, Portbase asigura completarea digitala si automata a formalitatilor vamale, cu o reutilizare optima a informatiilor. Portbase va deveni un sistem obligatoriu pentru terminalele de feribot. Transportatorii cu sediul in Olanda, cat si in alte state care nu au aderat inca la sistem trebuie sa faca acest lucru cat mai repede posibil.