Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Pierderi de sute de mii de euro aduse traderilor si fermierilor romani din cauza suspendarii exporturilor de cereale, decizie luata de autoritati in luna aprilie, cand Romania se afla in stare de urgenta din cauza noului coronavirus.
De asemenea, masura produce inca efecte in piata, chiar daca ulterior s-a revenit asupra acestei decizii, sustin traderii de cereale si fermierii. „Nu o sa va dau o cifra la nivel de industrie care au fost pierderile suferite, dar fara indoiala au fost companii membre ARCPA (Asociatia Romana a Comerciantilor de Produse Agricole) care aveau la momentul acela doua nave care terminasera operarea inainte de data instituirii interdictiei la export si nu le-a fost permisa plecarea din Portul Constanta. Acestea au zacut mai bine de o saptamana si aici vorbim de sute si sute de mii de euro. Ne asteptam ca Romania sa fie in continuare un partener predictibil pentru partenerii nostri externi. Si nu ne referim doar la comercianti, ci in principal la fermieri. Poate am fi inteles masura interdictiei la grau, dar nu si la porumb. Singurul semn bun pe care am reusit sa il dam la acel moment a fost ca decizia a fost anulata repede“, a declarat Vasile Varvaroi, presedinte ARCPA, intr-o intalnire cu presa.
El a precizat ca Romania pe zona de productie de cereale nu este in lupta cu nimeni si nici intr-o intrecere cu gigantii de la Marea Neagra, avand insa un mare avantaj in zona exportului, pe cel al predictibilitatii.
Varvaroi a mentionat faptul ca s-a reusit o cale de dialog, inclusiv la nivelul Guvernului, si s-a putut rezolva rapid situatia respectiva, dar este important ca s-a inteles ca deciziile nu pot fi luate intempestiv de la o zi la alta. „Eu cred ca o astfel de decizie trebuie pregatita din vreme, cum fac si alte tari, la nivel de industrie, cu fermierii, procesatorii, comerciantii, cu reprezentantii MADR, sa stim cat grau producem, cat grau consumam, cat exportam, cat mai putem exporta si ce mai avem de facut. Nu trebuie sa blocam total de maine. O masura de natura aceasta nu are cum sa fie absorbita de piata atata timp cat este intempestiva. Vorbim de o interdictie aparuta de la o zi la alta“, a mai spus presedintele ARCPA.
Prezent la dezbatere, Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), a adaugat ca Executivul a luat acea decizie de suspendare a exporturilor fara sa se consulte cu nimeni si „a oprit o piata“, iar dovada cea mai clara ca a fost o decizie gresita este faptul ca s-au exportat de atunci importante cantitati de grau, dar Romania a avut graul necesar pentru panificatie.
El a precizat ca in momentul deciziei de interdictie la export pretul graului s-a prabusit cu circa 30 de euro pe tona. „De la 900 de lei tona de grau, se oferea doar 750 de lei dus la moara. In doua zile a fost o prabusire fantastica, cu 30 de euro.“ Guvernul a decis pe data de 10 aprilie suspendarea exportului de cereale, in perioada in care Romania se afla in stare de urgenta din cauza noului coronavirus, luand in calcul datele din luna martie care aratau ca s-au exportat peste 700.000 de tone de cereale, iar siguranta alimentara a tarii ar putea fi afectata. O saptamana mai tarziu a revenit asupra acestei decizii si la presiunea Comisiei Europene, Romania fiind singura tara din blocul comunitar care a luat o astfel de decizie.