Platforma fintech Fagura a anunțat o nouă rundă de finanțare de 1 milion de euro asigurată prin obligațiuni convertibile. Fondurile vor sprijini extinderea operațiunilor în Europa Centrală și de Est (ECE). De asemenea, vor permite dezvoltarea de servicii digitale inovatoare menite să ajute liber-profesioniștii și micii întreprinzători printr-un ecosistem financiar care oferă acces direct la capital și instrumente adaptate pentru creșterea afacerilor.
Această rundă de finanțare a fost susținută de două fonduri de investiții – uVentures și Mozaic Ventures – împreună cu un grup de „angel investors”, printre care Liviu Munteanu, Partener la Founders Bridge, un fond VC activ pe piața românească, și Radu Cheltuială, fondatorul iTicket, o platformă lider de ticketing și management de evenimente, printre alți investitori.
Investiția va fi utilizată pentru inovații tehnologice și extinderea pe noi piețe din regiunea ECE. Printre principalele inițiative se numără utilizarea inteligenței artificiale pentru a optimiza scorarea automată a creditelor, lansarea de conturi bancare și carduri pentru antreprenori, gamificarea platformei prin recompense simbolice și integrarea de soluții financiare personalizate pentru liber-profesioniști și proprietarii de întreprinderi mici. Totodată, Fagura intenționează să încheie parteneriate cu platforme de comerț electronic, firme de contabilitate și alte soluții digitale pentru a-și extinde oferta de servicii și a crea un ecosistem financiar care să sprijine în mod direct creșterea afacerilor.
„Această finanțare este un pas important în misiunea noastră de a sprijini 1 milion de antreprenori printr-un ecosistem financiar inovator. Suntem foarte recunoscători pentru încrederea pe care ne-au acordat-o investitori, precum uVentures și Mozaic Ventures și alți «angel investors». Această rundă ne oferă resursele de care avem nevoie pentru a accelera inovația și a ne extinde pe noi piețe.”, a declarat Tudor Darie, CEO Fagura.
„Produsul și viziunea Fagura de a ajuta antreprenorii din CEE se aliniază perfect cu focusul nostru investițional”, a adăugat Andrii Sorokhan, Venture Director la U.Ventures. „Suntem încrezători că echipa va avea un impact major asupra remodelării accesului financiar în regiune.”
Dmitri Namashco, CEO al Mozaic Ventures, a subliniat: „Fagura propune o nouă direcție strategică dincolo de soluția lor actuală de crowdfunding. Produsele și serviciile lor sunt transformatoare pentru mediul de afaceri. La Mozaic, suntem recunoscători să facem parte din această călătorie și credem cu tărie că echipa Fagura este capabilă să construiască un ecosistem financiar care va servi milioane de antreprenori.”
De la lansarea sa, Fagura a facilitat investiții în valoare de peste 8,5 milioane de euro și a atras peste 40.000 de utilizatori pe platformă, având peste 4.000 de clienți activi. Fagura are patru licențe emise de autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană și Republica Moldova, ceea ce face ca platformele Fagura.com și Fagura.ro să fie pe deplin autorizate. Aceste licențe oferă un cadru solid de protecție atât pentru antreprenori, cât și pentru investitori. Pentru următorii trei ani, compania își propune să faciliteze o finanțare de peste 50 de milioane de euro pentru liber-profesioniști și micii întreprinzători, oferindu-le acces direct la capital și resurse adaptate pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea durabilă a afacerilor lor.
Fagura.com a fost lansat în mai 2019. Platforma dispune de scoring automat care permite luarea deciziilor în mai puțin de 10 secunde. A fost recunoscută cu multiple premii în sectorul Fintech atât la evenimente naționale, cât și regionale: Top 3 Best FinTechs în 2019 (România), FinTech Brand of the Year în 2020 și 2021 (Moldova) și Startup-ul cu cel mai mare impact în 2020 și 2023 (Moldova). În plus, Fagura.com a fost unul dintre câștigătorii InnovX BCR Scaleup Accelerator în 2022, a fost numită una dintre The Next 100 Global Companies de Global Banking & Finance Review și a primit distincții la Euro-Asian Startup Awards în 2022. În 2023-2024, au făcut parte din programul BERD Star Venture, unde au primit premiul USAID Digi în parteneriat cu FTA (Chemonics Moldova).
Producătorul german de baterii, VARTA AG a ajuns la un acord în negocierile cu creditorii financiari și cu investitorii strategici, privind principalele aspecte economice ale unui plan de restructurare pe termen lung. În urma acestui acord, restructurarea bilanțului se va concentra inițial pe reducerea datoriilor financiare, de la 485 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o reducere de 285 milioane de euro.
Al doilea pilon al planului de reorganizare al VARTA AG va asigura capital social pentru investiții. VARTA AG va primi 60 de milioane de euro printr-o majorare de capital – din care 40 milioane de euro în numerar – și alte 60 milioane de euro sub forma unor împrumuturi garantate. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru a consolida lichiditatea grupului, precum și pentru investiții strategice viitoare în dezvoltarea tehnologică.
„Cu acordul comercial încheiat de astăzi între toate părțile, a fost obținută o descoperire decisivă pentru un concept de viitor durabil pentru VARTA. Cu măsurile de restructurare financiară și angajamentele investitorilor individuali, am creat baza bilanţului pentru a realiza potențialul de inovare și conducere tehnologică a VARTA, precum și de a fi un partener și angajator de încredere. Odată cu implementarea măsurilor convenite astăzi, finanțarea și lichiditatea grupului vor fi acum stabile și asigurate pe termen lung.”,
a declarat Marc Hundsdorf, CFO.
„Acest concept de restructurare ia în considerare interesele tuturor părților implicate într-un mod echilibrat. În numele colegilor mei din Comitetul executiv, aș dori să mulțumesc în mod expres tuturor părților pentru acest rezultat intermediar important. Avem nevoie să implementăm planurile noastre și măsurile convenite aici cu toată vigoarea. Ultimele săptămâni și luni nu au fost ușoare, în special pentru angajați, clienți și furnizori. Apreciem foarte mult răbdarea, înțelegerea și încrederea dumneavoastră în VARTA.”,
a precizat Michael Giesswein, CRO.
Inițial, majorarea de capital a VARTA AG va fi subscrisă de producătorul german de automobile Porsche și de MT InvestCo, o societate controlată de DDr Michael Tojner. Noua finanțare preferențială de 60 de milioane de euro va fi furnizată de creditorii existenți. În viitor, acești creditori vor deține o participație virtuală de 36% din capitalul economic al VARTA AG, în timp ce restul de 64% va fi împărțit în mod egal între MT InvestCo și Porsche, fiecare deținând câte 32%.
„Acordul economic încheiat astăzi reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru viitorul VARTA AG. În ciuda provocărilor economice actuale, compania oferă un mare potențial de a face cercetarea și producția de celule de baterii din Europa să fie mai puțin dependente. Împreună cu Porsche, dorim să aducem o contribuție la acest lucru. Prin acordul de astăzi, am făcut împreună un prim pas important care asigură stabilitatea VARTA AG și deschide calea pentru un nou început.”,
a precizat Michael Tojner, Președintele Consiliului de Supraveghere și acționar majoritar.
Datoria existentă și cea nouă a VARTA AG vor ajunge la scadență pe 31 decembrie 2027. Aceste măsuri îi va permite companiei să-și reducă semnificativ datoriile, să obțină finanțare pe termen lung și să creeze un cadru solid menit să asigure realizarea planurilor de afaceri și a investițiilor tehnologice până la finalul lui 2027.
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit