Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 126 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în porturile afectate de fluxurile comerciale sporite în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Măsura facilitează fluidizarea schimburilor comerciale dinspre și înspre Ucraina, în conformitate cu obiectivele planului de acțiune al UE “Solidarity Lanes”.

România a notificat Comisiei planurile sale de sprijinire a întreprinderilor care își desfășoară activitatea în anumite porturi românești pentru a investi în instalații suplimentare de manipulare sau de depozitare pentru procesarea mărfurilor deviate de la rutele comerciale normale din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a prăbușirii rutelor maritime directe de export ale Ucrainei. Schema, în valoare de 126 de milioane de euro (aproximativ 626 de milioane de lei), va fi derulată până la 31 decembrie 2024.

În cadrul acesteia, ajutorul constă în granturi de până la 10 milioane de euro pentru companiile de logistică din porturile de la frontiera estică a UE și alte zone strategice. Ajutorul nu poate depăși 10 milioane de euro per beneficiar, diferența de finanțare sau 65% din costurile eligibile ale proiectului.

Măsura va fi finanțată parțial din fondurile de coeziune ale UE și va contribui la funcționarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina prin facilitarea fluxurilor comerciale din și către Ucraina.

Comisia a evaluat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și a aprobat schema, considerând că ajutorul este necesar, proporțional și benefic pentru dezvoltarea activităților economice în condițiile date.

TRATON a lansat cu succes un program de hârtie comercială (CP) în valoare de 2,5 miliarde de euro. Astfel, TRATON deschide o altă piață de finanțare în completarea programului existent de 12 miliarde de euro, numit European Medium Term Notes (EMTN).

Programul CP are ca scop finanțarea obligațiuni cu scadențe pe termen scurt, cu scadențe de până la un an, contribuind la extinderea surselor de finanțare și baza de investitori în ceea ce privește capitalul extern.

Emitenții în cadrul programului CP includ TRATON SE și filialele sale indirecte TRATON Finance Luxembourg S.A. și TRATON Treasury AB. TRATON SE, care garantează obligațiile de plată pentru hârtiile comerciale emise de TRATON Finance Luxembourg S.A., precum și TRATON Treasury AB. Programul CP va permite companiei TRATON să emită obligațiuni în diverse valute, putând să utilizeze veniturile obținute pentru scopuri generale ale companiei.

În urma înființării programului TRATON CP, TRATON SE a obținut ratinguri de credit pe termen scurt de la agențiile de rating Moody’s și S&P, care sunt echivalente cu ratingurile pe termen lung cu grad de investiție ale companiei, respectiv P-2 atribuit de Moody’s și A-2 acordat de S&P. Acest lucru consolidează poziția financiară a TRATON pe piață și îi oferă mai multă stabilitate în accesarea capitalului.

„Programul de efecte de comerț marchează o altă etapă importantă în consolidarea accesului TRATON la piețele de capital. Acesta completează programul EMTN deja în vigoare și ne oferă o flexibilitate suplimentară.”,

a declarat Dr. Michael Jackstein, CFO și CHRO al TRATON GROUP.