AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, a anunțat rezultatele pentru primele trei luni din 2024, evidențiind o cifră de afaceri consolidată de 105 milioane de lei, în scădere ușoară cu 5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Compania a generat o EBITDA normalizată de 20,6 milioane de lei și un profit net normalizat de 11,7 milioane de lei.
În primul trimestru din 2024, AROBS Transilvania Software și-a menținut veniturile din serviciile software aproape la același nivel ca în aceeași perioadă din 2023, acestea contribuind cu 82% la cifra de afaceri, adică 86,4 milioane de lei. Segmentul de produse software a crescut cu 14%, datorită atragerii de noi clienți, reprezentând 17% din cifra de afaceri, adică 16 milioane de lei. Segmentul de sisteme integrate, axat pe implementarea de servicii hardware și software pentru sectorul public, a contribuit cu 1%, generând 0,7 milioane de lei.
Companiile achiziționate de AROBS începând cu 2023 au contribuit semnificativ la cifra de afaceri a segmentului de servicii software, aducând 7,2 milioane de lei în T1 din acest an, față de 1,4 milioane de lei în aceeași perioadă din 2023. În divizia de produse software, companiile care s-au alăturat grupului din 2023, au contribuit cu 1,5 milioane de lei la cifra de afaceri a segmentului.
Strategia AROBS se axează pe extinderea organică în piețele din Uniunea Europeană și SUA, apropiindu-se de clienți și de centrele tehnologice globale. Compania vizează noi oportunități în tehnologiile embedded non-automotive și securitatea cibernetică. AROBS dorește să se consolideze ca partener de selecție în R&D pentru proiecte complexe în domenii, precum Embedded (Automotive, Aerospațial, Maritim, Medical Devices), Clinical Trials, IoT, Travel, Enterprise Solutions, Fintech și Intelligent Automation. De asemenea, compania continuă integrarea entităților din grup, inclusiv absorbția entităților achiziționate, pentru a simplifica structura, reduce costurile și maximiza sinergiile.
În ceea ce privește activitatea de M&A, AROBS va continua procesul de achiziții, evaluând cu atenție oportunitățile pentru a obține sinergii, complementaritate și rezultate solide. De asemenea, compania intenționează să utilizeze rezervele proprii și să obțină finanțări din surse specifice pieței de capital pe termen mediu și lung pentru aceste achiziții.
În conformitate cu această strategie, conducerea AROBS își menține un buget prudent de venituri și cheltuieli, aprobat de acționari în cadrul AGA anuale din aprilie 2024. Obiectivele bugetului includ o cifră de afaceri consolidată de 494,9 milioane de lei, EBITDA normalizată de 92,9 milioane de lei și un profit net normalizat de 48,8 milioane de lei.
Începând cu 25 septembrie 2023, AROBS Transilvania Software este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București la categoria Premium.
„Primul trimestru al anului a continuat să fie dificil pentru industria globală de IT, reflectând tendința companiilor de a se axa pe optimizări operaționale și limitări de bugete pentru proiectele de dezvoltare software și amânarea lansărilor de noi proiecte. Totuși, într-un context volatil, incert, complex și ambiguu al vremurilor – VUCA, suntem motivați să rămânem perseverenți și să ne concentrăm pe oportunități de creștere și de dezvoltare a liniilor noastre de business. În ciuda provocărilor, am menținut un nivel constant al veniturilor din segmentul de servicii software, iar veniturile din produsele software au fost în creștere. Zona de scădere a venit din întârzierea lansării unor proiecte din zona de sisteme integrate. Suntem încrezători ca putem atinge obiectivele pe care ni le dorim și pe care ni le-am asumat prin bugetul de venituri și cheltuieli, precum și cele pe termen mediu și lung. Credem în continuare că strategia noastră de creștere va da rezultate, fiind bazată pe apropiere și mai mare de clienți din USA și Europa și de centrele tehnologice globale, pe concentrarea de tehnologii embedded, cybersecurity și R&D, dar și pe intensificarea integrării companiilor care ni s-au alăturat în ultimii doi ani și jumătate.”,
a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.
„Primul trimestru din 2024 a continuat să fie marcat de provocări. Cifra de afaceri aferentă segmentelor de servicii software și produse software a înregistrat, cumulat, o creștere de 1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, la nivelul diviziei de sisteme integrate a fost înregistrată o scădere semnificativă comparativ cu primul trimestru din 2023, determinată de sezonalitatea și tipul de contracte câștigate în urma ofertelor publice la care participăm prin intermediul acestei divizii. Prin urmare, acest lucru a condus la diminuarea cu 5% a cifrei de afaceri la nivel de grup în primele trei luni ale anului, comparativ cu primul trimestru din 2023.”,
a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.
Cegeka, lider în furnizarea de soluții și servicii IT&C, anunță numirea lui Ovidiu Pinghioiu în funcția de Country Director pentru Cegeka România, începând cu 1 octombrie 2023.
Ovidiu Pinghioiu va prelua rolul de la Lucian Butnaru, care a avut contribuții substanțiale pe parcursul mandatului său. Lucian Butnaru va continua să sprijine compania Cegeka până la finalul anului pentru a facilita o tranziție fără probleme.
De asemenea, Ovidiu Pinghioiu a ocupat diferite funcții de conducere timp de aproape 7 ani, alături de Cegeka România, culminând cu funcția de Director de Aplicații. De-a lungul călătoriei sale, a demonstrat în mod constant o înțelegere profundă a industriei și o abordare orientată spre viitor. Potrivit companiei, cunoștințele sale aprofundate despre piața locală sunt potrivite pentru a conduce Cegeka România în următoarea fază de creștere.
În ultimii 11 ani, compania a înregistrat o creștere remarcabilă în România, mărindu-și forța de muncă de la 120 de colaboratori la 880 de angajați în acest an. Cifra de afaceri a companiei a urcat de la 4 milioane de euro în 2012 la peste 50 de milioane de euro în 2023.
Lucian Butnaru a ales să plece de la Cegeka pentru a se concentra pe aventurile personale. Principalul său obiectiv fiind orientate în jurul investițiilor în tehnologie, fintech și imobiliare.
„În calitate de Country Director, sunt nerăbdător să conduc echipa noastră calificată către atingerea unor standarde peste așteptările clienților noștri. Printr-o colaborare strânsă, eficiență operațională și autenticitate, vom continua procesul de transformare digitală și vom poziționa Cegeka România ca un partener ideal pentru succesul în business.”,
a declarat Ovidiu Pinghioiu.
„Leadership-ul lui Pinghioiu reprezintă un capitol interesant pentru operațiunile noastre din România. Experiența sa va ridica inițiativele strategice ale Cegeka România și poziția sa pe piață.”,
a adăugat Stijn Bijnens, CEO al Cegeka.
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit