Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
In criza, sectorul constructiilor ar putea avea beneficii importante in urma programului „Noua Casa“, dar si pentru cei care vor sa-si ia o casa, a declarat Cristian Paun, presedintele Consiliului de Administratie al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
„Un alt element de noutate care vine cu acest program este ca se acorda garantii si pentru creditarea companiei care construieste, tocmai pentru a mai reduce din aceasta presiune a dezvoltatorilor care isi bazeaza finantarea pe banca si pe clientul lui. Poate fi un program care, in criza, poate produce niste beneficii pentru sectorul constructiilor, pentru cei care vor sa-si ia o casa. Sa nu uitam ca, totusi, Romania asa cum arata ea in momentul de fata are un PIB in care sectorul constructiilor este important“, a apreciat Cristian Paun intr-o emisiune televizata. FNGCIMM afirma ca prin acest program se vor acorda doua categorii de credite pentru locuinte noi, respectiv imprumuturi de pana la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% si se acorda o garantie de stat de 60%, si de 70.000 de euro, cu un avans de 5% si o garantie de stat de 50%.
Potrivit sursei citate, avansul de 15% si garantia in nume si cont stat de 60% se aplica doar locuintelor noi ce depasesc pragul de 70.000 de euro pana la 140.000 euro inclusiv. Pentru locuintele vechi (receptionate la terminarea lucrarilor de constructie cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat) conditiile raman neschimbate.

Peste 58.000 de companii mici si mijlocii s-au inscris in programul IMM Invest si peste 5.000 de credite au fost aprobate de cele 22 de banci partenere, arata Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
 
Programul guvernamental a intrat in cea de-a treia faza de implementare, potrivit comunicatului de presa remis de FNGCIMM. Primele doua etape necesare a fi parcurse de catre IMM-urile inscrise in program pentru a accesa finantari garantate de stat, au constat in analiza eligibilitatii privind incadrarea in categoria IMM, selectie realizata de catre FNGCIMM, iar faza a doua este realizata de bancile partenere si vizeaza analiza solicitarilor IMM pentru acordarea creditelor pentru capital de lucru si de investitii garantate de stat.
 
Cea de a treia etapa consta in transmiterea in aplicatia programului IMM Invest, a dosarelor de credit aprobate de catre banci pentru accesarea garantiei in nume si cont stat, precum si a grantului oferit prin schema de ajutor de stat, care va acoperi costurile cu dobanzile si comisioanele, aferente creditului pana la 31.12.2020.
 
In prima etapa, FNGCIMM a declarat eligibile un numar de 58.525 de IMM-uri si a transmis catre cei 22 de finantatori parteneri un numar de 53.063 solicitari, respingand un numar de 132 aplicanti care nu indeplineau conditiile de eligibilitate ale programului. Un numar de 5330 de cereri aflate in aplicatia www.imminvest.ro se afla in diferite faze de analiza a eligibilitatii sau sunt in stadiu de solicitare clarificari. In acest moment pe fluxul bancile partenere au fost aprobate peste 5.000 de credite, urmand a fi incarcate si transmise catre FNGCIMM in zilelele urmatoare, iar un numar de 451 de credite in valoare de 332,199,194.00 lei au fost deja transmise catre FNGCIMM pentru acordarea garantiei in nume si cont stat, precum si a ajutorului de stat.