Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 126 de milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor în porturile afectate de fluxurile comerciale sporite în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Măsura facilitează fluidizarea schimburilor comerciale dinspre și înspre Ucraina, în conformitate cu obiectivele planului de acțiune al UE “Solidarity Lanes”.
România a notificat Comisiei planurile sale de sprijinire a întreprinderilor care își desfășoară activitatea în anumite porturi românești pentru a investi în instalații suplimentare de manipulare sau de depozitare pentru procesarea mărfurilor deviate de la rutele comerciale normale din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a prăbușirii rutelor maritime directe de export ale Ucrainei. Schema, în valoare de 126 de milioane de euro (aproximativ 626 de milioane de lei), va fi derulată până la 31 decembrie 2024.
În cadrul acesteia, ajutorul constă în granturi de până la 10 milioane de euro pentru companiile de logistică din porturile de la frontiera estică a UE și alte zone strategice. Ajutorul nu poate depăși 10 milioane de euro per beneficiar, diferența de finanțare sau 65% din costurile eligibile ale proiectului.
Măsura va fi finanțată parțial din fondurile de coeziune ale UE și va contribui la funcționarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina prin facilitarea fluxurilor comerciale din și către Ucraina.
Comisia a evaluat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și a aprobat schema, considerând că ajutorul este necesar, proporțional și benefic pentru dezvoltarea activităților economice în condițiile date.
Grupul Mercedes-Benz AG (fostul Daimler AG), una dintre cele mai de succes companii de automobile din lume, donează un milion de euro prin intermediul Crucii Roșii germane pentru persoanele afectate de cutremurele puternice din Turcia și Siria.
Donația va fi folosită pentru a furniza ajutor umanitar de urgență la fața locului si a oferi rapid populației afectate produsele de bază de care au nevoie.
De asemenea, Mercedes-Benz ține legătura și cu alte organizații umanitare importante. În prezent, sunt necesare, în special, donații în bani pentru a putea oferi ajutor profesional în regiunile afectate, cât mai repede posibil. În plus, grupul organizează o campanie de strângere de fonduri în rândul angajaților Mercedes-Benz.
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit