Cel mai mare operator logistic polonez, Rohlig SUUS Logistics își va deschide primul său depozit din Ungaria, în parcul logistic HelloParks Maglód, situat lângă Aeroportul Internațional din Budapesta. Noul depozit are o suprafață de 7.000 mp și se află în clădirea MG3 de 45.000 mp, o facilitate de ultimă generație premiată pentru caracteristicile sale ecologice, managementul eficient al clădirii și soluțiile tehnice de top. Depozitul va fi operațional la mijlocul verii și va sprijini operațiunile logistice ale companiei în regiune.
Rohlig SUUS Logistics, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii logistice din Europa Centrală și de Est, va fi noul chiriaș al clădirii MG3 din HelloParks Maglód. Acest contract de închiriere pe termen lung cu dezvoltatorul HelloParks marchează deschiderea primei operațiuni Rohlig SUUS Logistics în Ungaria. Noul centru logistic multifuncțional va include un depozit cu 3.000 de locuri pentru paleți și un terminal de manipulare. Locația din Maglód va fi strategică pentru extinderea rețelei de parteneri naționali ai companiei. Rohlig SUUS Logistics oferă o gamă largă de servicii logistice, inclusiv transport rutier FTL și LTL, transport feroviar, maritim și aerian, transport de marfă pentru proiecte și, în plus, pune accent deosebit pe dezvoltarea serviciilor vamale.
Ca factori de decizie în alegerea locației a fost atracția convenabilă lângă Aeroportul Internațional Ferenc Liszt din Budapesta și nodurile de transport importante. Totodată, și capacitatea de a susține rețeaua sa în expansiune cu partenerii naționali prin acces la spații de depozitare și birouri adaptabile. HelloParks a semnat acordul cu sprijinul CBRE. Cu această închiriere, peste 60% din spațiul MG3 este deja ocupat, incluzând companii, precum Aeroplex, Loginvent și WellPack. Tehnologiile moderne și soluțiile ecologice și sociale ale parcului logistic au fost factori decisivi pentru Rohlig SUUS Logistics.
Depozitul MG3 de 45.000 mp din HelloParks Maglód, a doua fază a proiectului, a fost prima proprietate industrială din Ungaria care a obținut cel mai înalt rating BREEAM de “Excepțional” pentru Construcții noi. Acest rating evaluează întregul proces de proiectare, construcție și gestionare a proiectului, inclusiv procurarea de materii prime, gestionarea deșeurilor și tehnologiile instalate și utilizate. Anterior, HelloParks a obținut calificativul „Excelent” pentru hala MG1 din același megapark Maglód. Din 2023, HelloParks este singura companie din Ungaria care își construiește toate instalațiile conform celor mai exigente criterii BREEAM de „Excepțional”.
„Acest hub modern ne îmbunătățește foarte mult competențele din Ungaria. Logistica contractuală, inclusiv depozitarea, pregătirea comenzilor și serviciile cu valoare adăugată, cum ar fi co-ambalarea și etichetarea, au fost adăugate la portofoliul nostru. Noua noastră investiție poate servi ca depozit pentru materii prime și produse finite, precum și ca centru de distribuție.
Poziționarea sa strategică, situată în apropierea intersecției dintre autostrada M0, secțiunea M4 a traseului european E60 și aeroportul aglomerat din Budapesta, îl poziționează ca un nod crucial în rețelele de aprovizionare atât a întreprinderilor locale, cât și a corporațiilor internaționale. Printre acestea se numără jucători renumiți din sectorul auto, o piatră de temelie a economiei maghiare.”,
a declarat Laszló Molnár, director general al Rohlig SUUS Logistics Hungary Kft.
„Am finalizat un proces complex și îndelungat de negociere cu noul nostru client – fiecare membru al echipei a muncit din greu pentru a contribui la succesul tranzacției. Cea mai recentă realizare a noastră în zona Aeroportului Internațional din Budapesta ne face mândri și ne întărește ambiția de a face din HelloParks Maglód cel mai puternic jucător din această subpiață. Pe lângă locația convenabilă, durabilitatea și operațiunile flexibile și eficiente sunt cei mai importanți factori pentru chiriașii noștri, iar noi le oferim facilități de ultimă generație pentru a le satisface nevoile.”,
a declarat András Bodahelyi, Senior Business Development Manager al HelloParks.
Grupul P3 a înregistrat o creștere cu 19% a venitului operațional net, atingând suma de 423 de milioane de euro în comparație cu 357 de milioane euro în 2022. Această creștere este atribuită extinderii portofoliului și creșterii nivelului chiriilor. De asemenea, venitul operațional net a urcat cu 6%, datorită indexării contractelor de închiriere și diferențelor semnificative la reînchiriere, cu noile chirii efective fiind în medie cu 23% mai mari. Compania a obținut o marjă EBITDA consolidată de 83%, reflectând orientarea strategică către creștere, contracte eficiente de reînchiriere și eficiență operațională.
Portofoliul de active al companiei P3 s-a majorat, ajungând la aproximativ 8,4 milioane de metri pătrați de suprafață închiriabilă totală (GLA), în comparație cu 7,6 milioane m² GLA în 2022, menținând totodată o rată de ocupare înaltă de 97%, față de 98% în anul precedent. Aproximativ 950.000 m² au fost adăugați prin achiziții și dezvoltări finalizate, în timp ce au fost compensate de unele cesiuni minore. În august, P3 și-a extins operațiunile pe piața britanică, administrând în prezent active cu o suprafață totală de 160.000 m² GLA. Portofoliul companiei se concentrează în continuare pe Europa de Vest, cu aproximativ 60% din active, iar restul de 40% în Europa Centrală și de Est.
În perioada de raportare, P3 a finalizat mai multe tranzacții cheie, așa cum șapte achiziții în Polonia, Germania, Franța și Spania, adăugând circa 700.000 m² la portofoliul său. De asemenea, compania a cumpărat două proiecte de dezvoltare cu finanțare anticipată în Țările de Jos, cu o suprafață totală de aproximativ 90.000 m², și a finalizat 11 proiecte de dezvoltare în Europa, ajungând la un total de circa 250.000 m² GLA. P3 își menține un ritm activ în domeniul dezvoltării, cu 20 de proiecte în construcție, preînchiriate în proporție de 69%, având o suprafață totală de 740.000 m² GLA. În plus, sunt în curs de desfășurare trei oportunități de dezvoltare cu finanțare anticipată, adăugând încă 80.000 m² GLA.
„Factorii structurali de creștere pentru piața imobiliară logistică rămân intacți, în ciuda incertitudinilor economice care au persistat până în 2023. Creșterile dobânzilor au dus la un cost mai mare al datoriilor și la creșterea cerințelor privind randamentul, în general, care au fost parțial echilibrate de creșterea solidă a contractelor de închiriere. În ciuda acestor provocări, P3 a înregistrat performanțe operaționale și financiare solide. Impactul activităților noastre de achiziție și dezvoltare a contribuit la creșterea valorii portofoliului la 9 miliarde de euro, compensând impactul vânzărilor de active și al recalculării valorii acestora.”,
a declarat Frank Pörschke, CEO P3.
„P3 a înregistrat o performanță financiară solidă în 2023, cu o marjă EBITDA îmbunătățită de 83%, ceea ce reflectă orientarea strategică a companiei către creștere, reînchiriere eficientă și eficiență operațională. În ciuda mediului economic dificil, P3 a reușit să semneze împrumuturi în valoare de peste 2 miliarde de euro în 2023, care, împreună cu sprijinul continuu al acționarului nostru, asigură o bază financiară solidă, cu o rată LTV stabilă de 46,3% și o lichiditate puternică. După finalul anului, am reușit să emitem cu succes o obligațiune verde negarantată în valoare de 600 de milioane de euro. Cererea a fost foarte mare, iar carnetul de ordine, format din peste 150 de investitori, a fost de peste cinci ori suprasubscris.”,
a declarat Thilo Kusch, CFO P3.
Piețele favorabile ocupanților, împreună cu o gestionare prudentă și proactivă a portofoliului, au permis grupului P3 să-și mențină un grad de ocupare ridicat de 97% (față de 98% în 2022) și niveluri de închiriere în creștere, pe lângă nivelurile record de indexare, deoarece 96% dintre contractele de închiriere au fost legate de inflație.
Venitul operațional net al P3 a marcat o creștere cu 19%, ajungând la 423 de milioane de euro (față de 357 de milioane euro în 2022), datorită unor creșteri puternice față de anul precedent de 6%, precum și achizițiilor și dezvoltărilor finalizate. De asemenea, marja EBITDA s-a îmbunătățit până la 83%, iar EBITDA a urcat la 359 de milioane de euro (față de 81% și 295 de milioane de euro în 2022), ca urmare a extinderii portofoliului și a orientării către procese eficiente.
Valoarea portofoliului s-a mărit la 9 miliarde de euro în comparație cu 8,3 miliarde de euro în 2022, din pricina achizițiilor și dezvoltării care au compensat vânzările și impactul reevaluării. Reevaluarea portofoliului de active în comparație cu anul precedent a înregistrat o scădere de 3,2%, prin extinderea randamentului la nivel de piață, parțial compensată de creșterea ERV cu 5,4%.
P3 continuă să mențină un ritm susținut de dezvoltare, având în prezent 20 de proiecte în construcție, din care 69% sunt preînchiriate, totalizând aproximativ 740.000 m² GLA, iar alte 530.000 m² GLA fiind plănuite în viitor. De asemenea, sunt în desfășurare trei oportunități de dezvoltare cu finanțare anticipată, ce totalizează încă 80.000 m² GLA. În august, P3 a extins operațiunile pe piața britanică, administrând în prezent active logistice cu o suprafață de 160.000 m². Compania se bucură de o lichiditate puternică, având un RCF de 700 de milioane de euro disponibili.
P3 a înregistrat un succes în februarie 2024 cu emisiunea sa de obligațiuni verzi în valoare de 600 de milioane de euro. Aceste obligațiuni au fost vândute la un preț care reflectă un credit spread de 207 puncte și un cupon fix de 4,625%.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit