Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În urma incidentului din 30 martie 2022 cu emisii de fum la tramvaiul Bozankaya numărul 5 aflat în teste la Timişoara, a fost realizată o investigație tehnică asupra vehiculului de către compania independentă de audit germană TÜV Thüringen, la solicitarea Primăriei Timișoara și sub organizarea Bozankaya. Raportul investigației susține primele constatări anunțate de producătorul turc Bozankaya, conform cărora o eroare umană a cauzat supraîncărcarea sistemului de baterii. 

Investigația s-a desfășurat pe parcursul a două săptămâni, iar inspectorii experți în baterii ai TÜV au arătat în raport că fumul a fost provocat de o întrerupere de comunicare, cauzată de o eroare de cablare în sistemul de baterii în cauză. „Supraîncărcarea celulelor bateriei a provocat o reacție chimică prin perturbarea structurii fizice a celulelor, producând, la temperaturi ridicate, arc electric și emisii de fum”, se arată în raportul realizat de experții TÜV Thüringen.

Ulterior investigației asupra tramvaiului implicat în incident, inspectorii au verificat toate tramvaiele Bozankaya din depou, pentru a se asigura că nicio altă cablare nu a mai fost efectuată inadecvat. Eroarea tehnică nu a mai fost descoperită la niciun alt vehicul. 

„Toate tramvaiele Bozankaya sunt extrem de sigure și, fără excepție, toate testele de importanță critică – tehnice, de siguranță și de calitate – sunt realizate cu meticulozitate în astfel de perioade de testare, înainte ca primăriile să recepționeze vehiculele, cum a fost și în cazul de față. Toate vehiculele marca Bozankaya, utilizate atât în Europa, cât și în Asia oferă servicii impecabile de ani de zile, cu indici de satisfacție ridicați”, au transmis reprezentanții companiei turce.       

Tramvaiul Bozankaya implicat în incident se afla încă în testele de rigoare înaintea predării Primăriei Timișoara, verificarea vehiculelor înainte de a fi puse în circulație fiind parte din protocolul de testare obligatoriu impus de producătorul turc. 

De asemenea, sistemul de baterii proiectat pentru tramvaiele livrate în orașul de pe Bega a fost construit după tehnologii de ultimă oră, motiv pentru care, în 2021, Bozankaya a câștigat premiul ERCI (European Railway Clusters Initiative) la categoria „Best Large Enterprise”. Juriul celei mai prestigioase instituții în domeniul tehnologiilor sistemului feroviar european a apreciat soluția alternativă vizând economia la costurile de investiție în electrificarea suspensiei catenare, întreținere și service a infrastructurii clasice.