Eltra Logis își consolidează poziția în industria farmaceutică din România, care acum generează 40% din cifra sa de afaceri, deoarece consumul de medicamente de la noi este mare, iar capacitățile locale de producție se dezvoltă și ele. De altfel, compania vizează creșterea segmentului farma până la 80% din cifra sa de afaceri până în 2030.
Decizia Eltra Logis de a se reorienta către industria farmaceutică a fost determinată de provocările majore din sectorul textil din România, care a devenit din ce în ce mai puțin profitabil: în ultimii ani, numeroase fabrici de la noi s-au închis din cauza creșterii semnificative a costurilor salariale, care le-a făcut să-și piardă competitivitatea pe piața globalizată. De aceea compania de logistică a decis să își regândească strategia și să se concentreze asupra unui domeniu în expansiune, cel farmaceutic, unde cererea este în creștere, iar marjele de profit sunt mai bune. Această tranziție i-a permis să rămână sustenabilă și să se adapteze la noile realități economice. Consumul ridicat de medicamente în România, sistemul de sănătate în criză de management și carența în asigurarea necesarului din industria de profil de la noi sunt principalii factori care au stat la baza deciziei de a investii în domeniu, alături de oferta variată de furnizori de suplimente, așa cum explică Elena Jianu, fondatorul companiei.
„Industria farmaceutică are o dinamică aparte și vedem că tot mai multe companii deschid capacități de producție în România, ceea ce duce la o creștere a necesității de depozitare și distribuție națională. Iar noi oferim astfel de servicii și vizăm extinderea capacităților noastre pentru acest sector.”
În 2023, compania a investit două milioane de euro în deschiderea primei sale facilități de depozitare farmaceutică, având o capacitate de 370 de paleți la temperatură controlată, și își propune ca până în 2025 să adauge o capacitate de 1.000 de paleți pentru produse care necesită păstrarea la 15-25°C.
Eltra Logis a dezvoltat la Albota, lângă Pitești, o platformă care, împreună cu divizia de camioane frigorifice certificate pentru transportul de medicamente, poate crește cifra de afaceri cu încă 12% în 2025 – ținând cont de statisticile din industria farmaceutică pentru România. La acest centru se adaugă și alte depozite în România și Spania, cu un total de 10.000 mp, unde sunt oferite servicii de cross dock, logistică, depozitare, picking, pregătire a comenzilor pentru industria modei, cea farmaceutică și cea a bunurilor de mare valoare. Toate monitorizate cu un software WMS modern. Din portofoliul de servicii al firmei mai fac parte transportul intern și internațional, inclusiv last mile, realizat cu flota proprie și cu o rețea extinsă de subcontractori.
INATECH Packaging, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții complete de ambalare din România, anunță încheierea unui nou parteneriat strategic cu grupul corporativ german Schaumaplast. Cu THERMOCON, Schaumaplast are propria sa unitate de afaceri pentru dezvoltarea, producerea și clasificare a ambalajelor termice pasive. Aceste soluții avansate sunt utilizate pentru expedierea produselor farmaceutice și biotehnologice sensibile la temperatură.
Prin consolidarea parteneriatului, INATECH Packaging și grupul Schaumaplast urmăresc să se extindă pe piața farmaceutică și în domeniul biotehnologiei, două sectoare care proliferează în România, dar și pe alte piețe locale, precum industria alimentară și comerțul electronic. Astfel, INATECH Packaging este primul furnizor din România care oferă soluții complete și precalificate pentru transportul produselor termosensibile.
„Suntem încântați să ne consolidăm parteneriatul cu Grupul Schaumaplast pentru a aduce soluții inovatoare de ambalare termică în industria farmaceutică și biotehnologică din România, zone în care cererea a crescut constant în ultimii ani. Mai mult, intrăm într-un nou parteneriat cu grupul german, în contextul în care piața farmaceutică locală se află pe o pantă ascendentă, cu o nevoie tot mai mare de soluții de ambalare și răcire pentru protecție a produselor cu temperatură controlată. Prin această colaborare ne dorim să devenim lider în furnizarea de ambalaje pe piața farmaceutică, oferind soluții de ambalare complete și precalificate, cu un nivel ridicat de protecție, pentru transportul produselor termosensibile pentru a răspunde cerințelor tot mai exigente ale clienților noștri din aceste sectoare vitale pentru economia țării”, spune Cristian Bădescu, CEO INATECH Packaging.
Prin parteneriatul cu INATECH Packaging pentru dezvoltare în România, grupul Schaumaplast aduce experiența și inovația necesare dezvoltării de soluții termice personalizate și de încredere sub brandul THERMOCON. Astfel, este oferită o gamă completă de soluții de ambalare Cold Chain adaptate cerințelor și reglementărilor industriei farmaceutice și biotehnologice, pentru expediere în condiții de temperatură controlată.
„Pe măsură ce cererea de soluții termice pasive continuă să crească pe piața din România, suntem încântați să ne consolidăm parteneriatul cu INATECH Packaging. Fiind un client de lungă durată al THERMOCON, expertiza INATECH îl face un partener ideal și puternic. Clienții români pot beneficia de asistență personalizată printr-un distribuitor dedicat, care primește îndrumări în limba lor maternă. În plus, aceștia se pot aștepta la timpi de răspuns rapid prin stocarea locală a produselor noastre THERMOCON. Împreună cu INATECH Packaging, anticipăm cu nerăbdare să oferim soluții inovatoare de Cold Chain pentru piața din România”, declară Markus Hoffmann, Managing Director Schaumaplast Group.
THERMOCON oferă o gamă largă de soluții de ambalare termică pasivă, inclusiv sisteme complete precalificate, opțiuni modulare și un portofoliu larg de elemente de răcire, simulare virtuală și testare dedicată camerelor climatice. INATECH Packaging asigură un stoc permanent de ambalaje selectate pentru industria farmaceutică.
Astfel, pe baza unor teste precalificate, este asigurat întregul sistem de protecție necesar pentru menținerea condițiilor de temperatură la frig (< – 15 grade Celsius), rece (+2 până la +8 grade Celsius) sau ambiantă (+15 până la +25 grade Celsius), chiar și la fluctuații de temperatură externă, ca răspuns la cererea tot mai mare de soluții de răcire pasivă pe piața din România.
În ceea ce privește tipul de produse, în 90% din cazuri, companiile achiziționează soluții complete de protecție, cutii termice cu capacități diferite și elemente de răcire utilizate pentru transportul produselor farmaceutice și biotehnologice termosensibile. Astfel, în cele mai multe cazuri, ambalajele de tip cutie termică pentru paleți, din gama Pallet Line, sunt solicitate pentru transport termic pentru cantități mari, până la 1.210 litri, pe o perioadă de până la 5 zile, urmate de cele din gama Classic Line cu o capacitate de încărcare de până la 70 de litri.
Odată cu cererea de soluții de ambalare personalizate și inovatoare pentru industria farmaceutică, INATECH a dezvoltat și un segment de servicii complementare pentru ambalajele THERMOCON: depozitare intermediară pentru produse farmaceutice sensibile, prerăcire, congelarea elementelor de răcire sau a ambalajelor și asamblarea soluțiilor termice. Astfel, prin dezvoltarea ofertei de ambalaje și servicii complementare pentru companiile farmaceutice, în următorii ani, INATECH Packaging își propune să transforme ambalajele cu temperatură controlată pentru industriile farmaceutice și biotehnologice în al doilea cel mai mare segment de vânzări al companiei.
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit