Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Forvis Mazars Group, parteneriatul internațional de audit, impozite și servicii de consultanță, și-a lansat studiul anual din sectorul public și social, care relevă o schimbare semnificativă a perspectivelor și priorităților directorilor din sector, ceea ce indică o resetare strategică.

Organizațiile recunosc influența crescândă a percepției publice, în timp ce liderii își concentrează eforturile pe dezvoltarea rezilienței într-o nouă eră, unde talentul este esențial pentru eficiența tehnologiilor emergente, iar așteptările în materie de durabilitate sunt tot mai mari.

Directorii din sectorul public și social manifestă un optimism moderat, astfel 58% anticipează o creștere a finanțării în următorul exercițiu financiar, reprezentând totuși o scădere față de cei 85% de anul trecut.

Factorii economici, inclusiv inflația ridicată și costul vieții (27%), cererea crescută de servicii și schimbările politice (fiecare 26%), sunt principalele tendințe externe care vor afecta organizațiile în anul următor. Apariția noilor tehnologii (23%) și deficitul de talent (22%) vor avea, de asemenea, un impact semnificativ, în timp ce 25% dintre organizații consideră că sunt pregătite pentru aceste provocări.

Însă, un sfert dintre organizații sunt de părere că nu vor putea satisface cererea de servicii. Jumătate dintre organizații anticipează creșterea investițiilor de timp, bani și resurse în toate activitățile și operațiunile de afaceri. Cele mai mari priorități sunt menținerea operațiunilor IT și digitalizarea, în timp ce preocupările legate de finanțare se află la coada listei, urmate doar de reducerea numărului de angajați.

Liderii percep că atragerea talentelor va avea un impact major în următorii trei până la cinci ani, cu aproape două treimi (63%) raportând dificultăți în recrutarea oamenilor talentați. Totuși, strategia talentelor este doar pe locul nouă în lista priorităților lor pentru anul următor.

Transformarea prin IT și tehnologie emergentă rămâne prioritatea principală pentru al doilea an consecutiv. 79% dintre organizațiile din sectorul public și social utilizează deja IA generativă, iar dintre cele care nu o folosesc, 44% intenționează să o adopte în următorii cinci ani. Cu toate acestea, 69% dintre utilizatorii de IA generativă au preocupări etice legate de aceasta.

Inteligența artificială generativă nu va înlocui oamenii, conform a 64% dintre lideri, subliniind valoarea abilităților umane într-un sector orientat spre oameni.

Sustenabilitatea este o prioritate majoră, 76% dintre directorii din sectorul public și social producând deja un raport de sustenabilitate sau planificând să facă acest lucru în următoarele 12 luni. Peste 50% dintre lideri cred că noile reglementări ar fi mai eficiente decât presiunea internă sau externă pentru a accelera raportarea.

„Ne aflăm într-un moment critic, dar cu unele dintre cele mai mari oportunități pentru lideri de a contesta norma și de a modela cele mai bune practici într-o perioadă de schimbări semnificative. 2024 este un an de referință cu unele dintre cele mai mari alegeri din lume. Există decizii îndrăznețe care pot fi luate pentru anii următori și sunt încrezător în valoarea colaborării pentru a realiza acest lucru pe măsură ce intrăm într-o nouă eră construită pentru reziliență, pentru a servi mai bine oamenii și comunitățile.”,

a declarat Peter CudlipPartener și șef de grup pentru sectorul public și social la Forvis Mazars Group.