Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

După cum a confirmat Oficiul Federal de Statistică, rata inflației a atins în aprilie cel mai ridicat nivel de la reunificarea Germaniei, prețurile de consum fiind în medie cu 7,4% peste nivelul din aceeași lună a anului trecut.

Mai presus de toate, creșterea bruscă a prețurilor la energie alimentează inflația, o tendință care s-a intensificat de la intervenția rusă în Ucraina: deja în martie, prețurile la energie au crescut cu peste 30% față de aceeași lună a anului trecut. În aprilie, prețurile la energie au crescut cu 35,3% față de aceeași lună a anului trecut. Prețurile la păcură ușoară aproape s-au dublat (plus 98,6%). De asemenea, consumatorii au fost nevoiți să plătească mult mai mult pentru combustibil (cu 38,5% mai mult) și pentru gazele naturale (cu 47,5% mai mult).

Și prețurile alimentelor pentru gospodăriile private au crescut simțitor în aprilie, cu 8,6% față de aceeași lună a anului trecut, potrivit Oficiului Federal. Acest lucru a însemnat că tendința de creștere a prețurilor a crescut semnificativ (martie 2022: plus 6,2%).

Ratele mai ridicate ale inflației reduc puterea de cumpărare a consumatorilor, deoarece aceștia își pot permite mai puțin pentru banii lor. Între timp, guvernul federal a pregătit 2 pachete în valoare de miliarde de euro pentru a ușura povara asupra companiilor și gospodăriilor din Germania, inclusiv subvenții pentru costuri și un program de creditare.

Potrivit economiștilor, consumatorii trebuie să se pregătească în continuare pentru ratele ridicate ale inflației pentru moment. Pentru întregul an 2022, economiștii se așteptau recent la o rată medie a inflației de peste 6% în Germania.

Bundesbank vede Germania la începutul unei creșteri puternice. „Economia germană depășește criza legată de pandemie”, a declarat vineri, 10 iunie, președintele Jens Weidmann. „Producția economică din această vară ar putea atinge din nou nivelul de dinaintea crizei.” Banca centrală prezice acum o creștere economică de 3,7% pentru anul în curs. În decembrie, economiștii Bundesbank nu erau la fel de optimiști, ci vizau o creștere de 3%.

În opinia unanimă a multor economiști, consumul privat va crește în special. În plus, având în vedere redresarea comerțului mondial, evaluările pozitive au crescut recent în industria germană orientată spre export. Banca centrală a Germaniei este, de asemenea, mult mai încrezătoare în 2022 decât în ​​urmă cu 6 luni: în loc de o creștere de 4,5%, economiștii băncii centrale a celei mai mari economii din Europa prezic acum o creștere de 5,2% în anul următor. În 2023, creșterea produsului intern brut (PIB) real va scădea, dar va fi totuși de 1,7%.

O serie de economiști presupun că economia germană își va reveni din ce în ce mai mult în anul curent – în mare parte datorită ajutoarelor guvernamentale de miliarde în curs. Ministrul federal al economiei, Peter Altmaier (CDU), se așteaptă la o creștere economică de până la 4% în anul acesta, potrivit ultimelor informații.

Cu toate acestea, trebuie pregătit și pentru o creștere semnificativă a inflației. Președintele Bundesbank, Weidmann, a confirmat declarațiile anterioare ale băncii centrale că ratele inflației de 4% sunt posibile temporar. Un factor important este taxa de 25 de euro pe tonă de CO2 emisă la începutul anului 2021. Bundesbank se așteaptă apoi la rate ale inflației de 1,8% pentru 2022.