14 producători de echipamente şi sisteme intralogistice îşi vor disputa premiile IFOY Award 2021, în etapa finală fiind calificate 17 produse şi soluţii de top. Dintre acestea, compania germană arculus a înscris sistemul arculus Fleet, care permite utilizatorilor să opereze vehicule cu ghidaj automat (AGV) de la mai mulţi producători, prin intermediul noii interfaţe VDA 5050. arculus Fleet permite planificarea rutelor în funcţie de informaţiile culese live din depozit. Expertul german în robotică speră să îşi adjudece un trofeu IFOY şi cu noul AGV arculee2. Echipamentul, care are o capacitate de încărcare de o tonă, a fost dezvoltat pentru eficientizarea operaţiunilor cu caracter repetitiv în spaţii industriale şi logistice.
Cargotec Engineering, din Irlanda, şi-a asigurat un loc în finală cu cea de-a doua generaţie a electrostivuitorului montat pe tractor Moffett E4-25.3NX. Pe lângă numeroase sisteme de siguranţă instalate, acesta are o capacitate de 2,5 t şi tracţiune integrală pe cele 3 roţi.
Furnizorul de servicii intralogistice Hänel propune sistemul de 12 lifturi Hänel Rotomat pentru gestionarea fluxului de mărfuri în cadrul depozitelor cu două etaje. Acesta se poate integra cu uşurinţă în sistemul SAP.
Trenuleţul de tractare HUSKi, dezvoltat de H+E Producktentwicklung, poate transfera bunuri de până la 1,4 t într-un mod automat şi autonom. O nominalizare la IFOY 2021 a primit şi sistemul de management pentru drone al HHLA Sky, întregul proces de operare a dronelor şi controlul echipamentelor cu telecomanda fiind integrate pe o singură platformă. Simultan, pot zbura peste 100 de drone, fără ca acestea să se afle obligatoriu în câmpul vizual al operatorului.
Hai Robotics, din Shenzhen (China), a primit două nominalizări. Prima este pentru robotul autonom cu lift telescopic Haipick A24T, care înlocuieşte în mod inteligent operatorul uman în sarcina de picuire, acoperind înălţimi maxime de 6,5 m. Identificarea produselor care trebuie picuite se face cu tehnologie 3D. Corelat cu Haipick A24T, producătorul asiatic a dezvoltat şi un sistem de management al depozitului, cu care participă la categoria „Soluţii intralogistice”.
Un constructor de autovehicule poate să fie şi furnizor de servicii logistice. BMW a dovedit acest lucru prin divizia sa, IDEALworks, care participă la IFOY Award 2021 cu platforma AnyFleet, dezvoltată pe bază de cloud, care respectă standardul VDA 5050 şi poate fi instalată în doar 2 zile în orice depozit.
Smart Pallet Mover (SPM) de la Interroll Group este o nouă soluţie robotică pentru transportul automat al paleţilor în spaţiile de producţie. Acesta are o capacitate maximă de încărcare de o tonă.
Still, unul dintre cei mai laureaţi concurenţi IFOY de-a lungul anilor, cu nu mai puţin de 7 trofee, a înscris la această ediţie transpaleta electrică cu platformă EXH-S 25, având capacitate de 2,5 t. Echipamentul este ideal pentru utilizarea eficientă în spaţii înguste. Separat, producătorul german a primit o nominalizare şi pentru Proiectul Danfoss, în cadrul căruia au fost instalate trei serii de echipamente automate la depozitul Danfoss Power Electronics din Tinglev (Danemarca).
La categoria „Start-up-ul anului”, juriul a nominalizat nu mai puţin de 5 finalişti. Nimmsta va concura cu scanner-ul de mână HS 50, cu ecran tactil, care permite scarea rapidă a bunurilor ce trebuie picuite. Platforma Logistics Interchat, dezvoltată de compania spaniolă Oppidum Tic, ajută la rezolvarea problemelor de comunicare dintre transportatori şi angajaţii din zonele de încărcare-descărcare din depozite, asigurând menţinerea distanţării sociale.
Sistemul software SYNA.OS Logistics, al companiei germane Synaos, foloseşte tehnologia artificială pe bază de cloud pentru organizarea eficientă a activităţii din fabrici şi depozite. Transportorul automat de paleţi Volume WAVE, de la VOLUME Lagersysteme, este primul shuttle ultra-compact cu acces individual la spaţiile de depozitare cu densitate crescută, configurate cu culoare înguste. Cel de-al cincelea start-up înscris în competiţie este soluţia Waku Robotics, de la WAKU Sense, care eficientizează operarea în depozit şi capacitatea de utilizare a spaţiului disponibil.
Trofeele IFOY Award 2021 vor fi decernate pe 21 mai 2021, în cadrul unei ceremonii speciale, organizată în parteneriat cu LOGISTIK.Kurier şi Camera de Comerţ Austriacă.
Competiţia celor mai bune echipamente şi sisteme intralogistice – IFOY Award – va fi disputată anul acesta de 14 furnizori de top din industrie, care au ajuns în etapa finală cu 17 produse şi soluţii intralogistice. Acestea au fost selectate de către juriul de specialitate dintr-un număr mult mai mare de aplicaţii, înscrise de 36 de companii de profil.
„Anul aceasta, juriul s-a orientat către stivuitoare şi echipamente de depozitare de top, care pot reprezenta soluţii viabile chiar în viitorul apropiat, cu focus pe tehnologie, automatizare şi soluţii complete. Etapa finală de testare şi evaluare va fi, aşadar, foarte interesantă”, a declarat Anita Würmser, preşedintele juriului IFOY. Între finalişti se numără vehicule cu ghidaj automat (AGV), roboţi, vehicule speciale, sisteme şi softuri pentru depozitare, dezvoltate de companii precum Cargotec Engineering, arculus, Hai Robotics, Hänel, H+E Produktentwicklung, HHLA Sky, IDEALworks (subsidiara BMW), Interroll Group, NIMMSTA, Oppidum Tic, Still, Synaos, Volume Lagersysteme şi Waku Robotics.
Toţi finaliştii vor trece prin auditul IFOY, structurat pe trei etape în cadrul Zilelor de Testare IFOY, care se vor desfăşura în perioada 22-26 martie 2021, la centrul de expoziţii Messe Dortmund, din Germania.
În cadrul testelor IFOY, specialiştii folosesc o procedură standardizată prin care concurenţii sunt departajaţi pe baza unor criterii clare. Printre altele, se analizează caracterul inovator al fiecărui produs/soluţie prezentată, sub coordonarea echipei de specialişti de la Institutul Fraunhofer de Logistică din Dortmund (IML) şi de la Universitatea Politehnică din München. De asemenea, membrii juriului – ziarişti reprezentând publicaţii de top din domeniul logisticii din Europa, Australia, Brazilia, China, India, Rusia şi Africa de Sud – vor avea posibilitatea să testeze ei înşişi produsele şi sistemele nominalizate. Vor fi avute în vedere – pe lângă gradul de inovare – tehnologia, design-ul, siguranţa, ergonomia şi manevrabilitatea echipamentelor, beneficiile pentru client, sustenabilitatea şi costul de operare pe întreaga durată de viaţă.
Foarte important! Finaliştii nu sunt comparaţi între ei, ci cu produsele şi soluţiile concurente existente în piaţă. „Doar cei care îşi depăşesc competitorii direcţi în materie de inovaţie şi performanţe tehnice au o şansă să câştige”, a subliniat Würmser.
Experţi din sectorul logistic vor avea ocazia să participe la Zilele de Testare IFOY pe 25 şi 26 martie 2021, să testeze echipamentele şi să discute cu specialiştii care le-au dezvoltat. Produsele şi soluţiile nominalizate în anii trecuţi vor fi, de asemenea, expuse în aceeaşi locaţie.
Prestigioasele trofee IFOY Award 2021 vor fi decernate în cadrul unei ceremonii speciale, organizată în parteneriat cu LOGISTIK.Kurier şi Camera de Comerţ Austriacă. Aceasta va avea loc pe 21 mai a.c., la castelul Hofburg, din Viena (Austria), şi va fi urmărită de câteva sute de invitaţi din toată lumea.
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit