Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Potrivit avocatului Frederik vanden Bogaerde, controalele privind respectarea prevederilor directivei detaşării 1057/2020 vor depăși curând sfera emiterii declarației de detașare pentru șoferi și se vor focusa pe plata remunerației minime.

În Belgia, autorităţile de control specializate în legislaţie socială în transporturi au primit sarcină să se focuseze doar pe acest tip de controale. Controlul respectării PM este însă doar începutul, obiectivul pe termen lung fiind dumpingul social. De la începutul acestui an, clienţii avocatului belgian au avut aproximativ 50 de controale. Şi nu sunt vizate doar companiile mari, ci şi cele mici, inclusiv cu un singur camion.

Din perspectiva activităţii de control, adoptarea Pachetului le-a uşurat mult munca. „Autorităţile belgiene nu ştiau înainte câţi şoferi are o companie de transport şi trebuiau să solicite această informaţie din statul de rezidenţă. Acum totul este disponibil pe platforma europeană IMI, iar controlul se face mult mai uşor, astfel că operatorii ar trebui să aibă mare grijă, cel puţin din perspectiva controalelor în Belgia, dar şi în Olanda, unde, până acum, nu erau prea multe. Numeroase firme olandeze au însă filiale în Lituania, iar aceasta este o primă ţintă a autorităţilor din această ţară. La fel, şi Franţa face multe controale, iar cei care cred că nu se vor face controale pentru respectarea PM sunt într-o gravă eroare. Dimpotrivă, se vor putea face mai multe controale cu acelaşi personal.”

Este adevărat că Pachetul nu a fost implementat în totalitate. Totuşi, regulamentul privind timpii de conducere şi odihnă nu trebuie transpus ca atare, pentru că se aplică oricum. La fel, şi prevederile privind întoarcerea camioanelor sunt adoptate prin regulament, doar excepţiile trebuind transpuse. Cea mai importantă menţiune, cea privind salariul minim, este inclusă în directiva 1057, iar aceasta trebuie transpusă în legislaţia naţională a statelor membre. În Belgia, cel puţin, actul normativ nu a fost adoptat încă oficial, dar este în fază finală de aprobare şi probabil că în următoarele două luni va fi în vigoare, a explicat Frederik Van Den Bogaerde.

„Din ce vedem până acum, amenzile date la controalele în trafic nu sunt efectiv pentru detaşare. Deocamdată au fost date doar nişte avertismente. Se controlează mult timpii de conducere, efectuarea pauzei săptămânale de odihnă în cabină, întoarcerea şoferilor şi înscrierea codului de ţară manual în tahograf, pentru care am primit câte 5-6 dosare săptămânal. În scurt timp urmează să se controleze şi întoarcerea camioanelor, însă aici sunt polemici mari cu privire la posibilitatea statelor membre de a amenda sau nu transportatorii înregistraţi în alte ţări. Rămâne de văzut ce vor dicta instanţele judecătoreşti, dacă autorităţile statelor care fac control vor putea să aplice şi sancţiuni sau vor avea doar opţiunea să-i informeze pe omologii lor din statul unde este înregistrată compania de transport susceptibilă că nu a respectat legea. Oricum, avem strategia pregătită în cazul în care operatorii vor primi sancţiuni din partea altor state decât cel de înmatriculare.”

În ghidul practic publicat de DG Move se arată clar faptul că sancţiunea pentru nerespectarea măsurii întoarcerii camioanelor se poate da numai de către statul de înmatriculare. Textul actului normativ în sine nu este însă deloc clar şi se poate înţelege că orice stat membru poate controla întoarcerea camionului, chiar dacă nu poate şi amenda abaterea, a mai arătat avocatul belgian.

Mai mulți transportatori care au intrat pe interfața publică a IMI de creare și depunere a declarațiilor de detașare pentru șoferi ne-au semnalat că s-au confruntat cu primirea unui mesaj de eroare de tipul „Acces Denied”. Ce trebuie să faceți pentru a intra totuși în portal?

Așa cum am informat în urmă cu câteva zile, de pe 24 ianuarie este funcțional portalul de creare a declarațiilor de detașare pentru șoferi. Acesta este disponibilă în toate limbile statelor membre UE la linkul de mai jos: https://www.postingdeclaration.eu

Portalul apare mai întâi în limba engleză, însă meniul se poate schimba în limba română apăsând pe simbolul „EN” din colțul din dreapta sus (limba română este pe coloana a doua, a treia de jos în sus).

Comisia Europeană comunică operatorilor de transport că există o limitare care este uneori prezentă în timpul acestei versiuni inițiale: dacă primiți mesajul „Acces refuzat” (Acces Denied) la prima conectare, vă rugăm să urmați instrucțiunile de mai jos (în funcție de situația fiecăruia):

1. Utilizatorul a făcut click pe „mergi la contul meu” dar nu a fost niciodată înregistrat pe portal:

A. Doar utilizatorii înregistrați pot accesa portalul. Utilizatorul trebuie să fie proprietarul unui cont de companie sau să fie invitat.

2. Utilizatorul era în curs de creare a unui nou cont de companie:

A. Utilizatorul trebuie să facă click pe „reîncărcați aplicația” în mesajul de eroare și să facă click din nou pe butonul albastru „creați cont”.

b. Problema va fi rezolvată și procesul de creare a companiei va fi reluat.

3. Utilizatorul a fost invitat prin e-mail și a primit eroarea după conectarea cu un cont EU Login:

A. Utilizatorul trebuie să repornească procesul de invitare de la linkul de invitație primit anterior prin e-mail

b. Problema va fi rezolvată și procesul de înregistrare va fi reluat.

Pentru orice întrebări sau asistență, există o pagină de ajutor care poate fi accesată direct pe portal.