Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană (CE) a realizat un îndrumar pentru a răspunde celor mai frecvente întrebări legate de aplicarea prevederilor din Pachetul Mobilitate, printre acestea fiind şi întoarcerea şoferilor la 3 sau 4 săptămâni la locul de reşedinţă sau la centrul operaţional al angajatorului – prevedere ce a intrat în vigoare din 20 august 2020.

Astfel, potrivit CE, întreprinderea de transport trebuie să dovedească conformitatea cu obligația de a organiza întoarcerea şoferilor, iar pentru aceasta poate utiliza evidența tahografelor, bonuri fiscale sau alte documente prin care să demonstreze că a oferit conducătorului auto posibilitatea reală de a reveni fie la locul de reședință, fie la centrul operațional al întreprinderii (de exemplu, bilete de călătorie).

Dovezile trebuie păstrate la sediul întreprinderii și prezentate la cererea autorităților de control din statul membru de stabilire a angajatorului sau de către autoritățile de control din orice alte state membre.

Important! Șoferului nu i se va cere să aibă dovezi ale locului în care a avut anterior o pauză în vehicul. După efectuarea controlului rutier, autoritățile ar putea, de exemplu, să solicite informații suplimentare cu privire la activitatea unui șofer autorităților din statul membru unde are sediul operatorul. Regulamentul 561/2006 și directiva 22/2006 prevăd că statele membre se ajută reciproc în aplicarea prevederilor și în verificarea conformității acestora.