Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Așa cum atrage atenția asociația olandeză de transport și logistică TLN, tot mai multe partide din Olanda, grupate în Alianța pentru Mobilitate, îi cer noului guvern să aloce mai mulți bani pentru infrastructură, arătând că, dacă aceasta nu este modernizată și adaptată traficului, economia întreagă, care în această țară se bazează pe comerț, stagnează și sunt costuri suplimentare pentru toată lumea.

Un raport al Institutului de Cunoștințe pentru Mobilitate (KiM) estimează că aglomerațiile din trafic vor fi în 2025 peste nivelul de dinainte de criza coronavirusului. Iar reprezentanții Alianței pentru Mobilitate cred că acest raport este mult prea optimist, deoarece populația crește, volumele de transport rutier cresc, construcțiile se dezvoltă și economia își revine deja, toate acestea necesitând o infrastructură mai bună decât cea din prezent.

Și transportatorii din această țară sunt foarte îngrijorați, deoarece pe multe drumuri principale și pe rețeaua subadiacentă sunt puncte în care apar blocaje pentru că anumite proiecte nu încep. Despre extinderea A14 se vorbește de zeci de ani, dar deciziile se iau mult prea greu: se discută opt ani și se construiește un an, sunt de părere federațiile firmelor de construcții.

În plus, infrastructura din prezent nu permite atingerea țintelor de reducere a emisiilor, deci chiar și cei care nu vor ca ea să fie extinsă ar trebui să țină cont măcar de acest argument, câtă vreme aglomerația în trafic face ca mașinile să polueze mai mult.

Dincolo de acestea însă, problema principală este lipsa de bani pentru infrastructură și de aceea toate părțile interesate solicită o suplimentare cu 1,4 miliarde de euro a fondurilor pentru întreținerea drumurilor și cu trei miliarde de euro/an până în 2040 pentru extindere, aplicații inteligente și dezvoltarea transportului de pasageri.

În afară de extinderea infrastructurii, mai sunt posibile soluții inteligente: în Eindhoven, de exemplu, o mare parte din aglomerație a fost rezolvată separând fluxurile de trafic spre Maastricht de tot ce trebuia să aibă ieșire spre Eindhoven, Veldhoven, Waalre. Sau se pot crea culoare verzi pentru transportul de marfă, prin folosirea de semafoare inteligente, deoarece nu e logic, de exemplu, ca un camion să oprească la semafor la 6:00 a.m. dacă nu trece nimeni.

Și municipalitățile cer 500 de milioane de euro pe an pentru infrastructura locală și promit că investiția se va amortiza repede.

În concluzie, dacă se dorește ca economia Olandei să ia avânt, o decizie foarte bună ar fi să se investească în infrastructură. Federația europeană a constructorilor a calculat că fiecare euro investit în infrastructură aduce 2,5-3 euro din activitatea economică, deci efectul de multiplicare este uriaș.