Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Sistemele de asistență la frânarea de urgență, care trebuie cel puțin să detecteze vehiculele staționate și în mișcare și să frâneze independent, erau deja obligatorii pentru anumite camioane și autobuze. Din 2024, însă, acestea trebuie să fie capabile să reacționeze și la pietoni și bicicliști. „Sistemele moderne de asistență pentru șoferi au un mare potențial de prevenire a accidentelor”, subliniază Ulrike Hetzel, membru al consiliului de administrație și director de tehnologie la Dekra. „Dar este, de asemenea, important să fim conștienți de limitele lor. Aceste sisteme îi sprijină pe șoferi, dar nu îi scapă de responsabilitate. Așadar, nu este vorba despre funcții de conducere automată. Oricine se află la volan trebuie să dețină controlul”, spune Ulrike Hetzel,

Reacție preventivă în caz de oboseală și ebrietate

Printre altele, un sistem de avertizare a somnolenței este obligatoriu pe noile modele de camioane, adaugă organizația de testare. Acest sistem analizează atenția șoferului și îi solicită acestuia să ia o pauză, dacă este necesar. Dispozitivele de imobilizare a vehiculului, în cazul în care șoferul consumă alcool trebuie, de asemenea, să fie instalate în viitor pe vehiculele noi. Acestea sunt menite să contribuie la prevenirea conducerii în stare de ebrietate.

Nici un ajutor pentru viteza necorespunzătoare

Un alt sistem care trebuie să fie prezent în noile autocamioane este așa-numitul Intelligent Speed Assist (ISA). „ISA este un exemplu care poate fi folosit și pentru a descrie bine limitele unora dintre noile sisteme care sunt acum obligatorii”, explică expertul Dekra. „Sistemul avertizează șoferul în cazul în care viteza maximă admisă pe o anumită porțiune de drum este depășită.” Cu toate acestea, multe accidente se întâmplă pentru că un șofer conduce în limitele generale de viteză, dar apoi conduce cu viteză prea mare pentru condițiile de drum sau pentru condițiile meteorologice existente și, din păcate, ISA este ineficientă împotriva acesteia.”

Potrivit statisticilor Comisiei Europene, in 2018 s-au inregistrat 25.100 de victime si 135.000 de raniti grav in accidente rutiere. Pentru a reduce numarul acestora, Parlamentul European a propus un nou regulament privind siguranta rutiera, cu focus in special pe utilizatorii cei mai expusi – pietoni si biciclisti. Proiectul a trecut mai departe cu 578 de voturi favorabile, dintr-un total de 633, se arata pe http://www.uominietrasporti.it.  Pentru a intra in vigoare, regulamentul trebuie sa obtina si aprobarea Consiliului European, care, insa, pare evidenta.

Noul regulament prevede obligativitatea ca, din mai 2022, toate vehiculele (inclusiv camioane, autobuze si autoutilitare), sa fie echipate cu sisteme de siguranta avansate, precum sistemul inteligent de adaptare a vitezei, franarea de urgenta (care pentru camioane este deja obligatorie), dispozitive pentru detectarea oboselii soferului, detectarea obstacolelor la mersul inapoi si inregistrarea datelor, masuri care vizeaza asigurarea unei mai mari sigurante rutiere pentru biciclisti si pietoni.
In particular, camioanele si autobuzele vor trebui sa imbunatateasca vizibilitatea de pe scaunul soferului si sa fie capabile sa garanteze o "vedere directa". Potrivit regulamentului, aceste vehicule vor trebui sa adopte tehnologii capabile sa reduca "la maximum unghiurile moarte din fata si din partea in care se afla soferul". Aceste tehnologii vor trebui sa echipeze vehiculele noi, inmatriculate incepand cu noiembrie 2025, iar pe cele existente incepand din noiembrie 2028.
Conform calculelor Parlamentului, doar sistemul inteligent de adaptare a vitezei (ISA) ar trebui sa conduca la o reducere cu 20% a numarului de victime.