Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

In primele 10 luni ale anului, Inspectoratul General pentru Imigrari a emis 7070 de avize de angajare si detasare pentru lucratori din state non-UE. Cei mai multi provin din Vietnam (2421), Turcia (895) si Nepal (521). Pe meserii, cele mai multe avize au fost eliberate pentru zidari, sudori si muncitori necalificati, soferii profesionisti fiind incadrati la „alte functii“.
 

La inceputul lunii iulie a.c., Inspectoratul General pentru Imigrari a transmis Ministerului Muncii si Justitiei Sociale faptul ca erau deja eliberate aproximativ 3.000 de avize de angajare pentru lucratori permanenti, iar contingentul de avize de detasare era epuizat. „In contextul in care, la acea vreme, erau inca 204 cereri de eliberare in curs de solutionare si Inspectoratul General pentru Imigrari a semnalat faptul ca a primit o serie de solicitari din partea mai multor companii care deruleaza, in principal, proiecte de dezvoltare imobiliara, Guvernul a decis majorarea numarului de lucratori permanenti de la 4.000 la 8.000 si a celor detasati de la 1.200 la 5.200“, se arata in raspunsul IGI la solicitarea Tranzit. Decizia de suplimentare a contingentului a fost adoptata dupa ce, in anul 2018, s-a observat o crestere cu peste 50% a numarului de avize de munca eliberate (numarul avizelor de angajare pentru lucratori permanenti eliberate in 2018 s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului 2017). Raportat la numarul cererilor de eliberare a avizelor de munca depuse in primele luni ale anului, s-a constatat ca acestea au crescut cu 55%, in perioada 01.01. – 03.05.2018. In anul 2017, prin HG 35/2017 a fost stabilit contingentul de lucratori nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania unde erau prevazuti 3.000 de lucratori permanenti si 700 de lucratori detasati. In luna decembrie a anului 2017, acesta a fost suplimentat cu 3.000 de lucratori (2.000 permanenti si 1.000 detasati), mai arata sursa citata.

Cetatenie:
Dupa cetatenie, cele mai multe avize au fost eliberate, in ordine, dupa cum urmeaza:
 

VIETNAM 2421
TURCIA 895
NEPAL 521
CHINA 505
SRI LANKA 414
SERBIA 381
INDIA 330
FILIPINE 266
MOLDOVA 260
BANGLADESH 93
ALTE TARI 984
TOTAL 7070

Functia in COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania)

Situatia avizelor de angajare si detasare eliberate de catre Inspectoratul General pentru Imigrari in perioada 01.01.2018 – 15.10.2018, dupa functia COR:
 

Functie COR Total
711203 zidar pietrar  448
721208 sudor  373
931301 muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parc  368
711402 fierar betonist  298
711502 dulgher restaurator  259
933303 manipulant marfuri  217
941101 ajutor bucatar 182
713102 zugrav  176
941201 lucrator bucatarie (spalator vase mari)  175
753201 croitor-confectioner imbracaminte, dupa comanda  167
Alte functii 4407
Grand Total 7070

Sunt multe meserii in care femeile nu sunt prea bine primite, deoarece se considera ca sunt „meserii de barbat“. Un exemplu este soferia, mai ales pe camion. Si la noi in tara sunt cateva femei curajoase, pasionate de camioane, care au ignorat orice obstacol sau prejudecata si care bat acum lumea in lung si in lat la volanul unui camion. Cu una dintre ele am vorbit si noi si am aflat astfel cat de dificil e pentru o femeie sa intre in aceasta lume, care sunt avantajele, dezavantajele, dar si provocarile unei astfel de meserii.

 
Ramona Popp, in varsta de 32 de ani, lucreaza pe camion de un an si jumatate, dupa cinci ani in care a condus o duba de distributie in Oradea. Meseria de sofer i-a intrat in sange inca din copilarie.

„Tatal meu a fost sofer pe camion. Pe vremea aceea nu erau atat de multe camioane, sau atat de frumoase, dar, oricum, imi placeau enorm. Cand mergeam cu el nu ma uitam pe geam, la peisaje, ci imi placea mai mult sa il urmaresc cum conduce, cand schimba viteza, cum pune frana, cum apasa si da drumul ambreiajului. Cred ca asa am invatat sa conduc, mai mult am furat meserie.“
Primul pas spre aceasta profesie a fost facut cand a venit vremea inscrierii la liceu, prima optiune fiind specializarea „mecanica auto“, decizie pe care familia a refuzat-o categoric.
Urmatoarea tentativa de a lucra ca sofer a avut loc dupa mai multi ani, dar de data aceasta sotul nu era de acord ca ea sa conduca un camion. Insa, dupa divort, Ramona a considerat ca este momentul sa isi urmeze visul si s-a inscris la scoala de soferi pentru categoria C si C+E. „Am apelat la acelasi instructor cu care facusem cursurile de conducere pentru categoria B. Il anuntasem de pe atunci ca voi reveni si pentru C+E. Singurul conflict pe care l-am avut pentru ca sunt femeie la volan a fost la examen, cand examinatorul a fost ironic cu privire la faptul ca imi doresc sa lucrez pe camion.“
Chiar daca se mandreste cu faptul ca este sofer de camion, Ramona Popp recunoaste ca, pentru a intra in aceasta lume a barbatilor, o femeie trebuie sa semene cu ei. „Trebuie sa ai trasaturi de barbat. Sa ai putina nebunie, sa iti placa adrenalina, sa iti placa sa sofezi. Daca nu iti place ceea ce faci nu te poti rezuma niciodata la cei cativa metri patrati disponibili in cabina. In aceasta meserie nu e loc de tabieturi si sensibilitati, trebuie sa te multumesti cu putin. E-adevarat ca in strainatate sunt locuri special amenajate foarte curate unde o femeie se poate ingriji fara probleme, dar tot trebuie sa te multumesti cu putin.“

Colegii nu au privit-o cu reticenta
Dupa ce s-a angajat, Ramona Popp nu s-a confruntat cu probleme cauzate de colegi care ar dezaproba faptul ca vor lucra cu o femeie. „Chiar le place. Bineinteles ca sunt unii care nu ma cred ca am permis si chiar lucrez. Avantajul meu este ca ma integrez foarte repede, incerc sa vorbesc si sa glumesc cu ei. Sunt soferi de camion care imi spun prin statie ca locul femeilor este la bucatarie, nu in cabina, dar nu ii iau in serios si, glumind cu ei, reusesc sa sparg gheata. Cand sunt intre soferi ma simt ca fiind de-a lor, fac ceva deosebit, ce nu face orice femeie. Si colegii mei se mandresc cu faptul ca au o colega. Acolo e viata mea, cand ma urc la volan uit de toate, trec patru ore si jumatate fara sa-mi dau seama. Cand trebuie sa iau pauza ma gandesc ce fac eu in timpul acela, abia astept sa treaca si sa conduc din nou. Ascult muzica preferata si nu simt cand trece timpul.“
In strainatate, mai mult ca la noi, femeile care lucreaza pe TIR nu sunt discriminate, acolo fiind mult mai multe curajoase care conduc camioane de 40 t. „In afara, la livrare sau la incarcare, sunt avantajata de faptul ca sunt femeie si de multe ori cei de acolo ma ajuta, ma scutesc de multe lucruri, ca de exemplu sa decopertez semiremorca.“
Chiar daca in cadrul companiei la care lucreaza nu se simte discriminata, nu asa au stat lucrurile dintotdeauna pentru Ramona: „multi barbati cred ca in acest domeniu femeile nu au ce cauta. Cand am hotarat sa ma angajez ca sofer pe TIR am apelat la un patron pe care il cunosteam, am avut noroc din punctul asta de vedere, cand a auzit ca mi-am luat permisul m-a chemat sa lucrez. Dar inainte am incercat sa vad cam care era piata la acel moment. Intr-adevar, cei cu care am vorbit aveau retineri in a angaja o femeie, spuneau ca e o meserie grea chiar daca ai experienta, ca angajeaza barbati, pentru ca ei se descurca altfel.“

Dorul de familie, cea mai mare problema
Ramona Popp pleaca in general in curse internationale, mai ales in Italia. „Lucrez pe international, fie singura, fie cu un al doilea sofer, varianta pe care o prefer chiar datorita scurtarii cursei. Incerc sa ajung cat mai repede acasa. Sunt mama si mi-e foarte greu sa plec, dorul de casa si de copii este ingrozitor, dar trec si peste asta pentru ca este pasiunea mea. Pentru barbati este usor, ei stiu ca sotia e acasa cu copiii. Din experienta proprie pot spune ca o femeie casatorita nu ar avea sanse sa faca asta, daca sotul ei nu este si el sofer de camion, daca nu stie ce presupune meseria. Norocul meu este ca familia se ocupa de copii, iar ei sunt destul de mari sa inteleaga. S-au obisnuit, a fost ceva mai greu la inceput. Si inainte lucram tot ca sofer, dar macar eram seara acasa. Copiii mei sunt foarte mandri ca mama lor conduce TIR-ul, i-am luat cu mine in cursa in vara, la Venetia, au fost foarte incantati. Daca vreunul din ei va vrea sa lucreze pe camion o sa fiu de acord. Fiul meu, dupa ce a mers in curse cu mine, s-a hotarat sa se faca si el sofer. Chiar daca e greu, simti ca esti deasupra lumii“, considera Ramona.
Cea mai lunga cursa a durat 10-11 zile, dar in mod normal nu sunt necesare mai mult de 5-6. Depinde insa de numarul de descarcari, de cat de repede primeste comanda pentru incarcare etc.
Unul dintre avantajele acestei meserii este faptul ca soferii au posibilitatea de a vedea locuri pe care altfel nu le-ar putea vizita, poate doar in concediu. Asa, ei vad lumea in timpul serviciului si in intervalul cuprins intre descarcare si incarcare chiar pot sa viziteze orasele in apropierea carora se afla.