Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat în perioada 13-16 septembrie 2021 cea de-a noua ediție a conferinței Cities of Tomorrow în format hibrid. Evenimentul a reunit peste 250 de participanți din întreaga țară, dar și din străinătate, printre care arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai mediului de afaceri și numeroși reprezentanți ai sectorului public. Tema centrală din acest an a fost „Orașe verzi“.
Tema centrală a evenimentului principal din 16 septembrie a fost importanța dialogului dintre orașe, specialiști și participarea comunității în proiectele de dezvoltare urbană ecologică.
Înainte de această ediție, AHK România organizat un concurs de proiecte pentru administrația publică, mediul de afaceri și societatea civilă. Proiectele vizate au fost cele care se referă la soluții verzi și la inițiative care îmbunătățesc calitatea vieții cetățenilor. Cu ajutorul unui juriu specializat, cu o experiență vastă, au fost aleși 9 finaliști. Câștigătorii categoriei administrație publică: Primăria Municipiului Buzău; mediu de afaceri: Banca Comercială Română; societate civilă: EFdeN (decizie unanimă). Pe locul doi s-au clasat: administrație publică: ADI pentru Transport Public București – Ilfov cu proiectul trenului metropolitan București-Ilfov; mediul de afaceri: Urban Cultor – Food for the Earth.
Primele trei zile de conferință au fost dedicate găsirii de soluții concrete în legătură cu 9 subiecte de mare importanță pentru dezvoltarea regională: eficiența energetică și management energetic, finanțare și fonduri UE, mobilitate, guvernanța digitală a orașelor, dreptul construcțiilor, reconversie și revitalizare, economie circulară, turism, lifestyle și cultură, siguranța orașului. Fiecare dintre aceste subiecte a fost discutat separat în cadrul dezbaterilor de la mesele rotunde, unde participanții au avut ocazia să se implice activ și să contribuie cu contribuții la subiectul ales. Cele mai bune soluții au fost votate de participanții la conferință, iar membrii mesei rotunde câștigătoare au fost premiați în cadrul ceremoniei de premiere a evenimentului.
Masa rotundă Mobilitate, moderată de Ștefan Roșeanu, manager de proiect Tren Metropolitan București-Ilfov la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov, Ciprian Nicolae, Manager Sisteme de Plăți la BCR și Ronaldo Valentim de la BABLE, a câștigat titlul pentru cele mai bune soluții identificate pentru o mobilitate inteligentă pentru orașe verzi. Masa rotundă a gravitat în jurul transportului ecologic și încurajarea alternativelor la vehiculele personale poluante, cum ar fi trenul metropolitan București-Ilfov, implementat în prezent de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov. Moderatorii de la BCR și BABLE au completat discuția cu activitățile și soluțiile lor pentru o mobilitate inteligentă, prietenoasă și ecologică.
La fel ca în anii precedenți, concluziile și soluțiile celor nouă mese rotunde vor fi sintetizate în broșura de follow-up a evenimentului, iar Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, împreună cu partenerii săi din sectorul public și privat, se vor concentra pe implementarea acestora. Mai multe detalii aici: www.citiesoftomorrow.ro.
Grupul BMW si Daimler isi unesc serviciile de mobilitate pentru a crea o noua companie ce ofera clientilor o mobilitate urbana durabila, investind peste un miliard de euro pentru a dezvolta serviciile de car sharing, parcari, inchirieri auto, incarcare de masini electrice si transport multimodal.
Parteneriatul include cinci directii de dezvoltare:
Reach now: ofera in prezent 6.7 milioane de utilizatori si ofera acces simultan la mai multe servicii de mobilitate prin intermediul unei singure platforme, inclusiv car-sharing, ride-hailing, inchirieri de biciclete sau transport in comun;
Charge now: cu acces la peste 100.000 de puncte de incarcare din 25 de tari, aceasta solutie ajuta operatorii de flota si producatorii sa isi valorifice strategiile privind mobilitatea electrica;
Free now: ofera o varietate de servicii de transport, inclusiv cele de taxi, curse private sau inchirieri de scutere electrice. Baza de date include serviciile a peste 250.000 de soferi disponibili in cadrul platformei, serviciul fiind disponibil in prezent prin intermediul mai multor aplicatii care deservesc peste 21 de milioane de clienti;
Park now: este o platforma digitala pentru parcari ce permite identificarea locurilor de parcare, rezervarea lor si efectuarea rapida a platii. In Europa si America de Nord serviciul, disponibil deja prin intermediul unor aplicatii, este activ in 1.100 de orase si are peste 30 de milioane de clienti.
Share now: este serviciul de car-sharing prin care utilizatorii pot inchiria si pot plati vehiculele prin intermediul telefonului mobil. Prin intermediul asocierii, cei doi producatori anunta o extindere a gamei de modele disponibile, in prezent serviciul fiind folosit in 31 de orase la nivel global, cu o flota de 20.000 de masini.
Compania rezultata in urma acestei colaborari va avea sediul central la Berlin, in urmatorii cinci ani urmand a fi disponibile peste 1.000 de locuri de munca la nivel global, iar investitiile din partea celor doi producatori se vor ridica la peste 1 miliard de euro.
02.10.2020
Ultimul număr: Decembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit