Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Publicația belgiană TransportMedia informează că a fost contactată de mai mulți transportatori care au vrut să afle dacă biomotorina HVO (uleiuri vegetale hidrotratate) este o alternativă economică la motorina care s-a scumpit foarte mult de la începutul anului. Dar MediaTransport este de părere că, potrivit analizei evoluției prețurilor din ultimele 15 luni, nu este.

Pe 1 ianuarie 2021, motorina B7 costa 1,39 euro/l și HVO 2,09 euro/l, deci cu 50% mai mult. De atunci diferența s-a tot mărit, totală fiind de 91% pe 29 ianuarie 2022, după care a scăzut la 78%, iar pe 1 martie a fost iar de 54%. În orice caz, în aceste 15 luni diferența nu a fost niciodată mai mică de 47%.

În ceea ce privește LNG, situația este puțin diferită: la 1 ianuarie 2021 kilogramul costa 0,97 de euro, cu 30,5% mai puțin decât un litru de motorină, și prețul a rămas stabil până pe 29 iulie, când a ajuns cu 40% mai scump decât un litru de motorină, după care a tot crescut în trepte, ajungând la 2,74 de euro la 1 ianuarie 2022, cu 58% mai mult decât un litru de motorină. Pe 2 februarie prețul a scăzut cu 59 de eurocenți/kg, dar pe 12 martie costa cu 6% mai mult decât motorina.

Singura alternativă este deocamdată CNG produs și distribuit local de agricultori. De exemplu, unul dintre aceștia vinde CNG 100% regenerabil cu 1,80 de euro/kg, dar distribuția este la scară mică.

În condițiile actuale, arată TransportMedia, este imposibil să faci vreun pronostic despre evoluția prețului acestor trei combustibili principal până nu se ia decizia de a scădea accizele și/sau TVA. Dacă guvernul merge pe variata scăderii accizei, motorina și HVO devin automat mai interesante decât LNG. Un alt element de care trebuie ținut cont este dispariția progresivă a avantajului de care beneficiază transportatorii prin recuperarea unei părți din acciză. Cu cât va scădea suma rambursată (și, conform informațiilor TransportMedia, asta se va întâmpla în curând), cu atât LNG va fi mai avantajos, deoarece este supus aceluiași regim ca motorina. Indiferent de măsurile care se vor lua însă, pe termen scurt și mediu, carburantul nu va ajunge să reprezinte mai puțin din costul de transport.