Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Din cauza oscilațiilor din piață, companiile de construcții nu au putut ține pasul în ultimii 2-3 ani cu economia. „Deși numărul proiectelor și valoarea lor crește de la un an la altul, foarte multe companii dau faliment în construcții pentru că există oscilații în investiții și nu există o planificare de țară. Lipsa strategiei naționale le creează companiilor de construcții ineficiențe majore și probleme extrem de grave în ceea privește adaptabilitatea în timp. Muncitorii și specialiștii nu sunt niște umerașe care intră într-un dulap și sunt scoase doar atunci când e nevoie“, trage un semnal de alarmă Cristian Erbașu, Președinte FPSC, în cadrul webinarului „Concurența în construcții“, organizat de Pria Events. „Spre deosebire de comerț, unde, cu oscilațiile de rigoare, există consum în piață și se poate previziona din timp o fluctuație, în construcții ne trezim de foarte multe ori cu surprize: fie se opresc, fie demarează brusc investițiile. În astfel de condiții, companiile sunt extrem de vulnerabile, iar accesul lor la proiecte este de foarte multe ori volatil. Sunt companii care au la un moment dat posibilitatea de a participa la licitații și brusc, după câteva luni, nu mai au această posibilitate. Formarea se face în timp, iar Consiliul Concurenței trebuie să fie atent și să colaboreze mult cu noi.“

Cristian Erbașu consideră că firmele actuale sunt prizonierele concurenței acerbe manifestate în ultimii 30 de ani, în care „s-au devorat unele pe altele“. „Fie ne-am distrus pe noi, fie proiectele, fie de multe ori am încurcat beneficiarii“, a spus acesta, completând: „dacă se pun în aplicare doar un sfert din licitațiile și investițiile anunțate, iar la fiecare participă câte o firmă, nu vor ajunge toate firmele din piață. În momentul de față, pe infrastructură, în România există echipamente doar pentru un sfert din ceea ce s-a contractat. Chiar dacă sunt aduse firme din China sau Turcia, pentru că nu se aduc ușor utilajele și forța de muncă, în cele din urmă vor încerca să lucreze tot cu subantreprize românești.“

Echipe de muncitori in constructii se gasesc in zona Timisoarei, insa, in opinia lui Alexandru Proteasa, administrator Mosnita Imobiliare, acestea nu ofera calitatea asteptata, mai ales la pretentiile financiare pe care le ridica. „Nu avem de unde selecta, astfel ca ne multumim cu ce gasim. Chiar daca se castiga destul de mult la noi in zona in constructii, calitatea nu e neaparat cea mai multumitoare. Consider ca raportul calitate-pret se mai poate imbunatati“, a spus fondatorul companiei, subliniind ca OUG 114/2018 nu i-a ajutat neaparat pe muncitorii din zona sa castige mai bine, pentru ca acestia castigau peste 3.000 de lei brut si inainte. „Aici e un context diferit. Cred ca masura a ajutat si impulsionat firmele din zone precum Moldova si Oltenia. La noi nu masura legata de salarii in constructii a impulsionat piata privata, ci cererea care a crescut constant si care a pus presiune si pe salariile lor. Apoi, automat, s-a marit si pretul pentru manopera. Masura legislativa mai degraba a ajutat firmele care lucreaza in domeniul infrastructurii mari sa isi pastreze angajatii.“
Asa cum in zona Capitalei sunt „la moda“ muncitorii asiatici, asa e un fapt obisnuit ca in zona Timisoarei sa lucreze echipe de muncitori ucraineni. „In Banat sunt foarte multe echipe de maramureseni de origine ucraineana care lucreaza atat pe rosu, cat si pe finisaje. Ba chiar am intalnit si o echipa de femei din Ucraina care lucra pe finisaje. Ca o exceptie insa, am avut si un muncitor spaniol care a lucrat pe santierul nostru doi ani“, a spus reprezentantul companiei, observand ca lucratorii ucraineni, venind in Romania adesea pe termen scurt, sunt foarte motivati sa traga sa faca bani si sa se intoarca in tara lor, acceptand sa lucreze, spre deosebire de romani, si sambata.