Aquila (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, planifică investiții de 16,9 milioane de euro în mijloace de transport și echipamente de depozit, accentuându-și angajamentul față de obiectivele de sustenabilitate.
Astfel, Aquila a decis achiziționarea a 300 de autovehicule Euro 6 pentru înlocuirea vehiculelor cu unele mai puțin poluante și cu o capacitate mai mare de transport, alocând 10,9 milioane de euro din suma totală. De asemenea, compania va investi 4,6 milioane de euro în echipamente de depozit, demonstrând angajamentul său pentru tehnologie și eficiență operațională. Bugetul propus va fi supus aprobării acționarilor în Adunarea Generală programată pentru 29 aprilie 2024.
„Ne-am asumat dezvoltarea pe termen lung și excelența operațională prin eficiență și sustenabilitate, elemente cheie pentru strategia vizată. Continuăm investițiile și implementarea măsurilor prin care să asigurăm resursele necesare atingerii obiectivelor de decarbonare stabilite și reducerea cu 10% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2026, având ca referință anul 2021. Avem un angajament ferm de a reduce impactul asupra mediului prin reînnoirea flotei, optimizarea rutelor de transport, eficientizarea operațiunilor logistice și utilizarea surselor alternative de energie.”,
a declarat Răzvan Bagherea, Director Organizare și Resurse Umane, AQUILA.
Anul trecut, Aquila a investit aproximativ 9 milioane de euro, din care peste 7 milioane de euro au fost atribuite achiziției a peste 190 de mijloace de transport. Cu o flotă diversificată de peste 1.600 de vehicule, compania efectuează transporturi de mărfuri în toate categoriile de temperatură (ambiental, refrigerat, congelat), atât pe plan național, cât și internațional.
Pentru 2024, Aquila vizează investiții în echipamente de lucru pentru depozite, inclusiv stivuitoare, nacele și mașini de înfoliere, pentru a îmbunătăți productivitatea și a reduce cantitatea de folie utilizată, asigurând în același timp o consolidare mai bună a mărfurilor pe paleți.
În prezent, Aquila operează 14 centre de distribuție a bunurilor de larg consum și 4 platforme logistice, alături de 6 puncte de cross-docking, oferind o capacitate totală de peste 123.000 de paleți, dintre care 77% pentru mediu ambiental, 7% pentru mediu refrigerat și 16% pentru mediu congelat.
În 2023, Aquila a înregistrat cele mai bune rezultate din istoria companiei, generând o creștere de 14% atât a veniturilor, care au atins 2,5 miliarde de lei, cât și a profitului net, care a ajuns la 97 milioane de lei.
GXO Logistics, cel mai mare furnizor de logistică contractuală dedicată din lume, își extinde parteneriatul cu B&Q, principalul retailer britanic de amenajări pentru casă și grădină. Astfel, pe lângă transport și retururi, GXO va include în operațiunile sale și noul depozit emblematic de 40.000 mp al B&Q din Blyth, Marea Britanie.
Noua locație va deservi atât magazinele, cât și livrările la domiciliu, fiind prima unitate B&Q cu această funcționalitate. Acordul multianual se regăsește în strategia B&Q de optimizare și transformare a lanțului său de aprovizionare.
Noul depozit din nord-estul Angliei are o capacitate de aproape 37.000 de locații pentru paleți și va crea peste 100 de locuri de muncă în perioadele de vârf.
Depozitul din Blyth este primul depozit gestionat de GXO în rețeaua B&Q, urmând anii de succes în privința operațiunilor de transport și gestionare a retururilor clienților. Din 2015, GXO a gestionat rețeaua de transport cu amănuntul a B&Q în Marea Britanie și Irlanda, deservind centrele de distribuție locală și regională cu o flotă de aproximativ 600 de vehicule și camioane. În 2021, acordul a fost extins pentru a include și serviciul de livrări pe distanța finală, precum „Store to Home”, livrări în vrac și cu două persoane.
Mai mult, începând din 2005, GXO a gestionat un site de retururi de 2000 mp pentru B&Q în Branston. În prezent, procesează anual aproape 1 milion de cutii de produse returnate, iar majoritatea sunt readuse în stoc pentru revânzare, generând economii semnificative și îmbunătățind disponibilitatea produselor pentru consumatori.
„Suntem încântați să extindem parteneriatul nostru de lungă durată cu B&Q. Împreună, am îmbunătățit deja în mod semnificativ eficiența, siguranța și sustenabilitatea în cadrul operațiunilor de transport și retur. Datorită acestei abordări de succes în direcția îmbunătățirii continue, acum așteptăm cu nerăbdare să aducem toate beneficiile tehnologiei de top din industrie, ale mărimii și expertizei GXO la operațiunile omnichannel ale B&Q.”,
a afirmat Gavin Williams, director general al GXO, Marea Britanie și Irlanda.
Parteneriatul dintre GXO și B&Q vine cu un angajament puternic față de obiectivele sale de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), compania implementând tehnologii pentru îmbunătățirea siguranței șoferilor. Totodată, a angajat un membru al echipei DS WorkFit, programul de angajare al Asociației Sindromului Down, pentru a adăuga în personal persoanele cu sindrom Down. GXO a aplicat și o serie de sisteme pentru a reduce amprenta de mediu a B&Q prin scăderea numărului de kilometri parcurși de vehicule și a susținut implementarea unei flote de vehicule alimentate cu gaz natural lichefiat (GNL) pentru a reduce emisiile. Furnizorul va continua să aducă îmbunătățiri continue și la noua unitate din Blyth.
„Noul nostru centru de distribuție din Blyth reprezintă o mișcare strategică pe termen lung pentru B&Q. Ne străduim în mod constant să fim cel mai ușor loc unde se pot face cumpărături pentru amenajarea locuinței și, prin urmare, căutăm mereu să le oferim clienților noștri flexibilitatea de a alege cum și de unde să obțină exact ceea ce au nevoie, când au nevoie. Știm, din parteneriatul nostru existent, că GXO are echipa potrivită pentru a opera această platformă de clasă mondială, ajutând la îmbunătățirea locuințelor și a vieții a mii de clienți B&Q.”,
a menționat Amélie Gallichan-Todd, director de aprovizionare și logistică, B&Q.
02.10.2020
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit