Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Guvernul ungar a renunțat la plafonarea prețurilor la carburanți începând de marți ora 23:00, având în vedere situația la criză internațională, potrivit anunțului biroului guvernamental Gergely Gulyás.

Deficitul de combustibil din benzinăriile maghiare sunt consecința impusă de Guvern la plafonarea prețurilor la carburanți, care a devenit din ce în ce mai gravă. Nu doar în weekend, ci și luni, respectiv marți dimineața, s-au format cozi lungi la benzinării, unele dintre ele neavând ce să vândă.

Gulyás a justificat ridicarea prețului la carburanți, ca fiind efectele sancțiunilor UE împotriva Rusiei, precum și interdicția de livrare de petrol către UE, intrată în vigoare de luni.

Zsolt Hernádi, directorul general al companiei petroliere MOL, a mărturisit că piața carburanților din țară se confruntă cu o situație de criză similară cu cea din anii ’70 și ’80. În istoria companiei MOL de 31 de ani, nu au existat niciodată, asemenea probleme de aprovizionare.

De asemenea, Hernádi a mai precizat că au făcut tot posibilul pentru a asigura aprovizionarea, astfel o mare parte din combustibilul lipsă au fost importuri din Slovacia, deși nu a fost posibil să se importe mai mult. Piața carburanților ar trebui să se normalizeze într-o lună și jumătate.

Potrivit companiei petroliere ungare MOL, panica a izbucnit după ce mai multe benzinării au rămas fără benzină și motorină. Benzinăriile MOL sunt încă deschise, iar autocisternele (care livrează carburanți) sunt în permanență pe drumuri. Rafinăria Dunărea este în curs de desfășurare pentru lucrări de mentenanță și se avansează conform planului, a adăugat compania.

Guvernul ungar a decretat un preț fix de 480 de forinți (1,17 euro) pe litru de benzină fără plumb 95, începând cu 15 noiembrie 2021, revizuit la trei luni. Însă, plafonul a fost prelungit ultima dată în septembrie și rămâne în vigoare până la finalul anului. Începând cu 30 iulie, doar vehiculele private cu numere de înmatriculare maghiare, mașinile agricole și taxiurile puteau beneficia de prețurile reglementate.