Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Samsung SDI intenționează să investească 1,2 miliarde de euro în Europa pentru a-și extinde producția de baterii pentru vehicule electrice. Aceasta își va extinde fabrica de baterii pentru vehicule electrice din Ungaria și va crește capacitatea de producție. În acest fel, se așteaptă să asigure o capacitate de producție de baterii pentru 1 milion de vehicule electrice pe an. Pe lângă extinderea fabricii din Ungaria, aceasta va extinde capacitatea de producție la 60GWh pe an până în a doua jumătate a anului viitor. 60GWh este cantitatea de producție care îi va permite să instaleze baterii de mare capacitate la peste 1 milion de VE. Producția ar putea crește cu 70-80% față de capacitatea de producție actuală a uzinei din Ungaria.

Samsung SDI va face și alte investiții de mare anvergură în străinătate în funcție de viitoarele condiții de piață. Investiția la scară unică se estimează a fi cea mai mare din toate timpurile. 

Investiția Samsung SDI în Europa este un răspuns la cererea de baterii EV din partea industriei auto globale. Cererea de baterii pentru VE a crescut brusc în principal în Europa, unde se află mulți producători de automobile. De asemenea, constructorii de automobile la nivel mondial încep să își fabrice propriile baterii din cauza lipsei de aprovizionare cu baterii. Se crede că investițiile pe scară largă au fost făcute ca răspuns la deficitul de aprovizionare, care a fost atât de sever încât a fost dificil să se producă câte vehicule electrice ar fi fost cerute.

Această investiție este văzută ca o schimbare față de strategia Samsung SDI, care a prioritizat creșterea orientată spre profitabilitate. Samsung SDI a reușit să obțină profituri record în al doilea trimestru al acestui an. Compania și-a extins activitatea în domeniul bateriilor pentru vehicule electrice, axată pe „PRiMX”, o marcă independentă de baterii pentru vehicule electrice cu valoare adăugată mare. Marja de profit operațional a fost de 6% în prima jumătate a acestui an, cea mai mare din industria națională a bateriilor. Samsung SDI și-a asumat provocarea unei creșteri durabile prin investiții pe scară largă. Numărul tot mai mare de comenzi de baterii EV de la Samsung SDI este un alt efect pozitiv. PRiMX va fi instalat în noile EV-uri premium, cum ar fi Volkswagen, BMW, Audi, Stellantis și Volvo. Se preconizează extinderea produselor PRiMX cu valoare adăugată mare în jurul noilor mărci de vehicule electrice ale acestor companii.

Creșterea puternică a prețurilor la petrol și gaze a ajutat ExxonMobil să obțină un profit record în al doilea trimestru. Potrivit propriului anunț de vineri, 29 iulie, cea mai mare multinațională petrolieră a obținut 17,9 miliarde de dolari americani (17,6 miliarde de euro) la finalul anului. Aceasta reprezintă o creștere anuală de aproximativ 13,2 miliarde de dolari. Bilanțul a beneficiat de o producție mai mare și de un control strict al costurilor, a anunțat directorul general al Exxon, Darren Woods.

În același timp, compania a crescut producția de petrol doar cu 4%, până la 3,7 milioane de barili (159 de litri) pe zi, comparativ cu trimestrul precedent. Dar prețurile pe piața petrolului și a gazelor au crescut rapid în prima jumătate a anului. În cele 3 luni de până la sfârșitul lunii iunie, barilul de țiței a costat uneori peste 120 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

Faptul că industria petrolului și a gazelor naturale înregistrează profituri record, în timp ce consumatorii se luptă cu costurile ridicate ale combustibililor și ale încălzirii, este un ghimpe în coasta multor politicieni. Președintele american Joe Biden a denunțat deja public Exxon de mai multe ori. Încă din noiembrie 2021, Biden a cerut Comisiei Federale pentru Comerț din SUA (FTC) să investigheze dovezile privind creșterea ilegală a prețurilor în industria petrolieră. El a fost extrem de supărat în special de răscumpărările de acțiuni în valoare de mai multe miliarde de dolari și de plata dividendelor.