Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Raben Group s-a axat în 2023 pe consolidarea piețelor existente, prin construirea de noi facilități și extinderea locațiilor existente, dezvoltarea conexiunilor internaționale și mai ales, lansarea conceptului Eurohub. Operatorul de logistică se mândrește, de asemenea, cu proiecte importante de securitate ESG și IT.

„2023 a fost semnificativ diferit față de anii precedenți. Am ales o altă cale de dezvoltare: fără achiziții, însă, concentrându-ne pe investițiile pe piețele noastre existente, digitalizare și proiecte ESG atât în ceea ce privește imobiliarele, cât și flota“, a declarat Ewald Raben, CEO Raben Group.

Raben Group a deservit anul trecut industriile automotive, alimentară, tehnologie, produse chimice, comerț, FMCG nealimentare și altele. Ponderea serviciilor în mixul de afaceri s-a modificat doar puțin față de 2022: transportul rutier s-a clasat în mod tradițional pe primul loc (65% – dintre care mai mult de jumătate a fost intern), urmat de logistica contractuală (13%), FTL & Intermodal (9%), Fresh Logistics (6%), maritim & aerian (2%) și 4PL (2%). Operatorul logistic a încheiat anul trecut cu venituri de aproape două miliarde de euro.

Șase depozite Raben Group și-au asumat rolul de „Eurohubs“ la nivel de rețea în 2023, fiind responsabile de consolidarea mărfurilor de grupaj pentru traficul de linie, europeană. Acestea completează rutele de transport fixe, directe și garantează conexiuni la timp între toate depozitele companiei din Europa. Statutul Eurohub a fost atribuit locațiilor germane Sarstedt (serviciu către Scandinavia), Mönchengladbach (direcția: nordul Franței, Benelux, Marea Britanie, Irlanda), Fellbach (direcția: Spania, Portugalia, restul Franței) și Aichach (direcția: Austria, Italia, Polonia, Cehia), precum și depozitelor din Legnica, în Polonia (conexiuni în interiorul acestei piețe și cu Țările Baltice) și Rokycany, din Cehia (direcția: Europa de Sud-Est).

Aceste depozite se caracterizează prin capacitate, locație și infrastructură dedicate gestionării traficului internațional mai eficient și într-un mod mai ecologic. Ele oferă peste 130 de conexiuni directe între punctele enumerate, un sistem comun de management al transportului (TMS) și capacitate de cross-docking care completează cei 1,6 milioane m2 din Europa. Toate acestea au permis Raben Group să reacționeze mai flexibil la modificările volumelor de marfă și mai ales, să reducă timpii de livrare. Operatorul este capabil să ofere tuturor clienților valoarea adăugată de a ajunge cât mai repede la toate destinațiile europene – în 24 până la 96 de ore, în funcție de distanță. Cu toate acestea, Raben nu numai că își dezvoltă infrastructura, ci se concentrează pe îmbunătățirea proceselor de servicii pentru clienți în toate unitățile de afaceri, deoarece plasează continuu clientul în centrul afacerii sale.

Pe harta Europei au apărut mai multe locații ale Raben Group, unele dintre ele fiind instalații cu emisii zero. Precursorul acestei zone a fost depozitul din Oss, lângă sediul Raben din Olanda, care a fost finalizat la începutul anului 2023. Oferă 13.000 mp pentru depozitare și logistică contractuală. La fel de inovator este și centrul logistic din Herzogenburg, Austria, a cărui construcție a început anul trecut (data de finalizare planificată – T2 al acestui an). Deținut de Raben Bexity și amplasat ideal, va include 14.000 mp de spațiu pentru rafturi și depozitare în bloc, cross-docking, ridicarea comenzilor și mărfuri periculoase. În plus, va fi dotat cu o instalație fotovoltaică pentru generarea de energie electrică și stații de încărcare a vehiculelor electrice.

Raben a înregistrat o creștere extrem de dinamică în România. La mijlocul anului, compania locală a început să folosească un depozit în Oradea (deja al nouălea de pe piața din România) cu o capacitate de 1.300 m2. Facilitatea din Cluj, în schimb, a fost remodelată semnificativ: parametrii ei sunt acum de 3.000 m2 de capacitate și 8 rampe. Rezultatul este creșterea capacității operaționale a Raben România și, ca răspuns la nevoile clienților, lansarea a 13 noi conexiuni către locații cheie din Europa.

De asemenea, merită menționate și alte investiții importante în regiune. În 2023, a fost finalizată extinderea depozitului cross-dock din Dunaharaszti, Ungaria, mărindu-i capacitatea la peste 7.000 m2 și 70 de rampe, ceea ce va permite creșterea volumelor și manipularea cu 20-30% mai multe vehicule de diferite tipuri. Raben Logistics Slovacia și-a relocat depozitul la Senec, unde folosește o capacitate de 8.600 m2, în timp ce în Lituania compania locală s-a mutat într-o nouă unitate din Kaunas. În plus, un nou terminal este planificat în Riga, Letonia. La sfârșitul lui 2023, Raben avea aproape 600 de linii internaționale în Europa (inclusiv peste 120 pe direcția Polonia-Germania), ceea ce înseamnă o creștere a ofertei de aproximativ 5% în douăsprezece luni. În toată această perioadă au fost efectuate analize suplimentare de flux, care au avut ca rezultat reorganizarea conexiunilor selectate pentru a îmbunătăți timpii de livrare sau eficiența costurilor. Activitățile de îmbunătățire a serviciilor au fost completate de dezvoltarea infrastructurii IT, ridicând nivelul de securitate a informațiilor și conștientizarea securității angajaților.

Raben Logistics România a închiriat un spațiu de depozitare de 1.300 m2 în cadrul CTPark Oradea Cargo Terminal, adăugând astfel Oradea ca a patra locație operațională în țara noastră. Totalul spațiilor de depozitare dezvoltate în parteneriat cu CTP România se ridică acum la 15.000 m2.

CTPark Oradea Cargo Terminal este un parc industrial de pionierat, care include primul terminal cargo aerian din România. Este construit pe un teren de 14,4 ha și include trei clădiri, cu o suprafață totală închiriabilă de peste 60.000 m2, și numeroase elemente de infrastructură specifice, cum ar fi platforma de parcare a aeronavelor sau calea de rulare care leagă platforma de parcare a aeronavelor de pista aeroportului.

Situat în partea de vest a României, la doar 10 km de Borș, cel mai mare punct de frontieră de la granița de vest, CTPark Oradea Cargo Terminal beneficiază de legătură directă cu Aeroportul Oradea și cu centrul industrial Eurobusiness II, dar și cu marile orașe învecinate, precum Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Deva, Debrecen și Budapesta.

„Datorită dezvoltării dinamice a sucursalei noastre din Oradea, căutam o capacitate de depozitare nouă și modernă, iar investiția CTP a creat o astfel de oportunitate. Noul depozit din Oradea va juca un rol important în strategia noastră de dezvoltare a rețelei interne, dar și de conectare a României cu piețele occidentale, oferind timpi de tranzit mai scurți către țările din Europa Centrală și de Vest“, a declarat Tomasz Nieżwicki, Directorul Regiunii CEE, Raben Group.

Prin înființarea acestui nou centru de distribuție în Oradea, Grupul Raben ocupă acum un total de 15.000 mp de spațiu de depozitare în patru parcuri din portofoliul CTP România, grupul fiind prezent și în parcurile CTP din București, Sibiu și Timișoara.