Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cemps, importatorul echipamentelor de ridicat si transportat Hyster in Romania, a decis sa isi extinda portofoliul de produse si servicii, adaugand ofertei sale si sisteme de rafturi. Dupa o analiza serioasa a pietei de profil a fost ales producatorul italian Armes, parte a grupului Ferretto. Gama de sortimente e foarte ampla, adresandu-se deopotriva segmentului logistic si industrial – solutii clasice si automatizate. Deschiderea catre colaborarea Cemps-Armes a fost de ambele parti, intrucat producatorul italian analizeaza posibilitatile investitiei intr-o fabrica proprie in Romania.
 

Ideea de a reprezenta un producator de rafturi a venit in momentul in care s-a constatat o dezvoltare din acest punct de vedere pe piata de logistica din Romania, dar si din dorinta de a eficientiza activitatea Cemps. „Am constatat ca o parte din concurentii nostri ofera un pachet complet de servicii, care ajunge ca pret total competitiv cu pretul nostru. In acelasi timp, companiile furnizoare de rafturi de la noi au propriile adaosuri comerciale, astfel ca pretul inaintat clientului final ajunge sa fie prea mare. Am decis asadar sa fim dealer exclusiv in Romania, pentru a putea oferi clientilor pretul cel mai bun“, a explicat Nicolae Popescu, director general Cemps SA.
La alegerea furnizorului de rafturi principalul criteriu a fost calitatea, nu pretul cel mai mic. Si asta in primul rand din cauza referintei pe care Cemps o are pe piata – reprezinta numai branduri de top. In plus, gama de sortimente este foarte ampla. Chiar daca pe piata romaneasca este preponderenta activitatea de depozitare, pe viitor s-ar putea dezvolta mai mult si partea industriala, iar Cemps ofera si echipamente destinate acestui domeniu. Grupul Ferretto, din Italia, produce toata gama de rafturi, prin cele sase companii pe care le include, oferind in plus si solutii IT si softuri de logistica, pentru sisteme automatizate.
Pentru productia de rafturi, Armes este numele de referinta in cadrul Ferretto. Colaborarea cu Cemps a inceput in urma cu noua luni si deja au fost castigate cateva proiecte importante.

Armes, interesat sa investeasca in Romania
Armes este interesat sa deschida o fabrica de rafturi in Europa de Est, iar Romania este considerata locatia ideala atat din punct de vedere al pozitionarii geografice, cat si din punct de vedere al potentialului si dimensiunii pietei. Grupul are fabrici in Italia, India (pentru Asia) si Egipt (pentru Orientul Mijlociu si Africa), iar acum doreste dezvoltarea productiei in Europa, in conditiile in care costurile de transport reprezinta o pondere foarte mare din pretul total. „Avem ceva temeri in ceea ce priveste deschiderea unei fabrici aici, pentru ca, la ora actuala, in Romania nu se asigura un climat economic stabil, iar deschiderea unei fabrici implica investitii enorme. Nu poti sa iti faci un plan de afaceri bazandu-te pe anumite conditii fiscale sau de piata, pentru ca in urmatorii 2-3 ani lucrurile sa se schimbe fundamental si sa dea toata planificarea peste cap. Ramane de vazut. Noi le putem oferi forma de organizare, o parte din capacitatile noastre urmand sa fie transferate pe rafturi. Sunt concurenti care doar vin si arunca rafturile pe piata, fara sa mai asigure apoi service si piese de schimb. Noi dorim sa avem o oferta completa, comert si servicii, sa integram si aceste produse in sistemul Cemps de comercializare si servicii“, a precizat Nicolae Popescu.
Cemps dispune la nivel national de o retea extinsa de puncte de vanzari si service, astfel ca exista premisele unei acoperiri foarte bune in teritoriu si pentru sistemele de rafturi Armes. In cadrul biroului de vanzari exista persoane dedicate vanzarii de rafturi, instruite in acest sens. „Initial am inceput prin integrarea ofertei Armes in oferta generala cu echipamentele Hyster, insa in acest moment desfasuram o activitate de marketing si ofertare separata pentru rafturi.“
Oferta Armes este foarte completa si exista, pe langa sistemele clasice, solutii automatizate, care se preteaza atat aplicatiilor logistice, cat si celor industriale, pentru cresterea operativitatii si maximizarea utilizarii spatiului de depozitare. In acest sens, rafturile „carusel“ sunt ideale in industria auto, pentru depozitarea pe verticala a reperelor cu o greutate totala de pana la 250 t.

Piata concentrata pe pret
Piata din Romania este concentrata inca pe pret, dar Cemps mizeaza pe faptul ca vor fi clienti, la fel ca  in cazul stivuitoarelor, care vor analiza raportul calitate-pret, si nu doar pretul de achizitie.
Investitia initiala in tehnologia de asamblare a rafturilor nu este foarte mare, si la ea adauga un kit de reparatii pentru partea de service pentru fiecare proiect.
Montajul la primele doua proiecte castigate cu Armes la ISPH a fost facut de o echipa specializata independenta. „La ora actuala nu se justifica investitia intr-o echipa dedicata asamblarii rafturilor. In momentul in care vom avea mai multe proiecte, atat de vanzari, cat si de service, vom avea un colectiv specializat. Nu sunt lucruri cu mult mai complexe decat ceea ce facem acum la stivuitoare, deci nu va fi nicio problema sa alocam resursele tehnice si umane pentru acoperirea tuturor serviciilor pe care le presupune comercializarea de rafturi.“
Livrarea rafturilor se face in termen de 35-40 de zile din momentul emiterii comenzii. Beneficiarul isi face planificarea din timp in acest caz. „Si la stivuitoare s-a constatat o schimbare a mentalitatii, in sensul ca operatorii solicita echipamentele din timp si nu de pe o zi pe alta, asa cum se intampla in urma cu cativa ani. Mai sunt si situatii exceptionale, dar sunt cazuri izolate“, a explicat Nicolae Popescu.

Castigarea de clienti noi, o prioritate
Pentru Cemps, 2010 nu a venit cu volumul de vanzari planificat, dar a adus o crestere de 50% a activitatii de service. Au fost multi operatori care au solicitat service pentru echipamentele din dotare, altele decat Hyster. „Servisam si alte branduri de echipamente doar in situatia in care clientul achizitioneaza Hyster si ne solicita sa luam toata flota in service. Anul acesta, pe primul trimestru, comparativ cu primele patru luni ale anului trecut, s-a constatat o crestere a vanzarilor de circa 30%. Aceasta crestere s-a datorat atat unei politici foarte riguroase de marketing, cat si comenzilor transmise de catre clientii fideli. 
Desi se tot vorbeste de o revenire din criza si o crestere a activitatii, directorul Cemps este de parere ca nu ne confruntam de fapt cu o crestere chiar asa de mare comparativ cu anul precedent. „Pana in 2008 am avut de-a face cu o perioada de crestere artificiala, in care majoritatea beneficiarilor si-au supradimensionat flotele de echipamente. Pe perioada crizei (2009-2010), o parte dintre echipamentele cumparate au fost oprite, astfel ca acum, chiar daca se produce un reviriment al pietei, acest lucru nu se va traduce automat intr-o revenire a vanzarilor de unitati noi. Normal ca ne concentram pe clientii noi, care deschid acum capacitati in Romania.“
Operativitatea in activitatea de service este foarte importanta: timpul de remediere a oricarei defectiuni trebuie sa fie cat mai mic, iar un factor esential il reprezinta piesele de schimb. Stocul de piese de schimb a fost eficientizat gratie programului SAP si, spre deosebire de alti competitori, este operat un stoc chiar in Romania. „Livrarea este rapida, in aceeasi zi, iar daca avem nevoie de un reper care ne lipseste din stoc, acesta vine in 24 de ore din Depozitul Central de piese de schimb din Neijmegen (Olanda). Acesta este unul dintre motivele pentru care s-a inregistrat o crestere asa de importanta pentru activitatea de service in 2010.“
Chiar daca cifra de afaceri a scazut, profitul Cemps in 2010 s-a situat la 90% din nivelul celui inregistrat in 2008. De altfel, in ultimii doi ani, compania nu a facut concedieri, ci, dimpotriva, au fost facute mai multe angajari.

Desi cu pasi marunti si timizi, economia da semne de revigorare, iar care este situatia pietei de echipamente pentru depozitare – rafturi, stelaje, benzi transportoare etc. – sau cum s-a incheiat anul trecut si ce schimbari au avut loc in 2010 in acest sector am aflat prin intermediul celui mai recent raport al Peerless Media Group, care a reunit in cadrul unui top primii 20 de furnizori de echipamente pentru depozitare in functie de rezultatele financiare din 2010. Desi este inca devreme sa sarbatorim cum se cuvine revenirea economiei, putem pune totusi o sampanie la rece, timp in care se asteapta revenirea pietei la nivelul anterior recesiunii, datorita unor cresteri procentuale chiar si de doua cifre.


Topul realizat pentru anul trecut include cam aceleasi companii din 2009, iar cateva preluari si fuzionari au lasat libere doua pozitii pentru altele, care au avut astfel sansa sa acceada in clasament.
Inca o data, Schaefer Systems International, Daifuku si Dematic s-au mentinut pe primele trei pozitii. Compania clasata pe primul loc, chiar daca a inregistrat o scadere de 7%, a raportat totusi un venit de 2,19 miliarde de dolari. Cu 1,95 miliarde de dolari, Daifuku, ocupanta locului al doilea, a realizat o crestere de 10%, minimalizand diferenta dintre primele doua pozitii ale topului. Locul al treilea a fost ocupat de Dematic, cu o crestere de aproape 20%, care a ajuns in 2010 la venituri de 1,2 miliarde de dolari.
Clasamentul primelor cinci pozitii a fost completat de Murata Machinery si Vanderlande Industries, care au facut schimb de locuri in 2010. Cresterea de 20% inregistrata de Murata Machinery a fost suficienta pentru a o propulsa pe pozitia a patra, diferenta dintre cele doua companii fiind de mai putin de 1%.
Impreuna, ocupantii primelor cinci locuri au raportat pentru 2010 venituri mai mari de 6,83 miliarde de dolari, in crestere cu 3,3% comparativ cu 2009 (6,61 miliarde). Trebuie avut in vedere faptul ca unele dintre aceste cresteri ale veniturilor nu au fost neaparat generate de o crestere organica, ci au fost rezultatul unor achizitii. Acesta este si motivul pentru care, la un loc, veniturile adunate ale tuturor companiilor din Top 20, de 11,4 miliarde de dolari, au fost mai mici decat in 2009 (11,9 miliarde). Un alt factor care a contribuit la reducerea veniturilor companiilor ce alcatuiesc topul au fost proiectele nefinalizate, insa asta nu inseamna o reducere a numarului de comenzi – dimpotriva, ele au crescut iar, ceea ce se va observa si in cifra de afaceri.

Salturi spectaculoase datorate achizitiilor
Un efect pozitiv asupra rezultatelor finale ale ocupantului locului al doilea, Daifuku, l-a avut strategia de a avea o participatie de capital de 6% in cadrul Knapp. Aceasta actiune a fost creditata cu un impact pozitiv asupra rezultatelor raportate la final de an.
Un alt efect pozitiv asupra rezultatelor Dematic l-a avut achizitia HK Systems, actiune finalizata in septembrie 2010. HK System este un furnizor nord-american de solutii soft pentru segmentul de manipulare a marfurilor care anul trecut s-a clasat pe pozitia a 17-a in Top 20, cu o cifra de afaceri de 200 de milioane de dolari. Aceasta achizitie explica saltul de 20% inregistrat de Dematic.
Si Kardex Remstar International a inregistrat o crestere a veniturilor prin cumpararea actiunilor competitorului sau american Kardex Systems. Prin aceasta fuziune, cele doua companii se prezinta in top ca un tot, sub acelasi management, Kardex Remstar, cum este cunoscuta compania acum, urcand doua locuri, de pe zece pe opt.
Compania Fives Group, cu sediul la Paris, a urcat in clasament de pe locul 13 pe noua datorita cresterii de 11%. O alta firma care a reusit sa intre in topul furnizorilor de echipamente de depozitare direct pe pozitia a zecea este Intelligrated. La acest salt a contribuit recenta achizitie a FKI Logitex. Pentru primele sase luni ale anului trecut, veniturile au fost realizate doar de Intelligrated, la care s-au adaugat, din al doilea semestru, cele ale FKI Logitex.
O alta miscare strategica a facut ocupanta pozitiei a 11-a in top, Legris Industries, care prin divizia sa americana Savoye a preluat Retrotech. Dar, pentru ca fuziunea a fost incheiata la finalul lui februarie 2011, rezultatele vor fi vizibile abia la sfarsitul acestui an.
Interlake Mecalux nu a inaintat rezultatele oficiale pentru 2010, insa potrivit estimarilor oferite de Peerless Media Group, companie independenta de sondare a pietei, aceasta se pozitioneaza pe locul al saptelea in clasament.

Nou veniti, dar si mari absenti
Inca din 2009, atentia s-a indreptat catre compania americana Wynright si catre italienii de la System Logistics, care au reusit sa patrunda in clasamentul primilor 20 de furnizorii de sisteme de depozitare.
Wynright a intrat direct pe locul 17, cu 135 de milioane de dolari. Un factor semnificativ pentru cresterea sa a fost achizitia Tellurian, companie americana specializata in robotica, divizie care a beneficiat de cel mai mare grad de crestere in 2009. System Logistics, care si-a unit fortele cu furnizorul de sisteme integrate si echipamente pentru manipulare Diamond Phoenix in septembrie 2009, se afla pe locul 18, cu o cifra de afaceri de 126 de milioane de dolari.
Acum, firma de cercetare a pietei are in vizor furnizorul italian de sisteme de automatizare Elettric 80, care a inregistrat o cifra de afaceri de 94,5 milioane de dolari, doar cu 5,5% mai putin decat necesarul pentru a intra in Top 20.
Sunt si cateva companii cunoscute care totusi nu au intrat in clasament. De exemplu, Columbus McKinnon, care in 2009 a ocupat pozitia a 11-a, s-a retras voluntar din top, desi este implicata inca in productia de sisteme pentru depozitare si a vandut cateva dintre divizii.