Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Aproape două treimi (62%) dintre investitorii imobiliari confirmă interesul pentru achiziții de noi proiecte, atât în ​​București, cât și în orașele regionale, și sunt în prezent gata să cumpere în condiții mai bune, având în vedere noul context economic generat de epidemia de Covid-19, potrivit unui sondaj realizat de Colliers International pe piața investițiilor.

Investitorii continuă să arate cel mai mare interes pentru proiectele industriale și logistice, optimismul crescând față de aprilie, când Colliers a realizat un sondaj similar. Ponderea respondenților care afirmă că vor să înțeleagă mai bine situația înainte de a face o mișcare a scăzut de la 67% în aprilie la 30% în octombrie. Mai mult, procentul de investitori gata să „cumpere în condiții mai bune” a crescut de la 23% la 62%. Împreună cu creșterea interesului pe care Colliers îl evaluează în discuțiile constante cu clienții, există un argument puternic că activitatea pieței urmează o tendință ascendentă.

„Activele industriale și logistice intră în centrul atenției pentru investitori, optimismul crescând din aprilie. Percepția îmbunătățită despre proiectele industriale este și mai vizibilă atunci când se face referire la prețurile de achiziție, 51% dintre respondenți așteptându-se la prețuri de achiziție mai mari pentru aceste active în anul următor, în creștere de la 16% în aprilie. Continuarea crizei medicale a menținut percepția asupra birourilor într-o zonă de reajustare, ceea ce a încurajat o segmentare mai mare între diferitele tipuri de produse și prețuri”, a spus Mihai Pătrulescu, Senior Associate Investment Services la Colliers International.

Ponderea participanților din piață care doresc să-și extindă portofoliile atât în ​​București, cât și în orașele regionale, depășește cu mult cea a investitorilor care caută să vândă, conform unui alt grafic pozitiv din raport. Aproximativ 57% dintre respondenții cu active / focus în București caută oportunități, la fel și 32% dintre respondenții cu active în orașele regionale.

O recesiune cu o revenire mult mai rapidă

Investitorii încă estimează o recesiune cu o revenire mult mai rapidă decât cea din 2009, segmentul imobiliar fiind rezistent în acest context. Problema principală a investitorilor din piața imobiliară este contextul economic global incert (51% din răspunsuri), urmat de îngrijorări cu privire la fundamentele României, cum ar fi dezechilibrele fiscale (40% din răspunsuri) și incertitudinile cu privire la imobiliare în general (38% din răspunsuri). Acestea sugerează un context destul de dificil pentru derularea tranzacțiilor, dar se pare că preocupările generale cântăresc ceva mai mult decât problemele specifice ale României.

Între timp, volumele de investiții pe piața imobiliară locală au atins aproape 820 milioane de euro în România în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 45% față de aceeași perioadă din 2019 și cu 27% mai mult decât în tot anul trecut, reprezentând cele mai bune trei trimestre din ultimul deceniu, din care activele de birouri au reprezentat peste 90%. Deși există o oarecare inerție, este încurajator faptul că cele mai mari oferte ale anului – vânzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle pentru peste 300 de milioane de euro către AFI Europa și vânzarea Parcului Floreasca către Fosun / Zeus JV pentru peste 100 de milioane de euro – au fost ambele finalizate în august, în ciuda pandemiei.

Piata imobiliara globala se afla intr-un ciclu tarziu, insa ofera investitorilor randamente bune si o perspectiva pozitiva la nivel mondial, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate® – The Global Outlook for 2018, o analiza anuala care masoara intentiile investitorilor la nivel global, realizat de catre PwC si Urban Land Institute (ULI). Pe o astfel de piata, arata raportul, pentru a se putea dezvolta in continuare sectorul imobiliar trebuie sa fie capabil sa adopte si sa se adapteze la noile tehnologii si modele de afaceri cum ar fi conceptul de „spatiu ca un serviciu”.
 

„Vedem o continuare a dezvoltarii pietei imobiliare locale atat pe segmentul rezidential cat si pe cel al cladirilor de birouri, pe fondul contextului macroeconomic favorabil. Preturile pe segmentul rezidential, de exemplu, au crescut constant, la fel si cererea, in ciuda majorarii costurilor de finantare. La nivel global, observam o schimbare valorica importanta de la pasiva componenta de tip <<caramida si mortar>> la o abordare mai dinamica si cu accent mai mare pe operational. Acest lucru este important pentru investitori – care pe de o parte sunt nevoiti sa gestioneze riscul, dar care, pe de alta parte cauta solutii inovatoare si eficiente din punct de vedere al costului pentru a putea avea acces la expertiza operationala si inovare, sau vor trebui sa suporte pierderile”, spune Francesca Postolache, Partener, PwC Romania.
In timp ce liderii globali intervievati pentru acest raport au fost de acord asupra faptului ca piata imobiliara are momentan o ciclicitate intarziata, multi dintre acestia au sugerat faptul ca perspectivele solide la nivel global si gradul ridicat de ocupare ar putea prelungi si mai mult acest ciclu. O crestere a tranzactiilor in Europa si niveluri record ale tranzactiilor pe pietele asiatice – cum ar fi Hong Kong si Singapore – sustin aceasta idee. In acelasi timp, preturile activelor de baza raman o provocare, care – combinate cu o concentrare mai puternica pe pozitionare, puterea economica si nivelul de trai – determina investitorii sa se orienteze catre sectoare alternative cum ar fi logistica si orase din valul al doilea, de exemplu Copenhaga in Europa si Raleigh/Durham din Statele Unite ale Americii. Cresterea dobanzilor si a inflatiei vor exercita, de asemenea, presiune asupra industriei, in mod deosebit in Europa si Statele Unite. Conform celor intervievati, riscul cresterii dobanzilor este mai mare acum comparativ cu sase luni in urma.
„In 2017, in Romania, piata tranzactiilor a atins un nivel record. Pentru sectorul imobiliar, anul 2017 a fost cu deosebire unul prolific, valoarea tranzactiilor inregistrate depasind 1 miliard de EUR, cu o crestere de cel putin 10% fata de anul precedent. Din perspectiva tranzactionala, sectoarele cele mai dinamice au fost cel hotelier, urmat de sectorul de retail si cel industrial“, spune Anda Rojanschi, Partener D&B David si Baias.