Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Nivelul chiriilor a cunoscut o tendință ascendentă încă de la începutul anului, ajungând la sfârșitul primului semestru la 4,25 euro/m2/lună, în timp ce chiria efectivă netă se situează la aproximativ 3,75 euro/m2/lună pentru o unitate standard de 5.000 m2, se arată în raportul de piață al CBRE România pentru primul semestru al 2023.

Creșterile prețului chiriilor pot fi ușor legate de inflație/indexare și de evoluția costurilor de construcție, precum și de cererea susținută și de disponibilitățile limitate (pentru suprafețe mari în spațiile livrate), așa cum au arătat datele cercetării CBRE pentru anul precedent. Mai mult, pe termen scurt și mediu, este de așteptat ca nivelul chiriilor pentru spațiile industriale și logistice să continue tendința ascendentă, împreună cu o ofertă limitată de pachete de stimulente, reducând decalajul dintre chiriile de referință și cele nete.

În prima parte a 2023, activitatea totală de leasing industrial (TLA) în România a însumat 560.400 m2, cu 16% mai mult față de suprafața totală închiriată în aceeași perioadă a anului trecut. Au fost 14 tranzacții cu suprafețe cuprinse între 50.000 și 10.000 mp, media fiind de aproximativ 6.200 m2, cu 12% mai mare comparativ cu media primelor șase luni din 2022.

Chiar dacă tranzacțiile de leasing au fost încheiate în toate regiunile industriale ale țării, primele cele mai dorite trei regiuni sunt București (cu 36% din TLA), Vest/Nord Vest (34%) și Regiunea Centru, cu 17% din suprafața totală închiriată. Cererea în București este concentrată către zonele de Vest și Nord, mai precis 97%, în timp ce zonele de Est și Sud au revendicat împreună restul de 3%.

În ceea ce privește scopul principal de închiriere a spațiilor industriale, mai mult de jumătate sunt destinate operațiunilor logistice, în timp ce restul de 45% au fost închiriate pentru depozitare, producție și alte scopuri. În funcție de domeniul de activitate al chiriașilor, cei din logistică și industria auto au generat cea mai mare cerere. „Rata de neocupare sub 5,0%, activitatea totală de leasing însumând peste jumătate de milion de m2 și oferta generoasă de spații noi, atât livrate, cât și prognozate indică faptul că piața industrială și logistică se situează sub auspicii favorabile în acest an. Mai mult, asistăm la schimbări în profilul chiriașilor în ponderea cererii, iar companiile de producție își fac drum spre spații moderne, de calitate“, a declarat Victor Răchită, Head of Industrial and Logistics, CBRE România.

În contextul efervescenţei de pe piaţa industrială, cu peste 500.000 m2 de spaţii noi livrate în primele 9 luni ale anului şi volume totale tranzacţionate care au depăşit 950.000 m2, se constată o uşoară creştere a nivelului chiriilor, mai ales pentru spaţiile nou-livrate, cu 7-9% comparativ cu anul trecut. Nu doar creşterea preţului materialelor de construcţii a influenţat tariful chiriilor, ci şi impredictibilitatea costului utilităţilor, ceea ce a generat un cost total al închirierii uşor crescut. Nivelul ridicat al cererii, dar şi ritmul susţinut al livrărilor de spaţii noi, vor stabiliza însă chiriile, sunt de părere specialiştii din real-estate.

În plus, la majoritatea închirierilor se acordă acel bonus acordat chiriaşilor, în funcţie de suprafaţa solicitată şi de durata contractuală: o lună de chirie gratuită, timp acordat pentru amenajare, dotări suplimentare faţă de standard, înălţime mare pentru cei care depozitează pe înălţime, iluminare LED, costuri de relocare suportate de proprietar, posibilitatea de a închiria unităţi mai mici, modulare, care pot fi extinse cu uşurinţă. Toate acestea se traduc în beneficii pentru chiriaşi, care îi determină să semneze contracte ferme pe perioade mai lungi, costurile totale fiind astfel diminuate. Nivelul de pornire al chiriilor se situează între 3,7-4 euro/m2/lună şi 4-4,5 euro/m2/lună, în funcţie de proiect, poziţie şi suprafaţa cerută. Utilităţile au un impact important în costul depozitelor, în condiţiile în care înainte nivelul mediu era de 30 cenţi/m2, iar acum pot depăşi 1 euro/m2/lună sau poate fi şi de două-trei ori mai mult pentru spaţii de producţie sau temperatură controlată.