Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

După ce l-a prezentat în primăvara anului 2021, compania americană Boston Dynamics a anunțat la sfârșitul lunii martie 2022 că va începe să vândă robotul logistic Stretch. Dar numărul mare de precomenzi a saturat deja producția din acest an, iar compania acceptă acum rezervări pentru livrări în 2023 și 2024. 

Primele care îl vor utiliza vor fi DHL Supply Chain (care va investi 15 milioane de dolari), Gap, H&M și Performance Team (o filială a Maersk). Stretch este conceput pentru a încărca și descărca în mod complet automat vehicule comerciale și containere de pe platformele logistice.

Acest robot poate procesa pachete de diferite dimensiuni și greutăți de până la 22,6 kg. Acesta poate fi instalat în depozitele existente în doar câteva zile și este un sistem modular, scalabil, cu o amprentă la sol de mărimea unui palet. „Lipsa forței de muncă și blocajele din lanțul de aprovizionare continuă să creeze provocări în ceea ce privește menținerea fluxului de mărfuri în mișcare”, explică Robert Playter, CEO al Boston Dynamics. 

„Stretch face ca operațiunile logistice să fie mai eficiente și mai previzibile și îmbunătățește siguranța prin preluarea uneia dintre cele mai solicitante sarcini fizice din depozit. Mulți dintre clienții noștri care au adoptat timpuriu robotul s-au angajat deja să îl implementeze pe scară largă.”

Stretch are un dispozitiv de prindere cu vid și un sistem de viziune care detectează cutiile și împrejurimile acestora, permițându-i să recupereze în mod autonom orice pachet care se mișcă sau cade în timpul descărcării. Stretch nu necesită nici o pre-programare sau informații despre dimensiunea cutiilor, deoarece ia decizii de încărcare în timp real, fără a avea nevoie de instrucțiuni explicite sau de supraveghere. Robotul poate lucra mai mult de o tură întreagă cu o singură încărcare sau până la 16 ore cu o baterie de mare capacitate, furnizată ca accesoriu.