Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pentru a veni în ajutorul refugiaților ucraineni și al companiilor de transport, Comisia Europeană plănuiește reglementări speciale pentru recunoașterea la nivel european a permiselor de conducere din Ucraina. Acest lucru este precizat într-un răspuns al guvernului federal german la o întrebare a deputatului Clara Bünger, trimis Deutsche Presse-Agentur. La nivelul UE, guvernul federal și landurile din Germania discută cu Comisia Europeană despre posibilitățile de recunoaștere a permiselor de conducere ucrainene, se arată în comunicat.

Purtătoarea de cuvânt a Partidului de Stânga pentru politica privind refugiații a dorit să știe dacă guvernul federal intenționează să facă excepții, deoarece examenul pentru obținerea permisului de conducere în Germania ar implica costuri considerabile, timp și bariere lingvistice pentru refugiați. În plus, mulți dintre cei afectați aveau nevoie de permisul de conducere pentru a-și putea găsi un loc de muncă.

În general, străinii care locuiesc în Germania și provin din țări din afara UE au dreptul de a conduce doar pentru 6 luni cu permisul de conducere din țara lor de origine. După aceea, este necesară obținerea unui permis de conducere eliberat în Germania.

Guvernul federal a continuat în răspunsul său: „Comisia Europeană are în vedere un acord cu Ucraina în domeniul transportului rutier care, printre altele, va prevedea recunoașterea temporară a permiselor de conducere și a certificatelor de competență profesională pentru transportul de mărfuri”. În același timp, Comisia va examina măsuri pe termen scurt pentru recunoașterea la nivel european a permiselor de conducere ucrainene.

„Problema permiselor de conducere nerecunoscute ar putea afecta sute de mii de refugiați din Ucraina”, a declarat Bünger. “De aceea, este important să creăm rapid claritate în acest caz și să găsim o soluție nebirocratică. Cei care se confruntă în prezent cu provocarea de a-și construi o nouă viață în Germania au cu adevărat alte griji decât să se pregătească pentru un alt examen de conducere.”

Astfel, sub pretextul războiului, companiile germane primesc acces imediat la masa de șoferi ucraineni disponibili în Europa.

Cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze în România nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

„Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă informează agenții economici cu privire la faptul că cetățenii ucraineni care doresc să se angajeze pe teritoriul țării noastre nu au nevoie de aviz de angajare pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic, potrivit Legii nr. 200/2020 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România şi a Ordonanţei Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România“, se arată în comunicatul de presă remis de ANOFM.

Pentru a beneficia de toate serviciile şi măsurile prevăzute de legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pe timpul celor 9 luni, cetăţenii ucraineni pot cere acordarea statutului de refugiat. Apoi, după ce au dobândit această formă internațională de protecție, ucraineni se pot înregistra în evidențele ANOFM „beneficiind astfel, gratuit, de măsurile de stimulare a ocupării“, după cum arată agenția.