Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

La finalul lui aprilie, instituțiile financiare din România au fost obligate să transmită către Agenția Națională de Administrare Fiscală prima raportare CESOP pentru primul trimestru din 2024. CESOP sau Central Electronic System of Payment information, este un sistem electronic centralizat impus de Uniunea Europeană pentru a monitoriza tranzacțiile financiare și a combate frauda fiscală și evaziunea.

Toate instituțiile financiare din statele membre ale UE trebuie să raporteze periodic informații despre plățile transfrontaliere și beneficiarii acestora, atunci când numărul lor depășește 25 de tranzacții. Pentru a gestiona complexitatea acestor raportări, anumite instituții bancare din România au decis să colaboreze cu NBD pentru a asigura o implementare eficientă și conformă cu cerințele CESOP.

New Business Dimensions, cunoscută pentru competența sa în dezvoltarea soluțiilor software personalizate pentru instituțiile financiare bancare, a pus la dispoziție o echipă dedicată de specialiști și o soluție robustă pentru a colecta, procesa și transmite datele necesare pentru raportarea CESOP.

„Echipa New Business Dimensions ne-a susținut în procesul de implementare a raportării CESOP. Soluția și suportul specialiștilor NBD au contribuit la asigurarea unei adaptări rapide și eficiente la noile cerințe.”,

a declarat Gabriela Bărbulescu, Director Operațiuni, Raiffeisen Bank România.

„Implementarea proiectului de raportare conform noilor reglementări CESOP a reprezentat o provocare complexă pentru echipa noastră, care este acum mai pregătită să răspundă noilor cerințe și să mențină un nivel înalt de eficiență operațională. În acest sens, au fost necesare analiza și integrarea rapidă a unui volum mare de date, din surse multiple într-un flux corect, care să asigure acuratețea raportării.

Colaborarea noastră cu partenerul NBD a fost deosebit de importantă pentru succesul acestui proiect. Prin eforturi comune, am reușit să dezvoltăm un sistem care respectă noile reglementări și care, totodată, îmbunătățește semnificativ capacitatea noastră de a gestiona datele și de a genera rapoarte cât mai precise și la timp, în următoarele trimestre de raportare.”,

a precizat Monica Elena Tudor, Business Analyst, CEC Bank.

„Provocare pregătirii acestei raportări a fost integrarea rapida a unui volum mare de date din surse multiple, într-un flux stabil și fiabil necesar generării corecte a raportării. Astfel de colaborări sunt deosebit de importante pentru a susține instituțiile financiare să se adapteze și să răspundă cerințelor tot mai complexe de reglementare.”,

a declarat Corina Nabusevschi, Business Analyst Manager, New Business Dimensions.

Reglementările cehe referitoare la greutatea totală admisă a camioanelor este deja extrem de liberală. Nu numai că există o limită de 48 de tone, cea mai mare din întreaga Europă Centrală și de Est, dar șoferii au și dreptul să refuze să treacă pe cântar, acceptând o amendă moderat mare. Însă, acum s-ar putea adăuga o altă regulă în plus, sub forma unor reduceri de 50% a amenzii.

Guvernul ceh a pregătit un proiect în care amenda pentru supraîncărcare poate fi redusă la jumătate, relatează publicația 40ton. Condiția ar fi acceptarea imediată a acestei amenzi și plata acesteia pe loc, de către șofer, fără a iniția o procedură administrativă.

În prezent, reglementările cehe prevăd o amendă de 9.000 de coroane (1.840 de lei) pentru fiecare tonă de supraîncărcare sau o amendă de 100.000 de coroane (20.930 de lei) acceptată, fără a trece pe cântar. În cazul în care această reducere menționată mai sus intră în vigoare, amenda acceptată de către șofer va scădea la 50.000 de coroane (10.460 de lei).

Autoritățile cehe pleacă de la premisa că astfel de reguli vor permite o mai bună colectare a amenzilor, vor accelera veniturile bugetare și, în același timp, vor reduce povara polițiștilor, limitând numărul de proceduri administrative. În același timp, se dorește introducerea unor noi reguli privind distribuirea amenzilor între autoritățile naționale, locale și comunale.