Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cu ajutorul Eurojust, autoritățile judiciare și de aplicare a legii din Italia și Ungaria au desfășurat o operațiune împotriva organizației criminale ‘Ndrangheta. În timpul unei zile de acțiune comună, 8 persoane au fost arestate. Acestea sunt suspectate de asociere criminală de tip mafiot, spălare internațională de bani și transfer fraudulos de valori.

Operațiunea este o continuare a unei investigații mai ample încheiate în 2019 împotriva aceleiași organizații criminale. Ziua de acțiune de astăzi s-a axat pe activitățile de spălare de bani ale grupului, care au fost facilitate de o serie de societăți care fuseseră înregistrate anterior în mod fictiv pe numele unor terțe părți în temeiul legislației italiene, maghiare și cipriote.

Pe lângă cele 8 arestări, anchetatorii au confiscat bunuri în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, inclusiv conturi bancare, bunuri imobiliare, vehicule și un iaht. De asemenea, au fost confiscate patru societăți imobiliare, dintre care trei în Budapesta și una în Milano.

Cazul a fost deschis la Eurojust în martie 2019. Agenția a organizat două reuniuni de coordonare și a facilitat executarea unui mandat european de arestare.

Următoarele autorități au luat parte la anchetă în Italia: Procuratura din Catanzaro și Grupul de operațiuni speciale al carabinierilor, iar în Ungaria: Procuratura Generală Metropolitană din Budapesta și Biroul Național de Investigații.

Sprijinite de Eurojust, autoritățile judiciare și de aplicare a legii din România și Republica Moldova au întreprins acțiuni coordonate împotriva funcționarilor de frontieră care ar fi cerut și acceptat mită pentru a facilita trecerea ilegală a vehiculelor care transportau pasageri sau colete.

În timpul unei zile de acțiune, au fost reținuți 8 suspecți și au fost percheziționate 45 de locații din România și Republica Moldova. Eurojust a oferit asistență autorităților judiciare române și moldovenești pentru înființarea și finanțarea unei echipe comune de anchetă (ECI).

Pe baza dovezilor disponibile, autoritățile naționale de anchetă suspectează că anumiți polițiști de frontieră și funcționari vamali care lucrează la punctele de trecere a frontierei dintre România și Republica Moldova și dintre România și Ungaria au cerut și primit mită de la persoane implicate în transportul transfrontalier de pasageri și/sau colete fără autorizațiile necesare, în schimbul permiterii acestor treceri de frontieră ilicite.

De asemenea, s-ar fi primit sau acceptat mită în schimbul permiterii trecerii la frontieră a cetățenilor moldoveni care au depășit termenul de ședere în UE, fără a se aplica sancțiunile prevăzute de lege pentru aceste situații. Mita primită ar fi avut o valoare de până la 500 de euro.

Furnizarea de contracte de muncă și documente de identitate românești falsificate de către suspecții moldoveni este, de asemenea, suspectată și face obiectul unei anchete. Aceste elemente ar fi fost folosite pentru a facilita trecerea frauduloasă a frontierei de stat de către persoane care nu îndeplineau condițiile legale necesare.

În cadrul zilei de acțiune comună desfășurată în România și Republica Moldova pe 17 ianuarie, au fost efectuate 45 de percheziții. În plus, 8 suspecți au fost reținuți și vor fi prezentați judecătorului cu propuneri de arestare.

Pe lângă sprijinirea înființării ECI și asigurarea finanțării acesteia, Eurojust a facilitat în mod activ cooperarea judiciară internațională prin organizarea unei reuniuni de coordonare, prin facilitarea schimbului de informații și probe relevante în cadrul ECI și prin facilitarea executării a două ordine europene de anchetă emise față de un stat care nu participă la ECI.

În România au luat parte la anchetă Direcția Națională Anticorupție, Direcția Generală Anticorupție din cadrul Poliției Române, iar în Republica Moldova: Procuratura Anticorupție, Serviciul Anticorupție și Protecție Internă.