Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Stresul economic indus de pandemie va continua să accentueze riscul politic global pe tot parcursul acestui an, este concluzia celui mai recent raport publicat de Marsh, specialist în brokeraj de asigurări și consultanță de risc,. În plus, contextul COVID-19 amplifică amenințările cu care se confruntă economiile deja fragile.

Harta riscului politic(„Political Risk Map 2021”), publicată de Marsh Specialty, arată creșteri mai mari decât oricând în ceea ce privește riscul de țară în toate zonele globului. Acest aspect este determinat de creșterea cheltuielilor pentru finanțarea deficitului în ultimele 12 luni, care se adaugă riscurilor de credit suverane și comerciale în economiile mai puțin dezvoltate. Potrivit raportului, tensiunile privind finanțarea publică pe piețele emergente vor rezulta din creșterea îndatorării suverane și pot crea condiții nefavorabile atât pentru companiile locale cât și pentru cele străine.

Rezultatele publicate în Political Risk Map 2021 reflectă rezultatele Global Risk for Global Economic Report, care arată că pandemia Covid-19 mărește decalajele dintre economiile emergente și țările industrializate. De asemenea, pandemia favorizează divizarea socială care, în următorii 5-10 ani, va diminua stabilitatea geopolitică.

Potrivit raportului din acest an, inegalitatea socială este un risc larg răspândit în mai multe regiuni – în special în America și Europa. În viitor, inegalitatea va influența probabil alegerile, va accentua naționalismul politic și economic și ar putea crea condiții pentru conflicte deschise.

Urmare a pandemiei, multe țări au instituit sau modificat scheme de credit comercial susținute de stat pentru a asigura stabilitatea economică. În timp ce aceste programe susțin, în prezent, comerțul intern și exporturile, criticii spun că măsurile de acest tip mențin în viață companiile „zombie” (cele cu sarcini mari ale datoriilor și rezerve de numerar scăzute). Global Political Risk Map 2021 indică riscul falimentelor în masă în rândul companiilor zombie după expirarea schemelor susținute de guverne.

„Companiile trebuie să-și protejeze investițiile și lichiditatea. Asigurarea de credit comercial poate face diferența între supraviețuirea unei companii sau închiderea acesteia. Ajutoarele oferite de stat pentru a compensa efectele economice ale Covid-19 au susținut companiile. Acest lucru se reflectă și în numărul scăzut de insolvențe înregistrate pe parcursul anului trecut. Totuși, suntem rezervați cu privire la situația companiilor și a comportamentului lor la plată în momentul în care aceste scheme de ajutorare vor fi oprite. Recomandăm companiilor să înceapă reînnoirea programului de asigurare cu câteva luni înainte de expirare sau să caute soluții noi cât mai curând. Contextul s-a modificat și este nevoie de timp și de consultanță de specialitate pentru a găsi acoperirea optimă”, a declarat Antoaneta Nedelciu, Credit Specialties Practice Leader, Marsh Romania.

Political Risk Map 2021 este fundamentată pe datele din platforma globală de evaluare a riscurilor a Marsh Specialty. Aceasta evaluează 197 de țări și teritorii urmărind nouă indicatori care se referă la garanții, tranzacționare și investiții. Harta interactivă poate fi utilizată pentru a sprijini companiile să ia decizii informate cu privire la implementarea resurselor financiare și să gestioneze riscurile asociate operațiunilor, activelor, investițiilor și contractelor în următorul an.