Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Conform Verkehrs Rundschau, cazul de dumping social al companiei belgiene Jost s-a încheiat în cele din urmă cu o nouă înțelegere, după ce în septembrie 2022 proprietarul său convenise asupra unei alte înțelegeri cu parchetul și primise o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, dar judecătorul o respinsese, deoarece nu fusese prevăzută nicio sancțiune financiară.

Conform noii înțelegeri dintre parchetul belgian și instanța penală competentă din Liège, încetează procedurile penale pentru dumping social împotriva proprietarului Jost Group, Robert Jost, și acesta acceptă o pedeapsă cu închisoarea de 18 luni cu suspendare și plata imediată a 200.000 de euro. Iar în cazul în care va recidiva în următorii trei ani va trebui să plătească încă 4,6 milioane de euro. Asta după ce, în urmă cu aproximativ un an, Jost acceptase, tot în cadrul unei înțelegeri, plata a 30 de milioane de euro, pentru ca procuratura să renunțe la acuzațiile de formare a unei organizații criminale, trafic de persoane și spălare de bani.

Odată cu soluționarea de acum, ambele proceduri împotriva proprietarului Jost sunt întrerupte. Acuzația de dumping social (cum că ar fi contractat până la 1.000 de angajați din Europa de Est pentru compania sa din Belgia, prin intermediul unei companii cutii poștale din România) a fost retrasă.

Reamintim că această practică a fost descoperită în 2017 și că în cursul anchetei 270 de vehicule Jost au fost blocate temporar de parchet, din cele circa 1.500 de camioane și 3.000 de semiremorci pe care le are compania în prezent.

Sindicatul belgian al transporturilor CSC Transcom critică înțelegerea la care s-a ajuns pentru că dă un semnal greșit, câtă vreme amenda de 200.000 de euro este mult prea mică pentru a pune capăt „sclaviei moderne“ pe care această organizație spune că a practicat-o Jost. Iar faptul că i se dă o pedeapsă cu suspendare cuiva care nu și-a oprit practicile este o încurajare de a continua, se mai arată în comunicatul sindicatului.